Greu în România: Alex suferă de obezitate şi mănâncă 3 pâini pe zi
"Greu in Romania" e campania pe care Observatorul o demareaza intr-o tara in care, in ciuda semnalelor de alarma, nu exista un program anti-obezitate.
"Greu in Romania" e campania pe care Observatorul o demareaza intr-o tara in care, in ciuda semnalelor de alarma, nu exista un program anti-obezitate. La 14 ani, Alex mananca 3 paini pe zi.
România e pe locul al doilea la obezitate infantilă: jumătate dintre copiii noştri sunt prea grei şi-şi trăiesc doar pe jumătate copilăria. Alex, un puşti de 14 ani din Bucureşti, e unul dintre ei. Simte cât de dificil e să fii "greu în România". A ajuns să mănânce şi trei pâini pe zi, iar sănătatea îi e pusă sub semnul întrebării. Şi nu a mers niciodată la şcoală!
"Greu în România": Alex, la 14 ani, are peste 100 de kilograme
- Greu în România: pericolul obezității la copiii românilor
- Greu în România - Medic nutriționist: "Am fost un copil obez. Am fost nevoit să slăbesc 100 de kilograme"
- Jumătate dintre copiii noştri sunt mult prea grei. Numărul lor creşte de la an la an
- Greu în România, o campanie marca Observator împotriva fenomenului de obezitate infantilă
- Greu în România: copiii obezi înfruntă discriminarea
- Greu în România: cum poate fi tratată obezitatea infantilă
În 2003, când a venit pe lume Alex, România abia dacă-nvăţa ce-i aia obezitate. Eram tot săraci... dar mult mai subţiri! Aşa încât ne pierdeam în spate, la coada clasamentelor făcute de străini.
- GALERIE FOTO: Alex, copilul care mănâncă trei pâini pe zi
Alex s-a născut chiar plăpând. Fotografiile păstrează amintirea unui copil firav, dar vesel şi sprinten. De la doi ani, a explodat şi, de la o lună la alta, a devenit tot mai greu şi mai inert.
Nici acum, după 14 ani, familia lui Alex n-o duce mai bine. Suntem ca-ntr-un film al sărăciei fără sfârşit, în buric de Bucureşti şi-ntr-o ţară care a ajuns pe locul trei în topul celor mai graşi europeni.
Acum, Alex cântăreşte peste o sută de kilograme. Mănâncă trei franzele pe zi şi întinde pâinea mai întâi în sosul de pe carne şi apoi în cel din farfurie. Respiră mai des, dar îi e mai greu. Şi-n loc să-şi lărgească orizontul, şi-a creat universul lui îngust, pe prispa casei, în canapeaua improvizată de când era de-o şchioapă şi-n faţa mesei din bucătărie.
La şcoală n-a mers niciodată. Ar fi fost cu un an înaintea Anei, una din surori, care la 13 ani, a învăţat că discriminarea cântăreşte greu.
Obezitatea îi provoacă lui Alex şi alte probleme de sănătate
Acasă, Ana şi Alex uită de barierele sociale şi mai şi zâmbesc. Însă pentru un Alex, situaţia e dramatică. Stilul său de viaţă a devenit o povară şi o obişnuinţă. Se chinuie să vorbească, se chinuie să meargă şi spune că îl dor nu doar picioarele, ci şi dinţii, şi spatele.
Părinţii îşi recunosc ignoranţa faţă de boala lui Alex, dar şi neputinţa în faţa sărăciei. Mama se împarte între munca sezonieră, treburile casei şi mai are grijă şi de toţi cei 5 copii, dintre care 3 au dizabilităţi. Acasă se spală la lighean şi dorm 7 persoane în aceeaşi cameră.
Aşa a ajuns Alex, spune mama sa, să mănânce în neştire, să "fure" mâncare din frigider când nimeni nu îl vede sau să o ascundă sub pernă.
E o situaţie cinică, pentru care un puşti din Bucureşti trebuie să plătească şi nu e singurul. Datele legate de greutatea copiilor sunt alarmante şi cresc an de an. Astfel, în România, unul din doi elevi e supraponderal şi unul din patru, obez.
Greu în România, Episodul 2
În Episodul 2 al campaniei "Greu în România", la Observator, aflaţi că problema obezităţii nu ţine cont de clasa socială. Copiii din familii bune mănâncă scump, dar la fel de prost. Aleg dulciurile şi fast-food-ul. Sau, îşi rezolvă problemele emoţionale tot... mâncând.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰