Video STB vrea să îi ia o sumă uriaşă şoferului care a blocat tramvaiele cu un Lamborghini
Tramvaiele, troleibulezele autobuzele din Bucureşti au adunat anul trecut 8.000 de minute de întârziere din cauza şoferilor care le-au blocat cu parcări ilegale. Pentru asta, vinovaţii trebuie să plătească aproape 500.000 de lei despăgubiri şi riscă închisoarea. Îngrijorată de înmuţirea acestor incidente, societatea de transport în comun anunţă că nu va renunţa la niciun proces de daune, oricât de mult ar dura.
Sute de călători sunt afectaţi zilnic de maşinile parcate neglijent care blochează mijloacele de transport în comun din Bucureşti. Societatea de Transport face apel la şoferi să fie atenţi cum opresc pe arterele înguste unde au loc cele mai multe incidente: pe străzile Episcopiei, Grigore Cobălcescu, Mecet, Puțul lui Crăciun, Calea Moșilor şi pe bulevardul Iuliu Maniu. "Unii chiar mă întreabă pe mine, chiar şi ironic: Unde să parchez că nu am unde? De parcă eu trebuie să le dau lor soluţia. Practic ei dau vina pe mine că nu pot să parcheze din cauza tramvaiului", spune un vatman.
De fiecare dată când o maşină blochează linia de tramvai sau accesul unui autobuz, se înregistrează pierderi mari
De fiecare dată când o maşină blochează linia de tramvai sau accesul unui autobuz, societatea de transport înregistrează pierderi mari. Cele 28 de situaţii înregistrate doar anul acesta au costat STB între 600 şi 4.000 de lei fiecare. Mijloacele de transport în comun din Capitală au fost blocate anul trecut de peste 300 de ori, în creştere cu aproape 20% faţă de anul 2023. "În anul 2024 am înregistrat un prejudiciu în valoare de 640.000 de lei, strict pe acest subiect, pe blocarea mijloacelor de transport în comun. Din această valore am reuşit să recuperăm 180.000 de lei", a declarat Cătălin Tobescu, STB.
Recuperarea pagubelor se face în instanţă. Pe lângă despăgubiri, şoferii care blochează circulaţia mijloacelor de transport în comun sunt amendaţi de poliţişti cu 600 de lei şi au dosar penal. "Dacă un conducător auto opreşte voluntar autoturismul în public pentru o durată mai mare de cinci minute, vorbim despre o infracţiune contra siguranţei publice care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani", a declarat Oana Pârvan, Brigada Rutieră.
Cel mai cunoscut incident de acest fel a avut loc toamna trecută: un Lambroghini a blocat circulaţia tramvaielor două ore și jumătate. STB a cerut şoferului despăgubiri de 30.000 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰