Actorul Alex Călin, despre măsurile fiscale pregătite de Guvern: "Pedepseşte o instituţie de cultură că există şi că supravieţuieşte într-o localitate mai mică"
Măsurile fiscale dorite de Marcel Ciolacu în sectorul de stat riscă să afecteze iremediabil instituţiile de cultură. Premierul nu ar mai dori comasarea lor, ci doar funcţionarea acestora sub un management unic, însă impune nişte condiţii draconice.
De Marius Pancu la 09.08.2023, 12:08În varianta pe care a prezentat-o oficial Ministrul de Finanţe, instituţiilor publice care nu au peste 50 de posturi aprobate şi ocupate ar urma sa fie comasate, iar de finanţare ar trebui să se ocupe edilii locali. Aceştia nu vor putea aloca mai mult de 7,5 la sută din buget pentru Cultură, Religie, Recreere şi Sport.
Urmează însă un an electoral iar banii se duc adesea în organizarea de evenimente care să promoveze un anumit candidat politic, iar asta i-ar putea obliga pe artişti la compromisuri dacă vor să supravieţuiască.
Directorii de teatre din oraşele mici şi mijlocii, dar şi cei ai muzeelor care au sub 50 de angajaţi se mai tem şi de faptul că ar putea fi obligaţi să-şi reducă atât cheltuielile, dar şi numărul de subordonaţi cu 15 la sută. Am discutat despre perspectivele de coşmar din Cultură cu Alex Călin, actor la Teatrul Excelsior în Capitală, pe care îl veţi putea urmări în curând şi în "Moromeţii 3".
Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii făcute de Alex Călin:
- Nici o graţiere sau o autograţiere nu îl va mai putea salva pe Donald Trump de toate problemele penale. Ce îl...
- Climatolog, despre schimbările care au loc la nivel global: "Specia noastră de oameni nu a mai întâlnit astfel de...
- "Va fi o perioadă foarte dificilă pentru acest tânăr, probabil va fi torturat". Greg Scărlătoiu, despre soarta...
- Ministrul Sănătăţii, acuzat că ar fi ştiut de azilele groazei din Voluntari. Emanuel Ungureanu, deputat USR:...
- Azilele groazei. Avocatul vecinilor îl contrazice pe Pandele: Primăria Voluntari ştia încă din 2021. Nu există...
- Faptul că, în cel mai bun caz, se închid o treime din instituţiile de cultură din România e destul de grav. Ăsta ar fi cel mai bun caz şi asta însemnând articolul respectiv care spune că teatrele care au mai puţin de 50 de posturi şi a căror activităţi nu se suprapun peste altele cu activitate similară, urmează să se comaseze sau desfiinţeze. Asta înseamnă că sunt o treime din instituţiile din România care ar urma să fie desfiinţate.
- Practic, pedepseşte o instituţie de cultură că există şi că supravieţuieşte într-o localitate mai mică. Când, din contră, mi se pare că ar trebui să vezi cum ai putea să ajuţi acea instituţie de cultură să supravieţuiască mai departe sau poate chiar mai bine. Nu ar avea de ce să aiba 100 de angajaţi sau 200. E bine că are cât are şi e bine că supravieţuieşte. Dar nu o încurca, ajut-o!
- Din punctul meu de vedere, nu sunt un specialist în management cultural, dar din punctul meu de vedere este acelaşi lucru. Din nou, nu poţi să pui egal sau un director de Teatru de Copii, nu înseamnă neapărat că va ştii să dirijeze un Ansamblu Folcloric sau o bibiotecă. Li se pare mult mai uşor, în loc să se ducă acolo cu un zoom in şi să vadă dacă sunt probleme să le rezolve local, de ce e mai uşor să pui egal între toate aceste lucruri şi să faci rău tuturor acestor instituţii de cultură.
- Nu este o soluţie pentru că sunt convins că nu a existat un dialog cu directorii de teatre din ţară. Aşa ceva, din punctul meu de vedere se face după luni, după ani de zile de discuţii. Nu se face, mai ales când ştii că toate instituţiile sunt în vacanţă şi nu se face aşa, pentru că în aceste localităţi sunt oameni care au familii.
- E puţin ciudat să te întorci la 1 septembrie în instituţia de cultură unde îţi desfăşori activitatea şi să afli că nu ai un loc de muncă pentru că prin acele comasări se vorbeşte şi de o reducere cu cel puţin 15% a numărului de personal. În spatele acestor cifre sunt oameni şi sunt oameni care nu au salarii foarte mari, faci asta pentru că îţi place să faci meseria asta şi în spatele acestor cifre sunt nişte oameni cu nişte familii şi pare că nu se gândesc la aceşti oameni şi la aceste familii.
Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus