Un student a strâns peste 18.000 de dolari pentru armata ucraineană. A vândut mesaje care sunt trimise rușilor pe obuze
Un student vinde oportunitatea de a scrie mesaje personalizate pe obuzele pe care soldații ucraineni le trag în trupele rusești. Anton Sokolenko, un student de 22 de ani, din Cerkasî, centrul Ucrainei, a declarat pentru Business Insider că a strâns mii de dolari pentru a sprijini trupele prin coaterea la vânzarea a posibilității de a scrie un mesaj pe muniție pentru 40 de dolari.
De Adrian Popovici la 17.06.2022, 17:24"Ai șansa de a ucide orcii cu mesajele pe grenadele de 82mm, care va fi tras asupra soldaților ruși", se arată într-unul dintre reclamele lui Sokolenko. De la începutul războiului, "orc" este o insultă folosită în mod comun de ucraineni atunci când vorbesc despre soldații ruși.
Cei care sunt dispuși să îi trimită lui Anton cei 40 de dolari primesc în schimb o poză în care apare un obuz pe care mesajul pe care l-au comandat. Printre cele mai inedite "comenzi" se numără: "Zi a Tatălui fericită!" sau "Din Albania, cu dragoste!".
O inițiativă inedită pentru sprijinirea armatei
Studentul le-a explicat reporterilor că această campanie inedită de strângere de fonduri nu este sprijinită în mod oficial de autoritățile civile și militare din țara sa și că se desfășoară pe baza unui acord nescris. În plus, chiar dacă în acest fel trimite imagini de pe front, Anton a subliniat că identitățile și pozițiile soldaților ucraineni nu sunt dezvăluite.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 114 LIVE TEXT. Liderul separatiştilor din Doneţk cere ocuparea întregii Ucraine
- Putin atacă ”blitzkrieg-ul economic” al Vestului. Discursul președintelui rus, amânat de hakeri
- Reacția Rusiei după ce Bruxelles-ul a propus ca Ucraina și R. Moldova să fie desemnate țări candidate pentru...
Anton a spus că primește comenzi online, mai ales prin canalul său de Telegram, și lucrează cu un ONG local pentru a scrie mesajele pe obuze. Apoi trimite pozele către "clienții" și și trimite cei 40 de dolari asociației.
ONG-ul, "Centrul de asistență pentru armată, veterani și familiile lor", a confirmat independent pentru Insider că Anton este înregistrat ca voluntar și că le-a trimis mai mult de 18,000 de dolari, folosiți pentru echipament tactic și provizii batalioanelor din apropiere.
"Nu sunt atât de curajos să particip la război, așa că încerc să fac tot posibilul pentru a-i ajuta pe soldați să rămână în viață și să omoare dușmanii", a spus el. "La începutul războiului nu făceam nimic și asta mă deranja."
La începutul războiului a făcut cocktail-uri Molotov, la fel ca mulți alți ucraineni dar , la scurt timp, a crezut că ar putea fi mai util în altă parte. El a decis să se dedice strângerii de fonduri și și-a deschis un canal de Telegram care a redistribuit videoclipuri militare virale, adunând în jur de 12,000 de urmăritori.
După ce a câștigat primii 1,600 urmăritori, a luat legătura cu reprezentanții ONG-ului și i-a întrebat ce au nevoie să cumpere. S-a gândit că ar putea cere donații și vinde lucruri precum petice militare și timbre dedicate soldaților de pe Insula Șerpilor care au sfidat o navă rusească.
La scurt timp a început să primească donații și a venit și cu ideea de a vinde aceste "mesaje" urmăritorilor săi. Unii le-au folosit pentru a vorbi despre pasiunile lor, dar și pentru a le transmite diferite urări celor dragi.
Anton Sokolenko a vorbit și despre implicațiile etice ale proiectului săi și a explicat că: "Este o întrebare provocatoare - dar ca ucrainean, la fel ca fiecare ucrainean – pot spune că sunt fericit să știu că cât mai mulți soldați ruși au fost uciși."