Antena LIVE

Curs valutar

Vladimir Putin avertizează Occidentul: Nu înţelege că există pericolul unui război nuclear? Moscova poate lovi ținte occidentale

Vladimir Putin şi-a început discursul către naţiune anunţând public că majoritatea ruşilor susţin războiul pe care l-a declanşat în Ucraina. Putin spune că armata rusă a câştigat o experienţă de luptă colosală pe frontul din ţara vecină. Şi a continuat apoi să acuze Occidentul că vrea să distrugă Rusia. Liderul de la Kremlin se adresează ruşilor în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, scrutin la care s-a asigurat că nu are rival. Pe lângă posturile de televiziune, adresarea este transmisă şi în zeci de săli de cinema din întraga ţară sau pe ecrane amplasate în marile oraşe. 

De la 29.02.2024, 12:46
WhatsApp
Vladimir Putin, discurs în faţa parlamentului, suspans în Rusia. Ce anunţă liderul de la Kremlin. LIVE VIDEO Profimedia

Vladimir Putin, a anunţat joi, în discursul său anual către naţiune, că Rusia va face tot posibilul pentru a încheia războiul din Ucraina şi a eradica nazismul din ţara vecină, "Nu Rusia a fost cea care a început războiul în Donbas (regiune din estul Ucrainei, ocupată parţial de Rusia - n.r.), dar noi vom face totul pentru a-l încheia, pentru a elimina nazismul şi a îndeplini obiectivele operaţiunii militare speciale" din Ucraina, a declarat Putin în discursul rostit în faţa camerelor reuniune ale parlamentului rus.

Putin: Rusia nu va permite nimănui să se amestece în afacerile sale interne

Potrivit Reuters, Putin a declarat că Rusia nu va permite nimănui să se amestece în afacerile sale interne şi a reluat acuzaţia conform căreia Occidentul încearcă să distrugă Rusia din interior. Liderul de la Kremlin a mai susţinut că majoritatea cetăţenilor ruşi sprijină decizia sa luată acum doi ani de a trimite sute de mii de militari în Ucraina.

Putin a mai afirmat că Moscova este pregătită pentru dialog cu SUA cu privire la stabilitatea strategică, dar a respins orice fel de încercare de a obliga Rusia să participe la negocieri. În discursul său, Putin a anunţat că Rusia a folosit sisteme avansate de armament, inclusiv rachete hipersonice Zircon, şi că deţine avantajul militar în Ucraina. 

Pe acelaşi subiect

Putin a avertizat țările occidentale că există un risc real de război nuclear

Președintele Putin a avertizat țările occidentale că există un risc real de război nuclear dacă își trimit propriile trupe să lupte în Ucraina și a spus că Moscova are armele necesare pentru a lovi ținte în Occident.

"Ei se pregătesc să ne lovească teritoriul și folosesc cele mai bune şi eficiente forțe pentru a face acest lucru. (Națiunile occidentale) trebuie să realizeze că și noi avem arme care pot lovi ținte pe teritoriul lor. Toate acestea amenință să ducă cu adevărat spre un conflict cu folosirea armelor nucleare și distrugerea civilizației. Nu înțeleg asta?!" a spus Putin.

"Acești oameni sunt oameni care nu au trecut prin experiențe grele. Au uitat de asta, dar noi am trecut prin războiul din Caucaz, de exemplu, și acum conflictul din Ucraina". "Dar acum consecințele vor fi mult mai tragice", a spus Putin. "Ei cred că (războiul) este un desen animat", a spus el.

Putin: Occidentul încearcă să distrugă Rusia

Președintele rus susţine că Occidentul încearcă să "ne distrugă" și să "oprească dezvoltarea" Rusiei. "Așa-numitul Occident, cu tendințele sale atât de colonialiste, se străduiește nu numai să ne oprească dezvoltarea, dar au intenția să ne distrugă și să ne folosească spațiul în orice scop, inclusiv în Ucraina. Sunt complet hotărâți să ne divizeze și să ne slăbească...Cetăţenii Rusiei îşi vor apăra libertatea şi independenţa. Numai de tine depinde stabilirea drumului nostru pentru viitor", a spus Putin.

Principalele declaraţii ale lui Vladimir Putin:

Vladimir Putin se va adresa Adunării Federale a Rusiei pentru a 19-a oară. Potrivit TASS, este un discurs adresat ambelor camere ale parlamentului, care evaluează starea de lucruri din țară și determină direcțiile principale ale politicii interne și externe. Este unul dintre documentele strategice cheie  pentru determinarea celor mai importante obiective și priorități sociale şi economice și asigurarea securității naționale a Rusiei. 

Trimite Putin trupe în Transnistria?

Vestul urmărește următoarea mișcare a lui Putin. Presa occidentală scrie că președintele rus ar putea folosi joi discursul de azi pentru a anunța că trimite trupe ruse pentru a "proteja" Transnistria. Kremlinul ar putea încerca să ofere ajutor militar suplimentar forțelor transnistrene, deși în prezent nu este clar cum ar putea Rusia să livreze echipamente sau trupe în Transnistria, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul în SUA. Ar trebui să treacă fie prin Ucraina, fie prin spațiul aerian al României (NATO), evaluează aceştia.

Vladimir Putin ţine discursul anual în faţa parlamentului şi anunţă direcţiile pentru următorii şase ani

Semn că planurile pentru următorul mandat prezidenţial sunt deja făcute, şeful statului a declarat miercuri că în discus vor fi stabilite sarcini pentru cel puţin următorii şase ani. Cu toate acestea, conţinutul discursului este în mod tradiţional ţinut secret până la citirea lui, notează Interfax, citat de news.ro. În fiecare an, preşedintele Federaţiei Ruse se adresează Adunării Federale cu un discurs în care rezumă rezultatele şi stabileşte orientările strategice pentru viitor.

Pe lângă membrii Dumei de Stat şi ai Consiliului Federaţiei (cele două camere ale parlamentului - n.r.), la discurs participă, de obicei, lideri regionali, membri ai guvernului, ai Comisiei Electorale Centrale, ai justiţiei, reprezentanţi ai marilor confesiuni, ai companiilor de stat şi jurnalişti. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat, miercuri, că şi reprezentanţii unor mass-media străine vor transmite de la faţa locului.

De obicei, sunt cam 1.000 de invitaţi. De data aceasta, ca şi în 2023, la mesaj au fost invitaţi şi participanţi la „operaţiunea militară specială” din Ucraina.. Pentru a veni la eveniment a fost necesar ca participanţii să treacă un test PCR pentru coronavirus.  Discursul de joi al lui Vladimir Putin în faţa Adunării Federale va începe la prânz, ora Moscovei (11:00, ora României), la Gostini Dvor. Discursul şefului statului în acest format va fi cel de-al 29-lea din istoria modernă a Rusiei şi al 19-lea pentru Putin, precizează TASS.

Putin, discurs puternic mediatizat

Mesajul lui Putin către Adunarea Federală va fi difuzat gratuit în cinematografele din 20 de oraşe ruseşti. În plus, discursul va fi difuzat în direct pe canalele federale de televiziune, iar transmisiunea va fi organizată inclusiv pe ecrane stradale în marile oraşe. Zilele precedente, şeful statului le-a dedicat pregătirii discursului. După cum a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, Putin a lucrat personal la text, a avut "zeci de contacte telefonice şi personale" - cu miniştri, viceprim-miniştri, şefi de agenţii.

În 2022, când a început invazia din Ucraina, Putin nu a mai rostit discursul. Atunci, însuşi preşedintele a explicat că evoluţia dinamică a situaţiei nu permitea fixarea rezultatelor şi a planurilor pentru viitor. Anul trecut, în discursul din Adunarea Federală, Vladimir Putin a anunţat suspendarea participării Rusiei la Tratatul nuclear New START şi imediat după aceea a anulat decretul prezidenţial care stabilea principiile politicii externe ale Moscovei.

În anul 2018, de asemenea an electoral, Putin a dedicat o parte semnificativă a discursului descriind armele promiţătoare care au apărut în Rusia. Atunci lumea a aflat despre cele mai recente rachete Avangard, Sarmat, Kinjal şi alte sisteme. La acea vreme, Peskov a declarat că discursul va deveni baza campaniei electorale a lui Putin. Iar Comisiei Electorale Centrale nu i s-a părut că anunţul său făcut în preajma alegerilor ar fi reprezentat o încălcare a legii electorale. Nikolai Bulaev, adjunctul şefului CEC, a explicat la vremea respectivă pentru Interfax că discursul anual nu este o campanie electorală, ci "este o analiză a activităţii preşedintelui".

Recordurile lui Putin

Tot în acel an, 2018, Putin a ţinut cel mai lung discurs - 1 oră şi 55 de minute. A avut şi cel mai lung text - 11.428 de cuvinte. Cele mai scurte discursuri au fost rostite de şeful statului în 2004 şi 2005 - au durat 48 de minute fiecare. Cel mai concis din punct de vedere al numărului de cuvinte a fost primul discurs al lui Putin în acest format, în 2000 - 5.146 de cuvinte. În medie, discursurile din anii precedenţi au durat 1 oră şi 10 minute şi au cuprins peste 7.000 de cuvinte.

Mesajele din discursul anual au un caracter de recomandare şi nu sunt acte juridice, dar în ultimii ani au căpătat caracterul unor iniţiative legislative: ele conţin instrucţiuni specifice ale preşedintelui către guvern. În plus, ca urmare a adresării, se emite o listă de instrucţiuni. Anul trecut, aceasta cuprindea 35 de instrucţiuni.

"Surpriza" pe care o poate pregăti Putin

Anul acesta, dincolo de suspansul legat de "surpriza" pe care o poate pregăti Putin, publicul din Moldova, România şi Ucraina aşteaptă să vadă dacă liderul de la Kremlin va pomeni în vreun fel Transnistria. Republica separatistă nerecunoscută tocmai a cerut, miercuri, ajutor şi protecţie din partea Moscovei în faţa "prigoanei" Chişinăului. Înainte de rezoluţia votată miercuri la Tiraspol, se făceau speculaţii că Transnistria i-ar putea ridica mingea la fileu lui Putin şi ar putea cere alipirea la Federaţia Rusă.

"Nu exclud că Putin va face referire la Transnistria şi la faptul că acolo sunt 200 de mii cetăţeni ruşi, aşa cum a făcut-o recent Lavrov (ministrul rus de externe - n.r.). Şi va scăpa o lacrimă pentru suferinţele populaţiei din regiune. Dar nu cred că există şanse să spună că recunoaşte independenţa Transnistriei (proclamată în 1990 şi nerecunoscută până acum de Rusia)", a declarat miercuri, la Euronews, vicepremierul moldovean Oleg Serebrian, care se ocupă de relaţia cu Tiraspolul. "Apeluri de genul acesta (rezoluţia votată miercuri de Tiraspol) au mai fost, nu este ceva nou", a adăugat oficialul de la Chişinău, subliniind că de data aceasta nici măcar Tiraspolul nu a cerut anexarea.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

vladimir putin discurs parlament rusia ucraina razboi ucraina transnistria
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025