Antena LIVE

Prima țară NATO care a trimis tancuri în Ucraina. WSJ: Rusia nu a reușit să oprească transporturile militare zilnice din Polonia, România și Slovacia

Cehia a trimis în secret tancuri de fabricație sovietică în Ucraina. Informația a fost confirmată de trei oficiali cehi și slovaci. Este pentru prima dată când o țară străină a furnizat tancuri Ucrainei de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, scrie WSJ care precizează și că Rusia nu a reușit să întrerupă cu atacuri transporturile militare zilnice către Ucraina din Polonia, România și Slovacia Război Rusia - Ucraina, ziua 42 LIVE TEXT

De la 06.04.2022, 15:08
Galerie (2)
WSJ: Prima țară NATO care a trimis tancuri în Ucraina de la startul războiului. Rusia nu a reușit să oprească transporturile militare zilnice din Polonia, România, Slovacia tn.cz / Daily Mail

Ucraina a primit în secret tancuri de la Cehia, fiind pentru prima dată când o țară străină a furnizat tancuri Kievului pentru a ajuta armata ucraineană în lupta cu forțele ruse, mai bine dotate, relatează The Wall Street Journal (WSJ). O altă mutare care poate fi și mai importantă este că, atât Cehia, cât și Slovacia, care are graniță cu Ucraina, iau în considerare deschiderea instalațiilor lor militare industriale pentru a repara și reamenaja echipamentele militare ucrainene deteriorate în război. 

Până acum, Ucraina a capturat 176 de tancuri rusești, 34 de piese de artilerie autopropulsată, 116 vehicule blindate de luptă, 149 vehicule de luptă pentru infanterie, 23 de lansatoare de rachete multiple și 45 de transportoare blindate, potrivit Oryx, un site de informații care analizează imaginile de pe fronturile din Ucraina. 

Majoritatea dintre acestea - precum și un număr mare de tancuri și vehicule de luptă ucrainene - trebuie reparate înainte de a putea fi folosite pe front. Atacurile rusești cu rachete în Ucraina au vizat în special industria de apărare a țării, distrugând uzinele în care se putea face aceste reparații. Acest lucru face ca efortul Cehiei și al Slovaciei să fie unul deosebit de valoroas. Guvernele occidentale se așteptau ca Kievul să cadă în câteva zile, așa că au echipat armata ucraineană în principal cu rachete portabile, cum ar fi NLAW, Javelin și Stinger, pentru a putea fi folosite de mici unități insurgente.

Armata ucraineană a reușit însă să țină piept forțelor ruse din jurul Kievului într-un război convențional la scară largă, folosind artilerie cu rază lungă, tancuri și avioane. În prezent ucrainenii încearcă să oprească armata rusă să avanseze în Donbas și să recupereze zonele ocupate de ruși din sudul țării. Peședintele Volodimir Zelenski a spus că aceste misiuni ar fi imposibile dacă nu primesc arme grele. La o conferință cu 35 de țări, convocată la Londra, săptămâna trecută, statele donatoare de armament au fost de acord să furnizeze Ucrainei artilerie cu rază lungă de acțiune, sisteme antiaeriene și vehicule de luptă pentru infanterie, dar nu au aprobat transferul de tancuri.

Pe acelaşi subiect

Rusia nu a reușit să oprească transporturile militare zilnice către Ucraina din Polonia, România sau Slovacia

Până acum, Cehia a trimis în Ucraina peste 12 tancuri T-72M sovietice, modernizate, au declarat adjunctul ministrului ceh al apărării Tomas Kopecny și un alt oficial al ministerului Apărării. Cehii au mai trimis piese de artilerie și transportoare Amfibiu Blindat tip BMP-1, au declarat oficialii. Aceste provizii au fost finanțate de guvernul ceh și de donatori privați cehi care au contribuit la o campanie de strângere de fonduri susținută de stat pentru a înarma Ucraina.

Oficialii de pe flancul estic al NATO sunt îngrijorați că aprovizionarea cu arme și muniție occidentală este cu mult sub ceea ce are nevoie Ucraina, având în vedere intensitatea războiului. Într-o singură zi, Ucraina folosește armele pe care le primește într-o săptămână, a spus un înalt oficial polonez. Deși guvernele din Europa Centrală, cu excepția Ungariei, vor să ajute la înarmarea Ucrainei, unii oficiali se tem să nu-și epuizeze propriile stocuri de arme și muniții.

Mai multe dintre aceste guverne au făcut apel la Joe Biden pentru a se asigura că SUA vor ajuta la înlocuirea echipamentelor pe care ei le donează Ucrainei. Rezervele de armament ale Cehiei au fost afectate în 2014, atunci două explozii consecutive au distrus depozite cu peste 150 de tone de muniție. Guvernul a acuzat atunci doi agenți ai Rusiei care ar fi provocat exploziile. „Se poate face mult mai mult, dacă ne unim forțele”, a spus Kopecny.

Moscova a avertizat că transporturile de arme sunt considerate ținte legitime. Până acum, însă, Rusia nu a reușit să oprească transporturile militare zilnice către Ucraina din Polonia, România sau Slovacia. Forțele aeriene ruse nu au demonstrat nici ele capacitatea de a perturba convoaiele militare de la frontieră spre zonele de pe front. Un singur drum a fost închis pentru transporturile de arme ale NATO: ruta prin Ungaria. Premierul Viktor Orban a promis că va împiedica NATO s[ folosească țara pentru a transporta arme în Ucraina.

Australia a declarat săptămâna aceasta că transportă vehicule blindate Bushmaster în Europa pentru a fi livrate Ucrainei, primele patru fiind deja vopsite în culorile ţării. Guvernele din Europa Centrală, inclusiv Cehia, analizează dacă vor repara echipamentele militare ucrainene avariate pe front. Slovacia nu are tancuri disponibile de oferit, dar se oferă să le repare pe cele stricate. Aceste calcule arată că lumea începe să ia tot mai în serios varianta ca războiul ar putea dura luni de zile, dacă nu mai mult, iar avantajul copleșitor al Rusiei în materie de arme și muniție ar putea înclina balanța în favoarea Moscovei.

Ți-a plăcut acest articol?

cehia romania slovacia tancuri transport militar ucraina
Întrebarea zilei
Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

La pădure

La terasă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră....
CaTine
Publicat 01.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Billie Eilish a anunțat turneul „Hit Me Hard and Soft”. Seria de spectacole...
ZU
Publicat 01.05.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Melisa Döngel, dezvăluiri despre rolul vieții. Ce stea de cinema visează să...
Happy
Publicat 01.05.2024
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Medicool
Publicat 01.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024