Puiul Lamborghini, noua extravaganţă din bucătărie, costă şi 2.500 de euro exemplarul
Are carnea neagră ca pana corbului, i se spune puiul Lamborghini şi este varianta exotică a păsărilor crescute în ograda bunicilor. Cea mai scumpă rasă de găini din lume îi fascinează tot mai mult pe bucătarii români.
De Redactia Observator la 07.10.2019, 21:23Are carnea neagră ca pana corbului, i se spune puiul Lamborghini şi este varianta exotică a păsărilor crescute în ograda bunicilor. Cea mai scumpă rasă de găini din lume îi fascinează tot mai mult pe bucătarii români. Dar cei care îşi doresc un asemenea preparat neobişnuit în farfurie trebuie să plătească o avere. Un singur exemplar poate ajunge şi la 2.500 de euro.
Găina neagră este noua extravaganţă în bucătărie. Pentru chefi, să o gătească este un test al imaginaţiei. Dănuţ Lihai a primit pasărea de la un prieten din străinătate şi a inventat o reţetă care să pună în valoare carnea rară.
Dănuţ Lihai, chef: După cum vedeţi, carnea este roşie, roşie. Luăm pielea, din asta facem un chips pentru felul de bază. Un piure de păstârnac cu linte şi, ca şi decor, o să folosim microplante de mazăre
Carnea este fiartă mai întâi, cu legume, apoi ajunge în tigaie cu un strop de coniac scoţian.
Arată ca friptura de vită, dar are gust de curcan. Aşezată pe un cuib din paste şi piure de linte, carnea neagră e ornată apoi cu ciuperci şi chipsuri.
Chiar şi supa de găină după reţeta bunicilor se poate transforma într-o delicatesă.
Găina este din specia Ayan Cemani, cea mai rară din lume. A fost botezată aşa de indonezieni. Ayan însemnă găină, iar Cemani este satul din insula Java unde a fost descoperită.
Culoarea este dată de o anomalie genetică inofensivă, care duce la o producţie mare de melanină. Găina este o raritate şi pentru că se înmulţeşte foarte greu. De regulă, un exemplar are doar câţiva pui într-o viaţă.
Dănuţ Lihai, chef: Punem câţiva morcovei care s-au fiert acolo, un pic de păstârnac. Cărniţa arată splendid şi are un gust deosebit. Şi acum o să punem consume-ul. O să punem şi un pic de sare neagră
O porţie poate ajunge la 300 de euro, dar vine cu beneficii cunoscute încă din vremuri străvechi. Odinioară, carnea neagră a găinilor era considerată tratament, pentru că ajută la regenerarea globulelor albe şi este indicată în caz de diabet sau anemie.