Fenomen astronomic rar, în noaptea de duminică spre luni. SuperLuna deasupra României, la ce oră va putea fi văzută
Eclipsă de Lună în noaptea de duminică spre luni, cu ocazia unui spectacol ceresc mai puţin frecvent. Astrul nocturn îşi va pierde din strălucire şi se va colora treptat într-o nuanţă roşiatică, ceea ce va duce la fenomenul numit Lună Sângerie.
De Cristina Dimulescu la 15.05.2022, 15:54Eclipsa de lună va fi vizibilă în regiuni ale continentelor american, european şi african, între răsăritul şi apusul Lunii.
Acest fenomen se produce aproximativ de două ori pe an, atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate, iar Luna se află în faza sa plină. Luna intră în umbra Terrei, care blochează atunci razele solare, şi îşi pierde puţin câte puţin din strălucirea sa albă.
Luminozitatea sa nu dispare însă complet. Pământul continuă să trimită spre Lună o parte din lumina Soarelui, prin intermediul razelor solare, care vor căpăta o tentă roşiatică în urma unui proces de refracţie atmosferică, a explicat Florent Deleflie, astronom la Observatorul Paris-PSL.
În România, fenomenul va fi vizibil timp de aproximativ o oră
Eclipsa va dura aproximativ cinci ore, iar faza sa de totalitate - când astrul se află complet ascuns în umbra Pământului - va dura puţin peste o oră.
În România, fenomenul va fi vizibil timp de aproximativ o oră spre sfârşitul nopţii de duminică spre luni, informează site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Eclipsa începe când Luna se apropie de apus, la ora 04:31, iar faza cea mai spectaculoasă are loc în timp şi după ce Luna apune în România. Începând cu ora 04:31, discul lunar va deveni mai puţin strălucitor, începând cu partea de stânga-sus.
Fenomenul poate oferi celor pasionaţi posibilitatea de a face fotografii spectaculoase
De la ora 05:28, pasionaţii de astronomie vor putea să vadă cum Luna începe să se înroşească în partea din stânga. Din acel moment va începe cea mai interesantă parte a fenomenului, intrarea Lunii în umbra Pământului. La numai 20 de minute după aceea, Luna va apune la Bucureşti.
Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc în noiembrie 2022, însă va fi vizibilă din mijlocul Oceanului Pacific.