Unicul soi de lalele cu nume românesc. Peste 40.000 de flori parfumate împodobesc grădina din Dealul Copoului
Frenezia lalelelor a cuprins ţara. În Grădina Botanică din Iaşi, e o adevărată splendoare în iarbă: zeci de mii de flori încântă vizitatorii, mai ales că aici poate fi admirat şi singurul soi românesc de lalea. La Piteşti, simfonia lalelelor aminteşte de un colţ din câmpurile olandeze. Frumoasele flori au fost aduse în România de turci şi au reuşit să ne cucerească definitiv.
De Clara Mihociu la 21.04.2024, 20:19Roşii, albe, mov, pestriţe sau tivite cu nuanţe delicate. Lalele din Grădina Botanică din Iași fac spectacol în faţa vizitatorilor. Cătălina nu ratează în niciun an superba reprezentaţie şi vine împreună cu familia să le fotografieze. "Reuşesc să ne surprindă de fiecare dată cu specii noi şi cu modul de amenajare care este diferit în fiecare an", spune Cătălina, vizitator.
Peste 40.000 de lalele pe Dealul Copoului
"Eu oricum ador lalelele şi mi-aş dori o dată să ajung în Olanda, la Keukenhof, să le admir. E un început bun şi la noi, aici, la Iaşi", mărturiseşte o femeie. "Foarte frumoase! Chiar foarte frumoase! Special am venit de la Suceava pentru Grădina Botanică", spune un bărbat.
Peste 40.000 de lalele împodobesc traseele grădinii din Dealul Copoului. "Printre cele mai spectaculoase sunt lalelele franjurate, asta pentru că aspectul lor este unul deosebit. Această grupă de lalele datează din 1981, iar unele dintre ele sunt chiar dublu franjurate. Marginile au forma unor ace de cristal şi atrag toate privirile", arată Clara Mihociu, reporter Observator.
- Simfonia Lalelelor, un spectacol de culoare în Piteşti. Anul acesta au fost plantate peste 460 de mii de flori
- Splendoare de culoare la Festivalul lalelelor din Mureş. Turiştii din întreaga ţară au venit să admire cele...
- Spectacolul lalelor, în Istanbul. Turiştii, fascinaţi de florile care au o semnificație culturală aparte în...
"Sperăm să atingem numărul vizitatorilor ca în cazul expoziţiei "Flori de toamnă". Sunt foarte mulţi iubitori de lalea", spune Maria Ionescu, biolog Grădină Botanică Iași.
Unicul soi de lalele cu nume românesc
La Iaşi, găsim și unicul soi de lalele cu nume românesc: "Se numeşte doamna Maria Brâncoveanu şi este o donaţie primită din partea Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Rotterdam". Prețul unui bilet este de 15 lei, iar elevii și studenții au reducere.
În Piteşti, "Simfonia lalelelor" a ademenit turişti din toată ţara. "Suntem trei autocare, venim în fiecare an", spune o femeie. Mulţi au cumpărat bulbi ca să-şi amenajeze un colţ de Rai acasă. "Le plantez în grădină. Sunt moartă, îmi plac foarte mult", mărturiseşte o femeie.
La două ore de mers cu maşina de Bucureşti, mii de oameni să vadă o bucată de Olanda. O familie a plantat peste un milion de lalele din sute de soiuri, iar parcul superb a devenit viral pe reţelele de socializare.