Antena Meniu Search
x

Video Cu preţuri de la 10 lei în sus, până la "sume inestimabile", mărţişoarele în tendinţe din 2024 ies din tipare. Tradiţia de 1 martie se transformă

Mărţişoare dulci, perle sau plante suculente. Sunt noile tendinţe din târgurile dedicate micilor podoabe ce vestesc primăvara. Meşterii populari nu se lasă mai prejos şi şi-au arătat măiestria la Muzeul Satului: mărţişoarele duc mai departe o tradiţie veche. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 25.02.2024, 20:14

Vezi și

Mărţişoarele au fost vedetele mai multor târguri din Capitală. Deşi mai sunt patru zile până vine primăvara oficial, clienţii s-au înghesuit în jurul standurilor în căutarea mărţişorului perfect. Şi, poate, ceva mai ieftin.  

Mărţişoare deosebite de 1 Martie

"În mână am nişte broşe cu motive tradiţionale. Sunt tot felul de plante, ciupercuţe, elefanţi, ghinde, aripi de înger. Din porţelan, din ceramică. Diverse modele, diverse preţuri", arată Ioana Deac, producător mărţişoare.

Un mărţişor din ceramică are preţuri pornind de la cinci lei şi poate ajunge la 30 de lei. Cine are un buget mai mare, poate alege modele din aur, argint, pietre preţioase sau perle. "Brăţări, cercei, coliere, inele. Cam tot ce se poate oferi cu drag unei doamne de 1 sau 8 martie. Este un colier realizat din perle naturale de cultură, cu un pandant perlă naturală. Încep de la 100 de lei şi ajung în jur de 300, în funcţie de set", spune Teodora Olteanu, producător bijuterii.

Pe acelaşi subiect

Plantele sunt o opţiune pentru cei care vor să ofere un cadou original. "Sunt nişte plăntuţe suculente, sunt nişte puiuţi de plantă suculentă. Mărţişoarele fac parte din colecţia Poartă-mă, creşte-mă. Vin cu instrucţiuni de îngrijire. Să ştii tot ce trebuie să faci cu ele. Pot fi udate o dată la şapte-zece zile", explică Andrei Abrudean, producător mărţişoare.

Preţul este în jur de 35 de lei. Iar cine merge pe trendul tradiţional a avut de luat o decizie grea la Târgul de la Muzeul satului. Meşterii populari s-au întrecut în măiestrie.

"Mărţişoare inspirate de cusăturile vechi româneşti. Sunt all season. Avem mărţişoare inspirate de ştergare şi covoare din zona Olteniei. Ce vedeţi aici e aşa-numitul mărţişor de autor. Preţurile încep de la 10 lei şi ajung... Sunt inestimabile unele dintre ele. Adică sunt foarte rare", mărturiseşte Marian Brâncoveanu, producător mărţişoare.

"Mărţişorul a fost atestat de etnologi încă din secolul XX drept un obicei de 1 martie. Încă de pe atunci se purta firul făcut din aţă roşie şi albă, iar tradiţia a fost păstrată până în zilele noastre. Se spune că cine poartă mărţişorul va fi ferit de rele şi va avea noroc şi bunăstare tot anul", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Nimeni nu dă greş dacă alege un mărţişor dulce: cele din ciocolată sau turtă dulce sunt şi ele printre cele mai căutate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Inedit » Cu preţuri de la 10 lei în sus, până la "sume inestimabile", mărţişoarele în tendinţe din 2024 ies din tipare. Tradiţia de 1 martie se transformă