Greu în România: pericolul obezității la copiii românilor
Obezitatea e boala tăcută pe care România - ţara lui "ia cu pâine" - o trece cu vederea. Uluitor de mulţi copii mănâncă prost şi deseori, emoţional.
De Redactia Observator la 16.10.2017, 21:15- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Obezitatea e boala tăcută pe care România - ţara lui "ia cu pâine" - o trece cu vederea. Uluitor de mulţi copii mănâncă prost şi deseori, emoţional. Părinţii îşi dau seama de probleme abia după ce zahărul, sucurile, fast-food-ul şi mai ales, lipsa mişcării dau peste cap acul cântarului. Suntem şi în acest caz, fruntaşii Europei. Şi nu avem niciun program naţional de prevenire şi tratare a obezităţii. Azi, medici străini au venit în România să ne înveţe cum să ne hrănim corect copiii. Iar de luni, la Observator, încercăm să găsim o rezolvare a problemei. Într-o nouă campanie.
La 8 luni şi jumătate, Laura e un bebeluş frumos, sănătos, dar cam grăsuţ. Cântăreşte 11 kilograme. Cu două kilograme mai mult decât e normal pentru vârsta ei.
Deocamdată, părinţii n-au motive de îngrijorare. Doar că vor fi foarte atenţi ca Laura să nu mai ia în greutate. Pentru asta au luat măsuri încă de pe acum. Ştiu că prima lecţie de nutriţie se învaţă în familie.
"Încerc să mănânc aproximativ acelaşi lucru ce-i ofer şi ei, chiar dacă este mică, ca atunci când mănânc, măcar să vadă că mănânc la fel ca ea", spune mama fetiţei.
O altă mămică, Mirela a renunţat la propriile obiceiuri alimentare, de dragul lui Tudor.
"La ciocolata, încă de când era în burtică. Încerc să mănânc cât mai natural, cât mai sănătos", mărturiseşte Mirela Şerban.
E regula de aur pe care părinţii trebuie s-o aplice atunci când în joc se află chiar viaţa copiilor lor.
"Provocările sunt să găseşti variante sănătoase la produsele care există pe piaţă şi nu sunt în regulă. Dar dacă învaţă de mici, o să ştie să-şi facă singuri selecţia", adaugă o altă mămică.
Perfect adevărat. O spune un nutriţionist venit tocmai din Spania ca să-i înveţe pe români ce, cum, cât şi când mănâncă un copil.
Carlos Gonzales, medic pediatru: "Lucrul cel mai important e ca părinţii să mănânce corect. Dacă părinţii mănâncă nesănătos, copii vor mânca şi ei la rândul lor nesănătos."
România e pe locul al doilea la obezitate infantilă! Unul din doi elevi este este supraponderal, iar unul din patru este obez. Copiii sufera de boli ale adulţilor, din pricina unei alimentatii neadecvate.
Mănâncă prost acasă, iar nutriţia este optionala şi în scoli. Greu în România este campania pe care echipa Observator o demarează într-o ţară în care deşi medicii trag semnale de alarmă, un program contra obezităţii nici măcar nu există. Primul episod, luni, de la ora 19.