Antena Meniu Search
x

Video Transnistria cere Kremlinului să o apere de R.Moldova. Reacţia venită de la Chişinău: "Unica tensiune e că e urât afară"

Transnistria cere Kremlinului să o apere de Republica Moldova. Congresul aşa-zişilor deputaţi de la Tiraspol s-a încheiat cu semnarea unei rezoluţii prin care se cere intervenţia parlamentarilor ruşi. Analiştii susţin că e doar o formă de presiune pentru ca autorităţile de la Chişinău să cedeze în privinţa taxelor vamale impuse la început de an. Mâine este aşteptată reacţia lui Putin.

de Redactia Observator

la 28.02.2024, 20:31

Vezi și

Aşa-zişii deputaţi de la Tiraspol s-au pus la coadă înainte de ora 11:00, ora stabilită pentru congresul extraordinar. Apoi au votat: să vină Rusia în ajutor. În acelaşi timp, la Chişinău, guvernul a liniştit apele. "Nu există pericol de escaladare şi destabilizare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Este o altă campanie prin care se încearcă isterizarea societăţii în jurul acestui aşa numit eveniment de la Tiraspol unica tensiune a zilei de astăzi este ziua posomorâtă de afară, nu şi această reuniune", a declarat Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului de la Chişinău.

Congresul nu a mai fost convocat din 2006 când Chişinăul era acuzat de blocadă economică

Totuşi, congresul nu mai fusese convocat din 2006, când, la fel, Chişinăul era acuzat de blocadă economică. "Moldova, în mod tradiţional, foloseşte greutăţile de la nivel naţional, pentru a slăbi Transnistria. Şi aici mă refer şi la destrămarea Uniunii Sovietice la acel timp, la pandemie, dar şi la acţiunile militare din Ucraina", a declarat Vadim Krasnoselinki, liderul de la Tiraspol. Rezoluţia adoptată debutează cu un apel la Federaţia Rusă pentru ca teritoriul nistrean să fie apărat de presiunea Chişinăului. Sunt aduşi în discuţie, ca argument, cei 220 de mii de ruşi care locuiesc în regiunea separatistă.

Adevăratul motiv de supărare ar fi, de fapt, decizia ca Moldovei care de la 1 ianuarie de la 1 ianuarie a schimbat codul vamal şi astfel a tăiat o sursă masivă de bani la bugetul de stat pentru Tiraspol. "Adevăratul destinatar al mesajelor de la Tiraspol nu este Moscova, este Chişinăul. Să renunţe la aplicarea taxelor la importul de mărfuri în regiunea transnistreană. asta e miza principală", a declarat Alexandru Flenchea. Problema de la Tiraspol rămâne însă şi o monedă de schimb pentru Kremlin, în funcţie de obiectivele lui Putin.

"Acest instrument poate fi activat sau poate fi păstrat în actuala stare de conflict nerezolvat pentru a putea fi utilizat mai târziu", a declarat Alexandru Flenchea. Transnistria este o fâşie de 5.000 de kilometri pătraţi, cu o populaţie cât un judeţ al României, la est de Republica Moldova. Aici, Rusia are în jur de două mii de soldaţi şi cel mai mare depozit de arme din Europa, fix la graniţa cu Ucraina - depozitul de la Cobasna. Mâine, 29 februarie, liderul de la Moscova este aşteptat să iasă public, în Duma de Stat, cu un discurs în care ar putea să dea un răspuns la cererea deputaţilor din Transnistria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Transnistria cere Kremlinului să o apere de R.Moldova. Reacţia venită de la Chişinău: "Unica tensiune e că e urât afară"