Antena Meniu Search
x

Greu în România - Medic nutriționist: "Am fost un copil obez. Am fost nevoit să slăbesc 100 de kilograme"

Campania Greu în România, marca Observator, începe astăzi, 16 octombrie, și își propune sa crească gradul de constientizare asupra obezității infantile.

Campania Greu în România, marca Observator, începe astăzi, 16 octombrie, și își propune sa crească gradul de constientizare asupra obezității infantile și, împreună cu autoritățile și specialiștii, își dorește să schimbe modalitatea de educare a copiilor și a părinților.

Reporterul Observator TV Andrada Popovici a declarat, luni, la emisiunea Neața cu Răzvan și Dani că ideea pentru o astfel de campanie i-a venit după ce a cunoscut câțiva copii care suferă de obezitate și care au vorbit despre problemele cu care se confruntă zi de zi, la școală sau în societate.

"Imaginați-vă un copil de 14 ani care stă pe o pătură ponosită, într-o casă sărăcăcioasă și care are ca singur prieten o telecomandă. Nu se poate mișca sau se mișcă foarte greu, nu pentru că nu are loc, ci pentru că îi este foarte greu să facă și cele mai banale lucruri. Alex are peste 100 de kilograme", a declarat Andrada Popovici.

Prezent în cadrul emisiunii, Florin Bălănică, medic nutriționist, a declarat că și el a fost un copil obez și că părinții și bunicii sunt cei care fac greșeli atunci când vine vorba despre alimentația copiilor.

Pe acelaşi subiect

"Am fost un copil obez. Nu existau reguli, mâncam orice și eram premiat cu dulciuri. Am devenit un adult obez și, acum șase ani, a trebuit să slăbesc 100 de kilograme în șase luni. Cel mai mult am avut 200 de kilograme și mi-a fost foarte greu", a declarat medicul Florin Bălănică.

Greu în România, o campanie marca Observator împotriva fenomenului de obezitate infantilă​

Statisticile ne arată o realitate sumbră, căci în România 1 din 4 elevi este obez şi 1 din 2 este supraponderal, de aceea ocupăm locul doi în topul obezității infantile din Europa. Din pricina alimentației neadecvate, copiii ajung să sufere de aceleași boli ca și adulții, iar în rândul lor diabetul de tip 1 este în creștere. În școală, educația nutritivă nu este o materie care primează, ci ocupă un loc fundaș printre capitolele opționalelor ce sunt adeseori desconsiderate. De aceea, efectele sunt din ce în ce mai pregnante: numărul copiilor cu greutate este în creștere, iar deprinderile lor alimentare devin un factor de risc.

Parcursul acestei campanii în cadrul Observator 19 va aduce la lumină povești ale unor copii care se confruntă cu dificultăți fizice și emoționale cauzate de obezitate. Ei par să fie înconjurați de un zid al izolării din care nu au scăpare. Sănătatea celor mici este pusă sub semnul întrebării, iar societatea nu face un prim pas să-i integreze, ci din contră, îi marginalizează și nu le oferă o soluție.

Cât de dăunător este excesul de zahăr în alimentație? Ce efecte are povara unei nutriții neadecvate asupra copilului? Care sunt demersurile luate împotriva supraponderabilității în afara țării noastre și ce rezultate au avut ele? Îi putem educa pe copii să mănânce sănătos? Acestea sunt doar o parte dintre întrebările la care campania Greu în România, marca Observator, va aduce răspunsuri începând de mâine seară, de la ora 19:00.

Într-un sistem care pare că opune rezistență, demersul Antenei 1 subliniază că sănătatea este o alegere, iar evoluția armonioasă a celor mici trebuie să plece dintr-o conștientizare a părinților și dascălilor. Obezitatea infantilă este o luptă grea, dar și o provocare pe care care societatea trebuie să o depășească.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Greu in Romania » Greu în România - Medic nutriționist: "Am fost un copil obez. Am fost nevoit să slăbesc 100 de kilograme"