Ambasadorul Israelului, despre bilanţul care arată 8.000 de copii palestinieni morţi: Responsabilitatea este doar în mâinile Hamas
Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Observator, în care a abordat tema războiului Israel - Hamas.
De Marius Pancu la 21.12.2023, 13:07Printre altele, am adus în faţa ambasadorului Israelului la Bucureşti, Reuven Azar, toate îngrijorările comunităţii internaţionale despre operaţiunea militară desfăşurată în Gaza. Totul, în prima parte a unui interviu oferit în exclusivitate.
Am discutat, printre altele, despre numărul mare de victime. Există informaţii conform cărora ar fi vorba despre peste 20.000 de palestinieni omorâţi, dintre care peste 8.000 de copii, dar şi despre peste 52.000 de persoane rănite, multe dintre aceste persoane suferind răni grave.
Iată cele mai importante mesaje transmise de Reuven Azar, ambasadorul Israelului la Bucureşti:
- Ei bine, într-adevăr, este foarte tragic ceea ce se întâmplă în Gaza şi regretăm pierderea fiecărei vieţi. În cultura noastră, există o semnificaţie specială pentru fiecare fiinţă umană, iar suferinţa palestiniană este, într-adevăr, mare. Dar responsabilitatea pentru această suferinţă este doar în mâinile Hamas.
- Ceea ce a făcut Hamas, nu numai că ne-au atacat atroce, pe 7 octombrie, într-un mod complet neprovocat. Au comis crime teribile, îngrozitoare, împotriva civililor, femeilor, cu mutilări, violuri. Am văzut de toate.
- Mai mult, cei din Hamas folosesc palestinieni ca scuturi umane. Deci ceea ce vedeţi, în ceea ce priveşte bilanţul civililor din Fâşia Gaza are de-a face cu rachete trase greşit de palestinienii înşişi. Sunt complet nediscriminatorii. Bilanţul are de a face şi cu faptul că se ascund. De fapt, s-au baricadat în şcoli, spitale.
- Trebuie să înţelegeţi că nu suntem aici să numărăm victimele. Ceea ce încercăm să facem aici este să acţionăm conform dreptului internaţional. Asta facem.
- În primul rând, responsabilitatea pentru moarte este în mâinile Hamas. Responsabilitatea noastră este să acţionăm în conformitate cu dreptul internaţional.
- Din păcate, ceea ce se întâmplă de obicei în războaie este că, în ciuda faptului că acţionezi conform dreptului internaţional, câteva vieţi ale civililor vor fi curmate.
- Am avut numai în ultimii ani conflicte în Orientul Mijlociu în care bilanţul morţilor civile a fost mult mai mare. De exemplu, în Siria. Nu suntem aici să vorbim despre cifre. Trebuie să înţelegeţi că şi în Al Doilea Război Mondial, de exemplu, au fost mai multe morţi printre germani, nazişti, decât printre aliaţi. Şi nimeni nu a contorizat numărul de civili. Ceea ce a contat a fost faptul că forţele militare care acţionează trebuie să acţioneze conform dreptului internaţional. Asta înseamnă trei lucruri. Primul, că trebuie să acţionăm ţintit. Deci, vizăm doar ţinte militare. Nu ţintim ţinte civile.
- Aşa cum am spus, spitalele sunt complet protejate de dreptul internaţional umanitar, cu excepţia cazului în care sunt folosite ca baze militare. Ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, în Spitalul Al Shifa a fost că a trebuit să ţintim o parte a clădirii deoarece era folosit ca sediu central al Hamas. Ieri, abia ieri, tocmai am descoperit că Spitalul Al Ma'adani, din Fâşia Gaza, era de fapt un întreg spital care lucra pentru Hamas şi tot personalul de acolo erau oamenii Hamas.
- Nu trebuie să dovedim adevărul presei internaţionale. Ştim, avem faptele, le-am împărtăşit cu Statele Unite, Statele Unite au aprobat informaţiile pe care le-am împărtăşit cu ei şi nu există nicio îndoială că Spitalul Al Shifa a fost folosit pentru scopuri militare. Acest lucru este incontestabil.
- Simţim multă simpatie, mult sprijin, nu doar din partea Statelor Unite. Simţim sprijin şi din Occident, din Europa. Da, sunt demonstraţii în unele capitale din Europa, dar guvernele şi oamenii susţin eradicarea completă a Hamas şi vom continua să o facem vizând doar ţinte militare, făcând-o proporţional. Oamenii, uneori, nu înţeleg ce înseamnă proporţionalitatea. Proporţionalitatea înseamnă că foloseşti gradul de forţă necesar pentru a neutraliza potenţiala ameninţare care emană de la oamenii care trag în tine.
- Când Hamas spune, inclusiv liderii, după 7 octombrie, că vor folosi orice oportunitate pe care o au pentru a conduce aceste atacuri împotriva Israelului în repetate rânduri, avem o datorie, nu doar dreptul, ci şi datoria, avem datoria de a eradica complet capacităţile militare ale Hamas, iar bilanţul morţilor civile e doar o consecinţă a comportamentului lor.