Antena Meniu Search
x

Generalul Nikolai Antoshkin, eroul care a supraviețuit radiațiilor de la Cernobîl, a fost răpus de coronavirus

Generalul Nikolai Antoshkin, comandantul operațiunii de stingere a incendiilor de la Cernobîl, în care el și alți salvatori s-au confruntat cu expunerea la radiații, a murit duminică, la vârsta de 78 de ani, după ce s-a infectat cu coronavirus.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 18.01.2021, 11:45

Nikolai Antoshkin
Nikolai Antoshkin - Profimedia Images
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Vestea morții lui Antoshkin a fost confirmată de Vyacheslav Volodin, președintele parlamentului rus, scrie New York Times. Eroul de la Cernobîl era deputat al partidului de guvernământ Rusia Unită din 2014 și a fost internat după ce s-a infectat cu Covid-19, potrivit lui Serghei Nevrov, liderul formațiunii.

În aprilie 1986, reactorul 4 de la centrala nucleară din Cernobîl a explodat, devenind cea mai mare catastrofă nucleară din istorie. Această explozie a trimis un val radioactiv de-a lungul Europei. 

Generalul Antoshkin, care la acea vreme servea într-o unitate a Forțelor Aeriene Sovietice din Kiev, a devenit pilotul comandant al operațiunii de stingere a incendiului, în ciuda pericolului reprezentat de radiații.

Timp de aproximativ două săptămâni, elicopterele au zburat peste miezul deschis au reactorului și au aruncat 5.000 de tone de nisip, argilă, plumb și bor pentru a stinge flăcările și pentru a reduce radiația. Zborurile au expus piloții la fum contaminat și fascicule de radiații emanate din reactor.

După operațiunile de stingere a incendiilor, elicopterele erau atât de radioactive, încât au fost abandonate la fața locului, iar iarba de sub ele s-a îngălbenit, au declarat martorii.

A fost o experiență îngrozitoare pentru piloți. În total, 28 de persoane implicate în această misiune, inclusiv membri ai echipei de stingere a incendiilor de la sol, au murit din cauza otrăvirii cu radiații la câteva zile sau săptămâni de la expunere. 

Dar generalul Antoshkin a supraviețuit. În ciuda expunerii sale, el a continuat o carieră de trei decenii în Forțele Aeriene Ruse, apoi a devenit deputat. Însă, duminică, eroul de la Cernobîl a fost răpus de coronavirus. 

Nikolai Timofeyevich Antoshkin s-a născut pe 19 decembrie 1942, într-un sat din regiunea Bashkortostan din sudul Uralului, conform unei biografii oficiale. A fost înrolat în armată la vârsta de 19 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Generalul Nikolai Antoshkin, eroul care a supraviețuit radiațiilor de la Cernobîl, a fost răpus de coronavirus