Antena LIVE

Curs valutar

Video

35 de ani de la catastrofa de la Cernobîl. Un român pasionat de călătorii a fost la plimbare printre ruinele oraşului Prîpeat

Sunt 35 de ani de la cel mai mare accident nuclear din istorie. Catastrofa de la Cernobîl poate ocupa un loc de frunte într-un nedorit top al celor mai mari dezastre provocate de om. Un român pasionat de călătorii a fost la plimbare printre ruinele Prypiatului, orăşelul care îi adăpostea pe cei care munceau la centrală. Vedem cum arată astăzi oraşul-fantomă, graţie imaginilor primite pe Fii Observator.

De la 28.04.2021, 13:23
WhatsApp
Vezi și:

Efectele exploziei reactorului 4 al centralei atomoelectrice situate la 500 de kilometri de Iaşi au echivalat cu detonarea a 500 de bombe atomice de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. Statisticienii spun că 60 de mii de oameni au murit din cauza radiaţiilor, iar mai mult de 2 milioane au avut şi au încă de suferit. 

26 aprilie 1986. Ora 01.24. O serie de greşeli făcute în timpul unui test fac ca reactorul patru al centralei atomoelectrice să devină incontrolabil. O explozie urmată de un incendiu aruncă în atmosferă sute de tone de substanţe radioactive.

Eforturile autorităţilor sovietice de a limita proporţiile dezastrului nu fac decât să înrăutăţească rezultatul final. Embargoul strict asupra informaţiilor lasă Europa complet nepregătită în faţa pericolului.

35 de ani de la catastrofa de la Cernobîl

Pe acelaşi subiect

La 36 de ore de la explozie, ameninţate de posibilitatea ca incendiul să se extindă la celelalte reactoare, autorităţile decid evacuarea Prypiatului. 50 de mii de oameni au avut doar câteva ore să părăsească oraşul aflat la nici doi kilometri de dezastru. 

Mădălin Chipirilin, via Fii Observator: Suntem în oraşul Prîpeat din Ucraina. Oraşul fantomă. Se poate observa sarcofagul centralei, undeva în partea dreaptă, într-un plan îndepărtat.

Azi-noapte, fix la ora 01.24, supravieţuitorii exploziei de la Cernobîl s-au strâns în Slavutych, oraşul ridicat după evacuarea Prypiatului, au aprins lumânări şi au adus trandafiri în memoria celor pe care i-au pierdut în urmă cu 35 de ani. 

Mădălin Chipirlin, via Fii Observator: Evacuarea locuitorilor din Prîpeat a fost făcută pe grabă. Aceştia au putut să îşi ia doar documentele şi câteva lucruri de strictă necesitate, cu promisiunea că se vor întoarce.

De întors, nu s-au mai întors, însă, niciodată. Praful s-a aşternut peste vieţile şi amintirile celor care au trăit odată aici. (aici cadrul bun cu pianul si papusile)

Mădălin Chipirlin, via Fii Observator: Asta este tot ce a mai rămas din grădiniţa din Prîpeat, în urma evacuării. O senzaţie aparte în tot ceea ce este în oraşul Prîpeat.

În 2019, înainte de Crăciun, câţiva temerari au împodobit, în piaţa centrală a Prypiatului, un brad în care au agăţat câteva din pozele celor care şi-au pierdut viaţa din cauza accidentului nuclear. 

Mădălin Chipirlin, via Fii Observator:  Acesta este fostul supermarket din Prîpeat. Din câte se pare, era oarecum modern pentru acele vremuri. Supermarketul era poziţionat în centrul pieţei centrale.

Astăzi, puţini sunt cei care se încumetă să pună piciorul în Prîpeat. Zona este încă periculoasă din cauza radiaţiilor. Îţi trebuie un permis de intrare în oraş. Aparatele de măsură indică, la mai bine de doi kilometri de sarcofag, 0.19 nanosieverţi, limita maxim admisă este 0.30.

În ciuda tuturor restricţiilor, mulţi oameni s-au încăpăţânat să trăiască în zona de excluziune. Yevgeny Markevich are 85 de ani. În 1986 era profesor în Prîpeat. După accident, s-a întors în oraş şi de-atunci monitorizează radiaţiile. Trăieşte cu soţia lui, dar fetele şi le-a trimis departe.

Yevgheni Markevich, supravieţuitor: Cultivăm cartofi. Ce mai cultivă soţia mea, castraveţi în solarii. Trimitem legumele spre testare, fetele duc probele la laboratorul de la eco-center. Totul este în grafic.

Kateryna Aslamova trăieşte de pe urma Prypiatului. Organizează tururi ghidate pentru cei care vor să viziteze ruinele oraşului. Şi încearcă să includă Prypiatul în patrimoniul UNESCO. 

Mădălin Chipirlin, via Fii Observator: Locul de promenadă a locuitorilor din Prîpeat. Era amplasată şi cafeneaua aici, pe malul râului. Ne putem imagina ce era, în urmă cu 35 de ani, aici.

- material realizat cu imagini primite pe Fii Observator -

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa observator.tv@digitalag.ro.

Cristina Oprea

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare. ...

Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025