Antena Meniu Search
x

Eclipsa parţială de Lună, 19 noiembrie 2021. Urmează cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului

Pe 19 noiembrie va avea loc o eclipsă parţială de Lună care va dura aproape trei ore şi jumătate. De-a lungul istoriei, eclipsele au inspirat uimire sau poate chiar teamă, mai ales când cele totale i-au dat Lunii o culoare sângerie.

de Redactia Observator

la 17.11.2021, 16:17

Eclipsa parţială de Lună, 19 noiembrie 2021
Eclipsa parţială de Lună, 19 noiembrie 2021 - Profimedia Images

Luna Castor este luna plină a lunii noiembrie, care cade în a 19-a zi a lunii din anul 2021. A fost numită aşa de către americani, deoarece este perioada în care vânătorii încep să întindă capcane pentru animale, mai ales pe timp de iarnă. Acest lucru se face în special pentru blana lor.

Anul acesta, va fi un eveniment de neratat: 19 noiembrie este cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului. Potrivit estimărilor NASA, acesta va dura în total trei ore, 28 de minute şi 23 de secunde.

Din 2001 până în 2100, nicio altă eclipsă nu va dura atât de mult, în ciuda faptului că NASA a prognozat încă 179 de fenomene lunare, în următoarele opt decenii. După Luna Castor, va trebui să aşteptăm până pe 16 mai 2022, pentru un fenomen asemănător, dar nu la fel de întins ca durată, notează Mediafax. 

Cum se produce o eclipsă de Lună

Pe acelaşi subiect

Eclipsa de Lună este fenomenul care are loc atunci când Pământul se află între Soare şi Lună, ascunzând lumina stelei şi, prin urmare, aruncând un con de umbră asupra satelitului nostru. De asemenea, poate avea loc doar când Luna este plină, dar este mult mai frecventă decât eclipsele de Soare. În medie, sunt de la două la 4 pe an.

Acum, cele trei corpuri cereşti nu formează o linie dreaptă exactă, ci sunt uşor aliniate. Nu o vom observa de jos: Pământul, cu umbra sa, va acoperi 97 la sută din suprafaţa Lunii.

Cea mai lungă eclipsă totală a secolului a fost în iulie 2018, a durat o oră, 42 de minute şi 56 de secunde.

Etapele unei eclipse parțiale de Lună

  • Începe eclipsa penumbrală: penumbra Pământului începe să acopere suprafața Lunii.
  • Începe eclipsa parțială: umbra Pământului începe să se miște peste Lună.
  • Eclipsă maximă: umbra Pământului acoperă cea mai mare parte a Lunii.
  • Eclipsa parțială se termină: umbra Pământului nu mai acoperă Luna.
  • Eclipsa penumbrală se încheie: Pământul nu mai aruncă o umbră asupra Lunii. Aceasta marchează sfârșitul eclipsei, potrivit timeanddate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Inedit » Eclipsa parţială de Lună, 19 noiembrie 2021. Urmează cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului