Piaţa din România unde poţi face cumpărături cu paharul de vin în mână, în acorduri de saxofon. Atrage mii de clienţi zilnic
Ce au în comun Copenhaga, Barcelona, Londra şi comuna Păuleşti din Prahova? În toate localităţile există câte o piaţă unde clienţii nu fac doar cumpărăturile clasice de fructe, legume şi carne, ci se întâlnesc pentru socializare, mânâncă un burger sau o prăjitură şi rămân să bea un pahar de vin.
De Mădălina Chiţac la 18.11.2023, 21:24Copenhaga - Păuleşti. Două pieţe aflate la mai bine de două mii de kilometri distanţă, dar unite de aceeaşi atmosferă.
Andrei Severin, manager piaţă Păuleşti: De ce muzică la piaţă? E o întrebare bună. În stânga am piaţa veche şi în dreapta piaţa nouă. Piaţa trebuie să fie vie.
Clienţii fac cumpărături pe ritmuri de saxofon
Pe ritmuri de saxofon. Aşa fac cumpărături cei care ajung în noua piaţă deschisă în Păuleşti, judeţul Prahova.
- Locul din Capitală unde natura întâlneşte oraşul. Oamenii se simt ca în concediu: "E ceva unicat"
- Dragoş a împodobit bradul de Crăciun în noiembrie. De ce a ales să-şi decoreze deja casa: "Sunt mult mai fericit"
- Tot mai mulţi europeni îşi iau melci uriaşi africani ca animale de companie. La ce riscuri uriaşe se expun
Andrei Severin, manager piaţă Păuleşti: Este un loc intim, mai mic, un loc pentru nu foarte mulţi oameni. Dar un loc cu mult bun gust. O piaţă a artizanilor, a meşteşugarilor, a celor care creează valoare aici.
Clienţii găsesc de toate. De la mezeluri tradiţionale, carne, lactate. pâine şi până la legume şi fructe. La fel ca într-o piaţă normală.
Mădălin Dinu, reprezentant magazin: Cartofi româneşti, verdeaţa, avem produse româneşti. Salată verde, morcovi, vinete. Lucrăm cu producători din România, din judeţul Prahova. Noi facem pâine cu maia, fără drojdie.
Alexandra Neagu, manager brutărie: Venim cu pâine de la Bucureşti, o aducem cât putem de repede. Şi câteodată se întâmplă să rămânem foarte repede fără stoc.
Mersul la piaţă se transformă într-o experienţă de degustat burgeri sau brânzeturi
Numai că, pe lângă standurile clasice din piaţă, au apărut şi cele mai inedite: cu prăjituri artizanale, burgeri sau cafea de specialitate. Aşa că tradiţionalul mers la piaţă se transformă într-o experienţă plăcută.
Andrei Severin, manager piaţă Păuleşti: Un concept nou, este o piaţă hibrid. Poţi lua masa întâi şi după aceea poţi să-ţi iei cele mai bune fructe, să-ţi iei brânzeturi, să-ţi gătească pateuri din brânza pe care ţi-o alegi.
Reporter Observator: Ce reacţie au clienţii în momentul în care vin la piaţă şi găsesc burgeri?
Irina Dinu, proprietar burgărie: Sunt foarte încântaţi, rămânem fără marfă în fiecare zi.
Cezar Ouatu, cântăreţ: E extraordinar tot ce se întâmplă aici. Sunt cumva la mine acasă. Suntem lângă Ploieşti, la Păuleşti. Da am senzaţia că sunt în Copenhaga sau la Barcelona. Nu e o simplă piaţă. Omul vine, mănâncă, bea o cafea de calitate.
Oamenii pot face piaţa cu paharul de vin în mână
Gilberto Popescu, manager magazin vinuri: Omul îşi ia carne, brânză şi o sticlă de vin merge. Dimineaţa îşi iau pentru acasă, în partea a doua a zilei stau şi la un pahar, se plimbă şi cu paharul, se duc să îşi mai cumpere.
Marian Stoica, manager cofetărie: După ce finalizează toate degustările, îi aşteptăm în cofetăria noastră. O cofetărie artizanală, să servească produse handmade. Nu conţin lapte praf, premixuri, praf de ou.
22 de producători-artizani îşi vând produsele în noua piaţă din Păuleşti care, deşi e deschisă de doar câteva zile, atrage zilnic mii de clienţi îndrăgostiţi de conceptul de piaţă ca în afară.
În topul celor mai frumoase pieţe din Europa se află Piața Foodhallen din Amsterdam, Piața agro-alimentară La Boquería din Barcelona sau Borough Market din Londra.