Visul italian a ajuns un coșmar pentru românii stabiliți acolo. După 20 de ani de Italia, Cristi s-a văzut nevoit să își mai ia un job ca să facă față cheltuielilor
Suntem obişnuiţi să ne gândim la Italia ca la o destinaţie de vacanţă, dar noi statistici o arată într-o lumină sumbră. Unu din 10 locuitori trăieşte în sărăcie lucie acolo, un nivel fără precedent în ultimii 10 ani. Printre cei afectaţi sunt mii de români. Reporterii Observator au vorbit cu unul dintre ei, care rămane cu 11 euro de cheltuiala pe zi după ce plăteşte chiria şi facturile.
De Cornelia Crîşmaru la 27.03.2024, 20:50Cristi Danciu locuieşte de 20 de ani în peninsulă, iar ultimii au fost cei mai grei. Soţia lui şi-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei, aşa că el a fost obligat să îşi ia al doilea serviciu.
Visul italian a ajuns un coșmar
Cristi Danciu, român din Bologna: În timpul săptămânii lucrez opt ore. La sfârşitul săptămânii ajung şi la 14 ore de muncă. Sunt muncitor calificat, pe utilaje. Al doilea serviciu e în pizzerie, seara.
Mâncarea s-a scumpit cu 9% în Italia în ultimul an. Transportul şi medicamentele costă şi ele mai mult, aşa că oamenii renunţă la tot ce nu este necesar.
- "Nu este o spargere! Este supraviețuire!" Un om al străzii, condamnat la închisoare după ce a furat câteva haine...
- Primul pas pentru a împlini visul Mihaelei de a construi campusuri în toate judeţele: donaţie de 10.000 de euro
- "Cea mai mare grijă a mea este să le asigur masa copiilor". Ajutorul pentru preotul care a scos sate întregi din...
Cristi Danciu, român din Bologna: Nu prea ne putem permite vacanţe, e foarte greu. Mergem poate da, poate nu, o dată pe an acasă.
În aceste condiţii, localnici şi emigranţi cer tot mai des ajutorul statului sau al organizaţiilor filantropice.
Cornelia Crîșmaru, corespondent Observator în Italia: Cel puţin trei din 10 familii de emigranţi nu reuşesc să îşi asigure traiul zilnic. Doar şase din 100 de localnici sunt în aceeaşi situaţie dramatică. Nu în ultimul rând, autorităţile sunt îngrijorate pentru că sărăcia afectează un milion 300 de mii de copii şi adolescenţi.
Margareta Manu conduce una dintre organizaţiile caritabile care ajută 300 de sărmani în fiecare lună.
6 milioane de oameni, în pragul sărăciei
Margareta Manu, responsabil alimente Caritas Bologna: Majoritatea sunt români pentru că centrul Caritas este plasat la biserica românească, dar avem şi ucraineni. Persoanele sunt destul de tinere, doar şi-au întemeiat o familie, nu se ajung cu banii. Avem şi o parte bună de italieni, la fel, care nu au venituri suficiente.
Italiancă: Nu lucrez pentru că am fost operată la gleznă şi nu pot să merg bine. Am cerut ajutorul lor, ei mă ajută atât de mult.
Aproape şase milioane de oameni sunt în această situaţie în Italia - trăiesc în sărăcie absolută: nu au bani pentru medicamente, chirie şi cumpărături zilnice. Sărăcia lucie a început să macine ţara şi după ce guvernul de la Roma a eliminat un program de subvenţii pentru un milion de familii.