Antena Meniu Search
x
LIVE

Greu în România: Alex suferă de obezitate şi mănâncă 3 pâini pe zi

"Greu in Romania" e campania pe care Observatorul o demareaza intr-o tara in care, in ciuda semnalelor de alarma, nu exista un program anti-obezitate.

De Andrada Popovici la 20.10.2017, 22:14
Greu în România: la doar 14 ani, Alex mănâncă trei pâini pe zi şi are peste 100 de kilograme Vezi și

"Greu in Romania" e campania pe care Observatorul o demareaza intr-o tara in care, in ciuda semnalelor de alarma, nu exista un program anti-obezitate. La 14 ani, Alex mananca 3 paini pe zi.

România e pe locul al doilea la obezitate infantilă: jumătate dintre copiii noştri sunt prea grei şi-şi trăiesc doar pe jumătate copilăria. Alex, un puşti de 14 ani din Bucureşti, e unul dintre ei. Simte cât de dificil e să fii "greu în România". A ajuns să mănânce şi trei pâini pe zi, iar sănătatea îi e pusă sub semnul întrebării. Şi nu a mers niciodată la şcoală!

Alex Frone, protagonistul campaniei Greu în România

"Greu în România": Alex, la 14 ani, are peste 100 de kilograme

Pe acelaşi subiect

În 2003, când a venit pe lume Alex, România abia dacă-nvăţa ce-i aia obezitate. Eram tot săraci... dar mult mai subţiri! Aşa încât ne pierdeam în spate, la coada clasamentelor făcute de străini.

Alex s-a născut chiar plăpând. Fotografiile păstrează amintirea unui copil firav, dar vesel şi sprinten. De la doi ani, a explodat şi, de la o lună la alta, a devenit tot mai greu şi mai inert.

La naştere, Alex era normal, dar suferă de obezitate de la doi ani

Nici acum, după 14 ani, familia lui Alex n-o duce mai bine. Suntem ca-ntr-un film al sărăciei fără sfârşit, în buric de Bucureşti şi-ntr-o ţară care a ajuns pe locul trei în topul celor mai graşi europeni.

Greu în România: Alex ascunde mâncarea sub pernă

Acum, Alex cântăreşte peste o sută de kilograme. Mănâncă trei franzele pe zi şi întinde pâinea mai întâi în sosul de pe carne şi apoi în cel din farfurie. Respiră mai des, dar îi e mai greu. Şi-n loc să-şi lărgească orizontul, şi-a creat universul lui îngust, pe prispa casei, în canapeaua improvizată de când era de-o şchioapă şi-n faţa mesei din bucătărie.

Campania Greu în România: Alex cântăreşte peste 100 de kilograme

La şcoală n-a mers niciodată. Ar fi fost cu un an înaintea Anei, una din surori, care la 13 ani, a învăţat că discriminarea cântăreşte greu. 

ANA-MARIA FRONE, sora lui Alex:

Uneori când [alţi copii] râd de fratele meu... eu... când este pauză sau ceva, eu mă duc în baie şi plâng! Asta fac! Pentru că mă gândesc la problemele lui şi nu-mi prea place. Pentru că, totuşi, e fratele meu şi mă afectează foarte tare!

Ana-Maria, sora lui Alex, e un copil normal

Obezitatea îi provoacă lui Alex şi alte probleme de sănătate

Acasă, Ana şi Alex uită de barierele sociale şi mai şi zâmbesc. Însă pentru un Alex, situaţia e dramatică. Stilul său de viaţă a devenit o povară şi o obişnuinţă. Se chinuie să vorbească, se chinuie să meargă şi spune că îl dor nu doar picioarele, ci şi dinţii, şi spatele.

Alex doarme în cameră cu alţi 6 membri ai familiei

Părinţii îşi recunosc ignoranţa faţă de boala lui Alex, dar şi neputinţa în faţa sărăciei. Mama se împarte între munca sezonieră, treburile casei şi mai are grijă şi de toţi cei 5 copii, dintre care 3 au dizabilităţi. Acasă se spală la lighean şi dorm 7 persoane în aceeaşi cameră.

(Reporter): Vă simţiţi cumva vinovată?

(ŢICA FRONE, mama lui Alex): Da. Pentru că nu m-am dus cu el la timp şi am neglijat. Am zis, lasă... poate totuşi o fi bine. Îl reţin de la mâncare, dar degeaba. Eu îi dădeam puţin şi pe partea cealaltă... şi nu aveam cum... să pun lacăt?

Mama lui Alex recunoaşte că nu l-a dus la medic

Aşa a ajuns Alex, spune mama sa, să mănânce în neştire, să "fure" mâncare din frigider când nimeni nu îl vede sau să o ascundă sub pernă.  

ŢICA FRONE, mama lui Alex:

Pâinea, cipsurile, pufuleţi, sucurile care... nu avem bani d-alea! Luăm şi noi de 3 lei ca să fie mult să le ajungă la toţi.

E o situaţie cinică, pentru care un puşti din Bucureşti trebuie să plătească şi nu e singurul. Datele legate de greutatea copiilor sunt alarmante şi cresc an de an. Astfel, în România, unul din doi elevi e supraponderal şi unul din patru, obez.

Dr. FLORIN BĂLĂNICĂ, nutriţionist:

Toate acestea pornesc de la educaţie. Sănătatea şi educaţia nu pot să funcţioneze decât împreună. 

Alex suferă de obezitate, la fel ca 1 din 4 copii din România

Greu în România, Episodul 2

În Episodul 2 al campaniei "Greu în România", la Observator, aflaţi că problema obezităţii nu ţine cont de clasa socială. Copiii din familii bune mănâncă scump, dar la fel de prost. Aleg dulciurile şi fast-food-ul. Sau, îşi rezolvă problemele emoţionale tot... mâncând.

Urmăreşte Campania "Greu în România":

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Greu in Romania » Greu în România: Alex suferă de obezitate şi mănâncă 3 pâini pe zi