Zalujnîi îl provoacă iar pe Zelenski şi recunoaşte avantajul ruşilor. "Modelul de război s-a schimbat"
Război în Ucraina. Șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, spune într-un articol de opinie pentru CNN că Ucraina trebuie să se adapteze la o scădere a ajutorului militar din partea aliaților săi cheie și să se concentreze din ce în ce mai mult pe tehnologie dacă vrea să câștige războiul împotriva Rusiei. CNN a scris joi că, potrivit unor surse, Zelenski urmează să anunțe în câteva zile demiterea lui Zalujnîi.
De Redactia Observator la 02.02.2024, 15:15Într-un articol de opinie, scris exclusiv pentru CNN, Zalujnîi a abordat și problema mobilizării, o sursă de tensiune între el și Volodimir Zelenski. Articolul generalului ucrainean nu face nicio referire la relația sa cu Zelenski şi nici la zvonurile că președintele urmează să-l demită în câteva zile, potrivit unor surse citate de CNN. În schimb, îşi continuă punctul de vedere dintr-o opinie publicată în urmă cu trei luni în The Economist şi comentează pentru prima dată o serie de eșecuri politice în țară și în străinătate.
În noiembrie anul trecut, generalul ucrainean, aflat de 4 ani la vârful armatei, sublinia importanța dronelor și a războiului electronic, concluzionând că "noile inovaţii tehnologice pot transforma acest război dintr-unul pozițional într-unul de manevră". Generalul a catalogat atunci războiul din Ucraina drept unul pozițional, adică de uzură și static. A recunoscut practic astfel încheierea contraofensivei ucrainene, lansate cu mare fanfară în prima jumătate din 2023. Tot atunci, într-un interviu separat pentru The Economist, el s-a referit la situația de pe front ca fiind "un impas". Administraţia lui Zelenski a taxat rapid declaraţiile generalului, spunând că astfel de vorbe ajută doar Rusia.
Ucraina trebuie să se descurce cu un ajutor mai mic din partea Occidentului
În opinia publicată pentru CNN, Zalujnîi nu vede în mod diferit starea războiului. Ba mai mult, el este de părere că liderii militari ai Ucrainei trebuie să țină seama și de o serie de dezamăgiri și piedici departe de câmpul de luptă. În mod indirect, el face referire la eșecul SUA de a aproba noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina, precum și la faptul că evoluțiile din Orientul Mijlociu declanşate în octombrie anul trecut au distras atenția internațională de la Ucraina.
- Vestea că Zelenski vrea să-l demită pe Zalujnîi "a alarmat" Europa. De ce este o lovitură pentru Ucraina...
- Oleksandr Sîrski, comandantul trupelor terestre ucrainene, a refuzat să-l înlocuiască pe Valeri Zalujnîi....
- De ce vrea Zelenski să-l demită pe Zalujnîi. Generalul e susţinut puternic de americani: "Înlocuirea sa ar fi o...
- Tensiuni uriaşe la Kiev. Zalujnîi, şeful armatei ucrainene, ar fi fost demis și înlocuit de Budanov sau Sirski....
În plus, "lipsa de forţă a regimului de sancțiuni occidentale înseamnă că Rusia ...este încă capabilă să-și desfășoare complexul militaro-industrial pentru a duce un război de uzură împotriva noastră". Nu o spune clar, dar opinia semnată de el pare să sugereze un sentiment tot mai puternic că, în cele din urmă, soarta Ucrainei este în propriile mâini. Iar problemele interne sunt în mod clar o preocupare.
Zalujnîi face referire la o aparentă reticență a liderilor politici de la Kiev de a sprijini pe deplin apelul său pentru o mobilizare mai mare, care să întărească rândurile armatei cu jumătate de milion de recruți. Este o formă de recunoaștere că Rusia are o superioritate covârşitoare la numărul de militari pe front. "Trebuie să recunoaștem avantajul semnificativ de care se bucură Rusia în mobilizarea resurselor umane, comparativ cu incapacitatea instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul resursei umane din forțele noastre armate fără utilizarea unor măsuri nepopulare", scrie el.
El a subliniat din nou importanţa dronelor, spunând clar că acestea împreună cu alte capacități tehnologice au revoluționat nu doar operațiunile de luptă, ci și strategia generală. Doar prin renunţarea la "gândirea învechită" armatele moderne pot să obțină victoria în război, a scris el.
Sinteza declaraţiilor făcute de Valeri Zalujnîi pentru CNN
- Motorul central al acestui război este dezvoltarea sistemelor de arme fără pilot. Ele se înmulţesc într-un ritm uluitor, iar modul lor aplicare crește din ce în ce mai mult
- Sistemele fără pilot, cum ar fi dronele, împreună cu alte tipuri de arme avansate, oferă cea mai bună modalitate de a evita ca Ucraina să fie atrasă într-un război poziţional, în care nu avem avantajul.
- Trebuie să ne adaptăm la o scădere a sprijinului militar din partea aliaților cheie care se confruntă cu propriile tensiuni politice.
- Stocurile de rachete, interceptoare și muniție de artilerie ale partenerilor noștri se epuizează, din cauza intensității ostilităților din Ucraina, dar și din cauza deficitului global
- Rusia, ținând cont de modul în care evoluțiile din Orientul Mijlociu au atras atenția internațională, ar putea încerca să provoace noi conflicte în altă parte.
- Slăbiciunea regimului internațional de sancțiuni înseamnă că Rusia, în parteneriat cu alții, este capabilă în continuare să-și desfășoare complexul militaro-industrial urmărind un război de uzură împotriva noastră.
- Trebuie să recunoaștem avantajul semnificativ de care se bucură inamicul în mobilizarea resurselor umane comparativ cu incapacitatea instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul forței noastre de luptă fără a lua anumite măsuri nepopulare.
- Sunt blocați în imperfecțiunile cadrului legisltiv din țara noastră, precum și de monopolizarea parțială a industriei de apărare. Asta duce la blocaje de producție, de exemplu în ceea ce privește muniția, care măreşte și mai mult dependența Ucrainei de aliații săi pentru aprovizionarea cu arme.
- Trebuie să găsim constant noi modalități și noi capacități care să ne ajute să obținem un avantaj asupra inamicului.
- Prioritatea numărul unu aici este crearea unui întreg arsenal de vehicule fără pilot (relativ) ieftine, moderne și extrem de eficiente, precum şi dobândirea de alte mijloace tehnologice.
- Dronele permit comandanților să monitorizeze situația de pe câmpul de luptă în timp real, zi și noapte, indiferent de condiţiile meteo. Oferă informații în timp real, permițând non-stop reglarea focului şi capacitatea de a lansa lovituri de înaltă precizie împotriva țintelor inamice în poziții atât pe front, cât şi adânc în spate
- Pe scurt trebuie să regândim operațiunile de pe câmpul de luptă și să abandonăm gândirea învechită. Noile operațiuni ar putea include câmpuri digitale, control radio-electronic sau operațiuni combinate folosind drone de atac și arme cibernetice. Astfel de operațiuni ar putea reduce capacitățile economice ale inamicului sau să-l izoleze şi să-l epuizeze. Operațiunile de atac pot avea obiective psihologice.
- Deocamdată, prioritatea rămâne îmbunătățirea situației de pe câmpul de luptă.
- Folosirea dronelor înseamnă mai puțini soldați în pericol şi reduce nivelul pierderilor umane. Oferă şi oportunitatea de a reduce dependența de echipament greu în misiunile de luptă și în desfășurarea generală a ostilităților. Oferă posibilitatea de a provoca lovituri masive neaşteptate asupra infrastructurii critice și a centrelor de comandă fără a folosi rachete scumpe sau avioane cu echipaj. Şi alte avantaje vor deveni clare, chiar dacă inamicul va căuta tot timpul modalități de a se apăra împotriva unor astfel de operațiuni și de a prelua sau recâștiga inițiativa.
- Şi sistemele de apărare au nevoie de îmbunătățiri constante, la fel ca și contramăsurile care vizează utilizarea noilor tehnologii de către inamic.
- Trebuie să creăm un sistem de stat complet nou de rearmare tehnologică. Şi aliaţii cred că ar putea fi realizat în cinci luni.
- În 2024, trebuie să ne concentrăm eforturile în trei domenii: crearea unui sistem care să furnizeze forțelor noastre arme de înaltă tehnologie, introducerea unei noi filozofii de antrenament și război care să țină cont de restricțiile de arme și modul în care acestea pot fi desfășurate şi stăpânirea noilor capacități de luptă cât mai curând posibil.
- Avem deja capacitatea de a distruge inamicul și de a asigura existența statalității. Scopul nostru ar trebui să fie să profităm de moment: să maximizăm capacitățile noastre de luptă, care ne permit să angajăm mai puține resurse pentru a provoca daune maxime inamicului.