Antena Meniu Search
x

Video Regula pe care puţini români o respectă la supermarket, deşi riscă amenzi de până la 1.000 de lei. "Este de bun simţ, în primul rând"

Avem o lege, dar nu se respectă! Teoretic, gravidele şi persoanele însoţite de copii cu vârstă de până în 5 ani au prioritate la casele de marcat din supermarketuri şi la ghişeele instituţiilor publice. Practic, însă, puţini clienţi permit acest lucru, chiar dacă li se atrage atenţia. Angajaţii magazinelor sau funcţionarii publici care nu respectă legea supranumită "Legea bunului simţ" pot fi amendaţi.

de Redactia Observator

la 18.11.2023, 19:59

Vezi și

Legea care dă prioritate gravidelor şi părinţilor cu copii de până în 5 ani la casele de marcat, la casierii şi ghişee, atât în instituţii publice cât şi private, a fost promulgată de preşedintele Iohannis la mijlocul lunii trecute. Nu se aplică deocamdată decât rar. Dovadă stau şi imaginile surprinse cu camera ascunsă de o echipă Observator într-un supermarket. 

Ce păţesc femeile gravide şi părinţii cu copii mici, la casa de marcat

Părinţii sunt nevoiţi să stea la coadă, ca orice clienţi obişnuiţi. "Aşteptăm, din păcate aşteptăm şi destul de mult, se plictisesc dar asta este. Este o lege de bun simţ în primul rând", crede o femeie. "Nu, nu mă lasă oamenii să merg în faţă la casele speciale. Nu, dacă mă văd cu copilul nu zice nimeni în general să merg înainte", povesteşte o alta.

Puţini ştiu că pot cere acest lucru angajaţilor sau funcţionarilor publici. Dacă nu sunt ajutaţi, pot face o sesizare, iar operatorul economic primeşte amendă.

Pe acelaşi subiect

Amenzile ajung la 1.000 de lei

"Neacordarea de prioritate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii până în 5 ani se pedepsește cu amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei", spune Bianca Podosu, reporter Observator.

Unele supermarketuri au deja case speciale pentru persoanele care nu pot sta mult la coadă. "Deşi aceste case de marcat sunt dedicate fie mămicilor, persoanelor cu dizabilităţi sau graviduţelor, ele pot fi folosite şi de restul clienţiilor mai ales atunci când sunt deschise, dar prioritar accesul îi va fi facilitat pentru categoriile menţionate mai sus", explică Loredana Samoilă, reprezentant magazin.

Aceeaşi lege mai impune atât privaţilor cât şi statului să marcheze locuri de parcare speciale pentru gravide şi adulţi cu copii până în cinci ani.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Regula pe care puţini români o respectă la supermarket, deşi riscă amenzi de până la 1.000 de lei. "Este de bun simţ, în primul rând"