Antena Meniu Search
x

Teama de război îi unește pe ucraineni. Strâng fonduri pentru a-și ajuta armata, în cazul unei invazii

Supermarket-urile, hotelurile şi alte întreprinderi din Ucraina prezintă cutii de colectare pentru ajutor militar, iar aproape fiecare oraş are un grup de strângere de fonduri care coordonează donaţiile.

de Redactia Observator

la 12.02.2022, 16:27

bilndat din armata Ucrainei
Teama de război îi unește pe ucraineni. Strâng fonduri pentru a-și ajuta armata, în cazul unei invazii - Profimedia Images

Organizaţiile caritabile din întreaga lume strâng bani pentru veteranii de război, dar puţine realizează strângeri de fonduri pentru a cumpăra echipamente de bază pentru soldaţii activi. Mişcarea provocată de civilii din Ucraina reprezintă un exemplu pentru întreaga lume, statul urmând a se confrunta cu o adevărată provocare dacă puternica armată a Rusiei - a doua cea mai puternică din lume - ar invada. 

„Soldaţii noştri sunt foarte motivaţi… dar nu se pot baza doar pe o creştere a moralului. Au nevoie de instrumente moderne”, a declarat Tetyana Bednyak, proprietara unei companii de publicitate din Ucraina, pentru NBC News. Ea şi prietenii ei strâng în jur de 10.000 de dolari pe lună din donaţii, bani pe care îi oferă armatei şi cu care, de-a lungul timpului, a cumpărat drone, panouri solare şi piese de schimb pentru echipamentele soldaţilor.

La puţin sub 6 miliarde de dolari, bugetul de apărare al Ucrainei pentru 2020 reprezenta doar o zecime din bugetul Rusiei, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, fapt ce i-a determinat pe civili să înceapă să îşi ajute armata.

Circa 255.000 de militari activi în armata Ucrainei

Pe acelaşi subiect

Yuriy Moskalenko, un voluntar proeminent în strângeri de fonduri, estimează că anul trecut s-au strâns aproximativ 5 milioane de dolari la nivel naţional, deşi nu există un număr exact, având în vedere că multe eforturi de colectare sunt mici şi locale. Unii ucraineni au strâns sute de mii de dolari prin crowdfunding Bitcoin, a raportat CNBC, citând cercetări de la firma de analiză blockchain Elliptic.

„Armata noastră este finanţată de contribuabili, dar există o mulţime de echipamente pe care civilii le pot cumpăra mai repede decât statul”, a spus Bednyak. „Ucraina a moştenit de la URSS o armată foarte săracă şi slab dezvoltată”.

Cu 255.000 de angajaţi activi, forţele armate ale Ucrainei reprezintă o fracţiune din cei 1,15 milioane de soldaţi ai Rusiei, potrivit armedforces.eu.

sursa: MEDIAFAX

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Teama de război îi unește pe ucraineni. Strâng fonduri pentru a-și ajuta armata, în cazul unei invazii