Antena Meniu Search
x

Video Afacerea cu care Anișoara și Carmen fac bani frumoși de 1 Martie. Au învățat meșteșugul de la bunicile lor

Vine Mărţişorul. Cine îl primeşte, depinde de zona în care locuiţi. În Bucovina, de exemplu, tradiţia spune că bărbaţii sunt cei care primesc, iar doamnele dăruiesc. Gama este una variată, de la mărţişoare rustice, realizate cu migală şi multe simboluri, până la cele dulci, făcute în laboratoarele de cofetărie. 

de Angela Bertea

la 21.02.2024, 18:04

Vezi și

Patru zile sunt necesare unui astfel de mărţişor din lut să ajungă la varianta de pe taraba comercianţilor. Carmen şi Anişoara au învăţat meşteşugul mărţişoarelor de la bunicile lor. Cu timpul a devenit o adevărată pasiune, mai apoi o afacere care duce tradiţia mai departe. 

  • Anișoara Cabulcă, meșter popular: Am făcut din ghindă şi lună un mărţişor care simbolizează fălnicia stejarului, aici aveţi maci, fluturaşii care reprezintă speranţa. Aici am făcut fusul şi furca, toarcerea vieţii, de la tinereţe până la bătrâneţe ne depănăm viaţa precum un furs.
  • Carmen Cristea, meșter popular: Albul, roşul negrul şi verdele predomină în coloristica mea. Lumea caută lucrul manual. 

În Bucovina bărbații primesc mărțișoare, nu femeile

În Bucovina, de 1 martie, tradiţia spune că bărbaţii sunt cei care primesc mărţişoare, iar de 8 martie, femeile. 

Pe acelaşi subiect
  • Călin Bîrleanu, antropolog: Martie este luna renaşterii, a învierii, a resuscitării, a schimbării energiei. Ne gândim la felul în care se pune în valoare principiul masculinităţii, care sugerează vitalitatea.

În viaţa strămoşilor noştri, venirea primăverii era un eveniment marcant. Atunci începea anul agrar. 

  • Eutasia Rusu, expert etnograf: Când oamenii ieşeau la arat se punea firul de mărşiţor pe coarnele plugului, simboliza acea reînviere calendaristică care se termina toamna când se strângeau recoltele. Era purtat şla pălărie, timp de 15 zile sau până la finalul primăverii.

În ultimii ani a apărut trendul mărţişoarelor dulci de 1 Martie

  • Angela Bertea, reporter Observator: Mărţişoarele pot fi şi dulci, sub formă de prăjiturele decorate special pentru 1 şi 8 martie, iar preţul lor variază între 9 lei o brioşe şi 11 lei un miniecler.
  • Anca Istrate, administrator laborator de patiserie: Avem în jur de 1000-1500 de comenţi în luna mărţişorului. Comenzile au început deja să apară. Avem deja sute de comenzi de brioşe şi minieclere. Ce se cere cel mai mult? Cel mai mult, brioşele. 

Meşterii populari din Bucovina se pregătesc să-şi expună produsele unice la Târgul Mărţişorului, care începe la Succeava pe 24 februarie, de Dragobete. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Afacerea cu care Anișoara și Carmen fac bani frumoși de 1 Martie. Au învățat meșteșugul de la bunicile lor