Antena Meniu Search
x

Zelenski, către NATO: ”Dați-ne 1% din armele voastre”. Ucraina a cerut avioane, tancuri și sisteme de apărare antiaeriană

Ucraina are nevoie de o ”asistenţă miliatră nelimitată”, deoarece Rusia ”îşi foloseşte întregul arsenal” în războiul din această ţară, a cerut joi, la summitul NATO preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AP.

de Redactia Observator

la 24.03.2022, 16:31

Zelenski, către NATO: ”Dați-ne 1% din armele voastre”. Ucraina a cerut avioane, tancuri și sisteme de apărare antiaeriană
Zelenski, către NATO: ”Dați-ne 1% din armele voastre”. Ucraina a cerut avioane, tancuri și sisteme de apărare antiaeriană - Profimedia

Volodimir Zelenski a îndeamnat NATO printr-o intervenție video să furnizeze Ucrainei ”1% din toate avioanele voastre, 1% din toate tancurile voastre”. ”Atunci când vom avea toate aceste lucruri, ne vor da, la fel ca vouă, 100% securitate”, a continuat el.

”Aveţi mii de avioane de luptă, dar încă nu ni s-a dat unul... am apelat pentru tancuri ca să ne putem elibera oraşele... aveţi cel puţin 20.000 de tancuri... dar nu avem încă un răspuns clar”, a reproşat preşedintele Ucrainei. ”Nu le putem cumpăra pur şi simplu. O astfel de aprovizionare depinde direct de deciziile NATO, de deciziile politice”, a subliniat Zelenski.

El a mai spus că liderii NATO ar trebui să recunoască ce au demonstrat forţele armate ucrainene în războiul împotriva Rusiei. ”Vă rugăm să nu ne mai spuneţi niciodată că armata noastră nu îndeplineşte standardele NATO. Am arătat ce standarde putem atinge. Şi am arătat cât de mult putem oferi securităţii comune a Europei şi a lumii”, a mai argumentat liderul ucrainean.

Ucraina are nevoie, de asemenea, de sisteme de lansatoare multiple de rachete, armament antinavă şi sisteme de apărare antiaeriană, subliniază el. ”Este posibil să supravieţuieşti într-un astfel de război fără aceste lucruri?”, a întreabat şeful statului ucrainean.

Pe acelaşi subiect

Rusia a folosit bombe cu fosfor şi a omorât atât adulţi, cât şi copii, a acuzat şeful statului ucrainean. El aminteşte NATO faptul că mii de ucraineni au murit în prima lună a războiului, că zece milioane de oameni şi-au părăsit locuinţele şi îndeamnă Alianţa ”să dea răspunsuri clare”.

”Avem sentimentul că ne aflăm într-o zonă gri, între Occident şi Rusia, apărând valorile noastre comune”, subliniază Zelenski. ”Acesta este cel mai înfrinoşător lucru într-un război - să nu primeşti răspunsuri clare atunci când ceri ajutor”, adaugă el.

Volodimir Zelenski nu şi-a reiterat, în acest mesaj adresat la summitul NATO, solicitarea ca Alianţa să instituie o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei și nici ca Ucraina să adere la  NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Zelenski, către NATO: ”Dați-ne 1% din armele voastre”. Ucraina a cerut avioane, tancuri și sisteme de apărare antiaeriană