Antena Meniu Search
x

Putin ar putea folosi arsenalul atomic tactic, crede Biden. Belarus a început deja să primească arme din Rusia

Preşedintele american Joe Biden a apreciat luni că ameninţarea omologului său rus Vladimir Putin cu armele nucleare tactice este "reală". Biden condamnase sâmbătă anunţul "absolut iresponsabil" al lui Putin că Rusia a desfăşurat astfel de arme în Belarus, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 20.06.2023, 10:16

Putin ar putea folosi arme atomice tactice, crede Biden. Ruşii au început deja să-şi mute arsenalul nuclear în Belarus
Putin ar putea folosi arme atomice tactice, crede Biden. Ruşii au început deja să-şi mute arsenalul nuclear în Belarus - Profimedia Images

Preşedintele a reamintit la o întâlnire cu donatorii din California că "acum câţiva ani", când şi-a exprimat îngrijorarea faţă de secarea fluviului Colorado, "toată lumea m-a privit de parcă eram nebun". "M-au privit ca şi atunci când spun că sunt îngrijorat că Putin ar putea folosi arme atomice tactice", a adăugat el.

Săptămâna trecută, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că ţara sa a început să primească arme nucleare tactice din Rusia, iar unele din acestea sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice cu care SUA au lovit Hiroshima şi Nagasaki la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial.

Este prima dată după destrămarea fostei Uniuni Sovietice când Rusia trimite în afara frontierelor astfel de arme, care au rază de acţiune mai scurtă şi nu sunt la fel de puternice ca bombele strategice, putând fi folosite pe câmpul de luptă.

Statele Unite au anunţat că nu îşi schimbă poziţia privind armele nucleare strategice ca reacţie a desfăşurării tactice şi că nu au indicii privind pregătiri ale Rusiei în vederea utilizării armamentului atomic.

Pe acelaşi subiect

Reacţia Rusiei

Rusia respinsese încă din mai criticile lui Biden la adresa planurilor de desfăşurare a armelor nucleare tactice în Belarus, afirmând că Washingtonul a desfăşurat timp de zeci de ani astfel de arme în Europa.

La fel ca SUA şi aliaţii lor, China urmăreşte atent desfăşurarea armelor nucleare ruse şi a avertizat de mai multe ori că acestea nu ar trebui utilizate în Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Putin ar putea folosi arsenalul atomic tactic, crede Biden. Belarus a început deja să primească arme din Rusia