Peisaj sinistru după ce un lac din România a secat: pe mal au aparut oase și resturi de morminte de la un cimitir vechi
Un peisaj sinistru a fost scos la suprafață de secetă în Călăraşi. Mare parte din apa unui lac s-a evaporat iar pe unul dintre maluri sunt întinse, pe sute de metri, oase și resturi de morminte, dintr-un vechi cimitir. Edilul comunei din apropiere spune că este prima oară când se lovește de o astfel de situație și nu știe ce ar putea să facă.
De Bogdan Dinu la 06.09.2022, 21:27Zeci de cranii, diferite oase umane și vechi monumente funerare. Toate zac acum pe malul Lacului Săruleşti din județul Călărași.
Bogdan Dinu, reporter Observator: "Cel mai vechi mormânt este din 1893. Aproape 100 de ani mai târziu, schitul Codreni și întreg cimitirul au fost luate de apă, după ce un proiect ar fi vrut să transforme Capitala într-un oraș port. Seceta din această vară a retras apele și a scos la suprafață urmele cimitirului."
Cu ani în urmă, mormintele au fost așezate în jurul lăcașului de cult. Astăzi, însă, din schit au mai rămas doar niște ruine, singurele care mai amintesc de cele trei sate inundate intenționat: Codreni, Sulimanu și Pârlita. Localnicii de atunci nu au avut de ales decât să se mute în alte localități. Doamna Elena își amintește cu dor de fostul ei sat.
Elena, fostă localnică: "A venit cineva de la stat și ne-a măsurat fiecare căprior la casă cât e de gros, căt e... De ce? Ca să ne poată despăgubi... Și ne-a despăgubit."
- Seceta extremă dezvăluie un peisaj dezolant pe Dunăre. În unele zone, poate fi trecută la pas: "N-a mai rămas...
- Epave din cel de-Al Doilea Război Mondial ies la suprafaţă: Seceta a dus la expunerea navelor naziste scufundate...
- Lacul care ascundea o comoară a secat: “În 1995 am avut o problemă, era să mă operez. Un medic mi l-a indicat”
"Aici au fost mai multe sate...Fiecare a plecat unde a putut. Cine a putut și-a scos morții și i-a mutat în Preasna sau în altă parte. Și ceilalți au rămas abandonați acolo. Pentru toată lumea a fost tragedia asta."
Autoritățile locale sunt depășite de situație
Deși autoritățile au simțit toată vara efectele secetei, nimeni nu s-a gândit că osemintele vor ajunge la suprafaţă. Pus în faţa faptului împlinit, edilul comunei nu ştie ce are de făcut.
Bogdan Dinu, reporter Observator: "Ce trebuie să se facă cu acele resturi umane? Care e procedura?"
Sandu Manea, primar: "Deci în momentul ăsta nici eu nu știu… Dacă mă întrebați, o speță de genul acesta nu am întâlnit. Dacă dumneavoastră spuneți de oseminte umane, nu știu în ce formă arată acolo sau Doamne ferește să nu descoperiți dumneavoastră ce au căutat alții cu ceva timp înainte și nu au găsit, că sunt câteva dispariții în zonă."
Până când vor fi luate măsuri, oricine are acces la rămășițele umane şi pietrele funerare.