Viaţa urşilor polari, surprinsă de un fotograf român, într-o expediţie inedită. Locul în care riscă să fie "arestaţi" şi duşi la închisoare
Expediţie inedită a unui fotograf român în apropiere de Polul Nord! Rareş Beşliu a ajuns în singurul loc din lume unde există o închisoare pentru urşi polari. Chiar dacă pare inuman, este, de fapt, soluţia care le salvează viaţa când încălzirea globală îi face să uite de prudenţă şi să se apropie de oameni, în căutare de hrană. Fotografiile lui spun poveşti emoţionante şi surprind momente tensionate, un adevărat thriller la capătul lumii.
De Redactia Observator la 14.12.2023, 20:48Acolo unde albastrul cerului se uneşte cu albul gheţarilor, începe viaţa animalelor polare. Un tărâm pe care rareori calcă picior de om. Rareș Beșliu a fost unul dintre puţinii temerari care, cu aparatul de fotografiat, s-a avântat prin regatul de gheaţă al lumii.
Fotograf român, aventură la Polul Nord
Periplul lui a început în iulie. Luni de zile a imortalizat viaţa sălbatică a Groenlandei din Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.
- Reporter: Ai vreo imagine care ţi-a rămas întipărită?
- Rareș Beșliu, fotograf: Este o imagine de la Polul Nord. Este graniţa dintre viaţă şi pustiu. Din punctul acela, dacă înaintezi, nu mai există viaţă nici în aer, nici pe gheaţă.
Închisoarea pentru urşi polari din Canada
Churchill, Canada, avea să îi ofere însă cele mai inedite experienţe. Acolo există o închisoare pentru urşi polari, unde exemplarele considerate periculoase, care se apropie prea mult de oameni, sunt ţinute în izolare.
"Pentru că e capitala urşilor polari, bineînţeles, au şi o închisoare. Urşii sunt închişi în blocuri de beton, nu au parte de lumina zilei, nu au parte de hrană, primesc doar apă. Am fost martorul unei arestări. O mamă şi un pui au fost duşi în această închisoare a urşilor", povesteşte Rareș Beșliu, fotograf.
Urşii sunt închişi până la trei luni după care sunt duşi cu elicopterele la 130 de kilometri de oraş. De 15 ani, urșii polari sunt declarați specie vulnerabilă. Puţin peste 30.000 mai trăiesc acum, iar până în 2050 ar putea dispărea 10.000 de animale.
Marele pericol: încălzirea globală
Încălzirea globală îi înfometează. În Golful Hudson, din Canada, gheaţa pe care merg să vâneze foci rezistă tot mai puţin de la un an la altul. "Au pierdut trei luni de zile, adică oceanul se dezgheaţă mai repede cu o lună şi jumătate şi îngheaţă mai târziu cu o lună şi jumătate", spune Rareș Beșliu, fotograf.
"Este un urs polar, un pui de urs, are aproximativ 3 ani de zile, istovit, e o imagine foarte expresivă. Are capul într-o parte şi eu simt multă durere şi blândeţe în imaginea aceea", arată Rareș Beșliu, fotograf.
Încălzirea globală are şi alte efecte. "La graniţa Canadei cu Alaska, a apărut o nouă specie ca rezultat a împerecherii dintre ursul polar şi ursul grizzly. Au început să împartă aceeaşi hrană", povesteşte el.
28 de fotografii realizate în expediţie vor fi expuse în următoarele două săptămâni într-un centru comercial din Bucureşti, iar din februarie la Iaşi.