Piftia, deliciul de pe masa de sărbători. Secretele gospodinelor din Moldova
Sărbătorile de iarnă n-ar avea gust fără piftie, ar spune mii de români. Este aperitivul care se află zilele acestea pe toate mesele. Pe cât e de ieftin, pe atât de spectaculos. Reţeta are totuşi câteva secrete esenţiale, pe care ni le dezvăluie astăzi bucătăresele din Moldova.
De Redactia Observator la 25.12.2018, 22:03Sărbătorile de iarnă n-ar avea gust fără piftie, ar spune mii de români. Este aperitivul care se află zilele acestea pe toate mesele. Pe cât e de ieftin, pe atât de spectaculos. Reţeta are totuşi câteva secrete esenţiale, pe care ni le dezvăluie bucătăresele din Moldova.
Piftie, răcitură sau... tremurici. Oricum s-ar numi, este aperitivul preferat al românilor, de sărbători. E nevoie de câteva ingrediente simple şi ceva răbdare. Este vorba de morcovi, rădăcină de pătrunjel, o ceapă, şi musai usturoi.
Cam la un litru de zeamă strecurată, se pune cam un căţel de usturoi. Neapărat, musai, musai trebuie să fie usturoi românesc, ne învaţă cele mai iscusite bucătărese.
Altfel, piftia iese amară. Este secretul gospodinelor din Moldova, care nu lasă să treacă sărbătorile fără să pună pe masă răcitură de porc.
Patru-cinci ore va fierbe carnea, la foc moderat, obligatoriu fără capac. Când s-au scurs două ore, pe foc se adaugă şi legumele.
Între timp, usturoiul se pisează în mojar de lemn, iar lichidul rămas se strecoară cu grijă.
După 24 de ore la frigider, se petrece magia. Piftia prinde formă şi gust, chiar dacă în ea nu s-a pus nici urmă de gelatină.
Tradiţional, piftia se mănâncă rece, cu pâine, dar merge şi cu mămăligă fierbinte.
Piftia este prin definiţie o mâncare de iarnă - pentru că se face cel mai des din porc proaspăt tăiat. Pe cât de ieftină, pe atât de consistentă, reţeta s-a diversificat mult de-a lungul deceniilor. Astăzi, sunt bucătari care o prepară din cocoş, gâscă, curcan sau ciolan afumat. Sau chiar din peşte ori fructe de mare.