"E foarte delicios şi aromat". Lăcusta călătoare, un nou ingredient pe mesele românilor. Cum poate fi preparat noul produs
Meniul restaurantelor din România se va îmbogăţi cu un produs inedit: lăcusta călătoare. Comisia Europeană a dat undă verde pentru folosirea insectei ca aliment, aşa că unele localuri o vor servi în curând. Chiar dacă preparatul nu pare apetisant pentru gurmanzii din această parte a lumii, medicii îi laudă calităţile nutritive.
De Redactia Observator la 13.11.2021, 19:46Un fel de mâncare pe bază de lăcuste călătoare este o experienţă culinară deosebită. Este părerea unanimă a tuturor celor care au încercat un asemenea preparat.
Vietnameză: Am mâncat de multe ori.
Reporter: Şi cum e?
Vietnameză: E foarte delicios şi aromat și fain
Angajată restaurant: Sunt foarte delicioase, adică chipsurile sunt nimic, e foarte aromată şi crunchy şi e super tare şi vrei, tot mai vrei.
Şi nutriţioniştii recomandă preparatul care conţine proteine similare cu cele din carnea de vită sau de pui.
Olivia Micșa, nutriţionist: Conţine şi o grămadă de grăsimi sănătoase, vitamine şi minerale şi chiar şi fibre. Putem spune că este sigură pentru consumul uman.
Este şi motivul pentru care Comisia Europeană a dat undă verde în statele membre.
Iulia Pop, reporter Observator: Lăcusta călătoare va fi disponibilă sub formă congelată, uscată sau pudră. Cei care au mâncat spun că prăjită în ulei merge cel mai bine cu o bere de exemplu. Asta înseamnă că în curând vom putea înlocui banalele alune cu lăcuste. Trebuie doar să ne obişnuim cu ideea.
Un nou ingredient în bucătăria românească
Una greu de digerat, deocamdată, de mulţi dintre noi.
Cetăţean: Să nu aud de insecte şi de alte orătănii.
Reporter: În Asia se consumă.
Cetăţean: Nu mă interesează, şi dacă mergeam în Asia, muream de foame.
Dar produsul are potenţial. După 16 ani de gătit mâncare vietnameză în propriul restaurant din Timişoara, Minh Binh se gândeşte să îmbogăţească meniul cu noul ingredient.
Minh Binh, proprietar restaurant: Sunt foarte multi clienţi, foarte curioşi, aşa, vor scorpion, vor un gust ciudat, viermi.
Talentele ei culinare i-au împresionat şi pe cei trei juraţi din show-ul culinar Chefi la Cuţite. E drept, nu le-a gătit lăcuste. Dar chefii nu au scăpat şi tot au mâncat insecte, pregătite de chef Cătălin Petrescu.
Cătălin Petrescu: Greieri mari, greieri mici, lăcuste, mai multe feluri de viermi de mătase.
Florin Dumitrescu: Cred că are o insectă înăuntru acolo. Avea o lăcustă, am scos-o.
Insectele s-au dovedit a fi o probă greu de trecut şi pentru concurenţii Asia Express, care au trebuit să le mânânce. În Europa, toate produsele care vor conține lăcuste vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potențialele reacții alergice