Antena Meniu Search
x

Video Reuven Azar, ambasadorul Israelului la București, despre operaţiunea din Jenin, cel mai mare raid din ultimii 20 de ani: "Cei ucişi erau terorişti. Voiau să distrugă Israelul"

Armata israeliană a fost nevoită să intervină în forţă în oraşul Jenin, din nordul Cisiordaniei, într-o tabără de refugiaţi palestineni. Operaţiunea a vizat centrul de comandă al brigăzii Jenin, o grupare de militanţi locali şi unde ar fi produse arme şi alte dipozitive explozive. Militanţii au răspuns şi ei în forţă.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 06.07.2023, 15:04

Vezi și

Reuven Azar, ambasadorul Israelului la București, a oferit un interviu pentru Observator în care a explicat pe larg cum a decurs operaţiunea armatei israeliene şi ce a stat de fapt în spatele acestei misiuni. Reuven Azar afirmă că armata israeliană a vizat o infrastructură special creată pentru a lansa atacuri asupra ţării. Potrivit ambasadorului, în raid au fost ucişi 13 palestienieni, un militar israelian şi-a pierdut viaţa, dar nu a existat nici măcar o victimă printre civili.

Cât de complicată a fost operaţiunea

Operaţiunea a fost cu atât mai complicată cu cât Jenin este un teritoriu de aproximativ 37 de kilometri pătraţi, unde trăiesc 40.000 de oameni, ceea ce înseamnă o densitate de 1.000 de locuitori pe kilometru pătrat. Această operaţiune a fost cel mai mare raid al Armatei din Israel din ultimii 20 ani, raid în care au fost folosite şi drone.

Pe acelaşi subiect

"Este un punct critic al infrastructurii teroriste creată acolo şi asta a fost expusă pentru că forţele noastre (n.r. armata) a confiscat mai mult de o mie de arme, mai multe dispozitive explozibile, au găsit fabrici improvizate pentru fabricarea explozibilului. Ce era acolo a dus la producerea şi extinderea numeroaselor atacuri teroriste care s-au soldat cu mai mult de 50 de victime, în Israel, în ultimul an. Deci, IDF (n.r. armata israeliană) nu avea nicio opţiune decât să meargă acolo şi să încerce să restaureze ordinea ca în viitor să fie mai greu să recreeze o asemenea infrastructură. Reţeaua de acolo a fost creată prin eforturi financiare ale iranienilor, ale organizaţiilor teroriste Hamas, Jihadul Islamic. Acestea sunt sponsorizate de ţări puternice şi atunci noi trebuie să avem grijă de asta, în mod contrar, cetăţenii noştri vor fi în pericol din ce în ce mai mult.

Noi vorbim despre zeci de atacuri, nu vorbim despre un singur atac. Infrastructura creată acolo era folosită cu intenţia de a organiza viitoare atacuri teroriste nu doar prin împuşcături sau la adresa armatei, dar şi ca să creeze rachete artizanale ca să le poată lansa peste Israel. Asta trebuia fi stopat dacă vrem să ne apărăm. Acum, în Fâşia Gaza este destul de linişte, dar asta e o altă situaţie. Dacă organizaţiile teroriste nu pot să continue atacurile din Fâşia Gaza, atunci încearcă să forţeze cu atacurile din Cisiordania. De aia s-a schimbat focusul. Cred că rezultatele sunt satisfăcătoare pentru că am reuşit să confiscăm o mulţime de arme şi explozibil, am prevenit producţia de arme adiţionale şi atunci am reuşit să prevenim producerea de victime. Toţi oamenii care au fost ucişi erau terorişti, militari înarmaţi cu intenţia de a ne ataca. Şi acolo este o locaţie foarte populată, a fost provocator să desfăşori o operaţiune militară fără victime colaterale, fără ca populaţia să fie rănită.

Reuven Azar: "Toţi 13, pentru că au fost 13 palestinieni ucişi, erau terorişti"

Toţi 13, pentru că au fost 13 palestinieni ucişi, erau terorişti, oameni înarmaţi care erau implicaţi în acţiunea militară. Aşa cum am spus, nu am avut rănite persoane care nu erau implicate, este o mare realizare. Nu este niciun dubiu că motivaţia lor încă există. Unii dintre ei o fac pentru că au o motivaţie îndoctrinată, unii dintre ei o fac pentru un sistem de recompensă pe care organizaţiile teroriste odată ce se implică în asemenea activităţi ei primesc recompense financiare şi din partea iranienilor, şi din partea palestinienilor. Deci, noi trebuie să înfruntăm acele situaţii şi să încercăm să ne apărăm pe cât de mult putem.

Aceştia nu sunt oameni care au un interes ca situaţia să se rezolve la masa negocierilor, ei doar vor să distrugă statul Israel. Aşa că, noi nu avem prea multe opţiuni decât să luptăm cu ei. Din păcate, avem o victimă, un soldat tânăr de 23 de ani care făcea parte dintr-o unitate de elită care opera în zona Jenin, din păcate a murit în urma unui schimb de focuri. Şansele ca acum să avem escaladări ale conflictului, nu doar pentru că s-a încheiat operaţiunea, ci pentru că mare parte din infrastructură a fost lovită şi planuri precum să lanseze rachete din Palestina, nu sunt. Nu este o situaţie pe care să o poţi garanta 100% că nu se poate întâmpla nimic. Lucruri se pot întâmpla, dar cred că volumul şi pericolul pentru mai multe victime civile sunt minime ca rezultat al acestei operaţiuni", a declarat pentru Observator Reuven Azar, ambasadorul Israelului la București.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Reuven Azar, ambasadorul Israelului la București, despre operaţiunea din Jenin, cel mai mare raid din ultimii 20 de ani: "Cei ucişi erau terorişti. Voiau să distrugă Israelul"