"Într-un cuvânt, minunat". Turiştii care merg pe Drumul Vinului sărbătoresc culesul viilor cu muzică şi mâncare tradiţională
În Prahova, vinul are gust de tradiţie! Strugurii sunt pregătiţi după reţete vechi şi storşi în prese de lemn. Tradiţia culesului viei a fost păstrată, iar turiştii care ajung pe Drumul Vinului pot culege roadele toamnei şi chiar să-şi facă singuri must. Bucatele alese şi muzica tradiţională nu lipsesc.
De Redactia Observator la 03.09.2023, 21:56Pe dealurile scăldate de soare de lângă Ploieşti, zeci de turişti au încins hora şi cules strugurii, pentru a descoperi secretele unui vin cu tradiţie. Până şi copiii au intrat în joc.
"Am crescut într-o zonă viticolă, ieşeam în faţa curţii, vie în faţă, vie în spate, vie în stânga, vie în dreapta, aşa că pentru mine, adusă la oraş de la 7 ani, nu am mai văzut cum văd aici via şi a fost un moment foarte emoţionant, sunt la al doilea coş cules."
"Nostalgic, eu, pentru ea e prima oară, eu am prins şi în condiţii mai rudimentare, într-un cuvânt, minunat. Am cules deja, am şi mâncat."
Pe un domeniu întins pe 40 de hectare, culesul strugurilor a devenit pentru turişti prilej de a petrece timp de calitate cu cei dragi.
- Istoria ignorată a Dobrogei, locul din România cu cele mai multe cetăţi pe cea mai mică suprafaţă din ţară
- Plaja de la Capul Midia, refugiul perfect pentru turiștii care vor liniște, nisip curat și peisaje sălbatice
- Litoralul pentru toți: Stațiunea în care turiștii se pot caza cu doar 35 de lei pe noapte, la un hotel de 2 stele
Marian Şerban, manager de vânzări: "Le oferim oaspeţilor relaxare, refacere, reconectare cu natura. Partea culinară se termină undeva în jurul orei 16.00, suficient cât oaspeţii să se bucure de bucate în tihnă, să inspire tot ce înseamnă teroarul şi frumuseţea şi energia acestui colţ de Rai. Avem două categorii de turişti, primii şi cei mai numeroşi care o percep ca pe ceva 100% inedit, mulţi dintre ei nu ştiu exact ce înseamnă procesul acesta de transformare a strugurilor în vin pentru ei e o întreagă călătorie de descoperire, în general împreună cu copiii, cea mai mare parte a oaspeţilor noştri sunt familii. Dar există şi celalată categorie, cea a nostalgicilor, a celor care au experimentat cândva, în copilărie această activitate a culesului viei şi vor să retrăiască clipa."
Un an bun pentru viticultură
Recolta este una bogată anul acesta, iar transformarea stugurilor în vin un proces complex şi îndelungat.
Marian Şerban, manager de vânzări: "Producem triada, cele trei sortimente de vin alb, roşu şi rose, toate cupaje. Pentru vinurile roşii vorbim de un procedeu în care pulpa şi pieliţa sunt lăsate în contact cu sucul pentru o perioadă ceva mai îndelungată de timp, versus pocesul de vinificaţie pentru vinurile albe sau rose, unde contactul acesta este de mult mai scurtă durată. Vinul trece prin procesul de fermentaţie, se decantează şi de acolo pot avea loc alte etape până la obţinerea vinului pe care-l îmbuteliem."
Oamenii au sărbătorit culesul viilor cu muzică şi voie bună.
Nici bucatele tradiţionale nu au lipsit. Pastrama de berbecuț la ceaun, ceafa de mangaliță şi îngheţata din vin au fost preferatele turiştilor.