Cum arată cel mai vechi mărţişor din România. Bijuteriile din colecţia unui marinar din Constanţa
Istoria mărţişorului se scrie. Un marinar are în colecţia personală cel mai vechi mărţişor din România: o monedă de argint cu şnur, veche de peste 150 de ani. Nu este singura "bijuterie" din colecţia lui. De-a lungul anilor a reuşit să strângă peste 200 de mărţişoare din aur şi argint, cu poveşti aparte.
De Redactia Observator la 28.02.2024, 21:51O monedă de care este legat un şnur alb-roşu. Aşa arată cel mai vechi mărţişor din România.
Georgian Anghel, colecţionar: Este un unicat. Este achiziţionat de către mine de la un colecţionar din Iaşi. Este un mărţişoar foarte fin lucrat. Este a unui gravor bijutier. Avem 1 Martie 1872 gravat pe faţă şi se secondată de două coroane, laure şi măslin. Pe revers, avem central o inimă înflăcărată.
Colecţia cu exemplare preţioase a unui marinar
Originile sărbătorii de Mărţişor nu sunt cunoscute exact. Se crede că tradiţia a apărut pe vremea Imperiului Roman şi marca bucuria sosirii primăverii. Georgian Anghel a fost mereu fascinat de acest simbol. Este marinar şi a început să fie interesat de istoria podoabelor o după ce a cumpărat un mărţişor deosebit al flotei marine. În timp, colecţia a devenit impresionantă. Printre cele mai preţioase exemplare - primul mărţişor în care apare Baba Dochia.
Georgian Anghel, colecţionar: 1 Martie 1895, datat de data aceasta şi trecut inscripţia "La mulţi ani cu sănătate!". Începerea anului nou. În mitologia romană, anul începea pe 1 Martie. Dochia era fiica lui Decebal. Aici o vedem pe Ceahlău.
Cerasela Dobrinescu, reprezentant Muzeul de Artă Populară Constanţa: Sunt mărţişoare care au fost lucrate de cunoscuţi gravori ai vremii, printre care cel mai cunoscut este Theodor Radivon, care a devenit apoi gravoarul regal al României. Avem reprezentările Babei Dochia în nişte mărţişoare foarte frumoase, de la sfârşitul secolului al 19-lea, 1895-1996. Apare personajul Babel Dochia, de care se leagă şi tradiţia şnurului de mărţişor.
Expoziţie de mărţişoare la Muzeul de Artă Populară din Constanţa
La Muzeul de Artă Populară din Constanţa, oamenii vin să se inspire în prag de 1 martie din colecţia unică.
Copil: Nişte monezi frumoase, îmi plac mult.
Femeie: Foarte frumos şi foarte interesant. El colecţionează, cu bănuţul norocos.
Cei care vor să admire la muzeu mărţişoarele vechi de sute de ani o pot face până pe 10 martie.