Antena Meniu Search
x

Video Istoria ignorată a Dobrogei, locul din România cu cele mai multe cetăţi pe cea mai mică suprafaţă din ţară

"Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii", spunea Nicole Iorga. Iar o parte bună din istoria noastră sunt şi cetăţile din Dobrogea, unele construite cu sute de ani Înainte de Hristos, care, din păcate, sunt mai atractive pentru turiştii străini decât pentru cei români. E păcat, spun arheologii, deoarece se află aproape de Litoral. Iar o banală zi de leneveală la soare poate fi inlocuită cu o adevarată lecție primită de la cercetători și arheologi, direct printre ruinele cetăților romane sau grecești.

de Cătălina Buzoianu

la 03.09.2023, 07:21

Vezi și

"Prin excelenţă, Dobrogea este o zonă istorică. Are o multitudine de situri. Pe aici au trecut popoare şi au lăsat fiecare urme", a declarat Aurel Mototolea, director MINAC. Nu trebuie să fii pasionat de istorie pentru a te îndrăgosti de numeroasele cetăți din Dobrogea, după ce le afli poveștile. Sunt frânturi despre trecutul strămoșilor noștri, despre modul în care trăiau. "Până la urmă, Dobrogea este zona unde avem cele mai multe cetăți pe cea mai mică suprafata din ţară", spune un turist.

Una dintre cele mai importante cetăţi este Histria, cea mai veche aşezare urbană din România

Una dintre cele mai importante cetăţi este Histria, cea mai veche aşezare urbană din România. A fost întemeiată de colonişti greci din Milet în jurul anului 657 Înainte de Hristos ca port la Marea Neagră. Denumirea provine de la numele antic al fluviului Dunărea, Istros, cum îi spuneau grecii. "Un obiectiv turistic de mare interes, foarte intens vizitat de turiştii străini", a declarat Delia Cornea, cercetător MINAC. O cetate extraordinară, care oferă vizitatorului ziduri de incintă, turnuri, poarta mare a orașului, poarta mică și foste basilici din epoca romano-bizantină.

La Histria se formează an de an generaţii de arheologi, şantierul de aici fiind deschis neîntrerupt din 1914 până-n prezent. "Din copilărie și până în adolescență, verile mi le-am petrecut aici la Histria, ca şi lucrător la șantierele arheologice", a declarat Mihai Ionescu, primar Istria. O altă cetate aflată în inima Dobrogei este Capidava, monument istoric de categoria A, una dintre cele mai reprezentative cetăți din Dobrogea, o fortăreață de la frontiera Dunării de Jos.

"A devenit cumva un produs cultural- turistic, şi, care, faţă de alte cetăţi din Dobrogea, spune alceva", a declarat Aurel Mototolea, director MINAC. Fortificația a fost construită în timpul Împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea, iar, împreună cu alte fortărețe și castre, au format vechea graniță a Imperiului Roman de pe Dunăre. Şi sunt zeci de cetăţi antice în Dobrogea care pot fi vizitate de turişti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Istoria ignorată a Dobrogei, locul din România cu cele mai multe cetăţi pe cea mai mică suprafaţă din ţară