Antena LIVE

Curs valutar

Exclusiv

Cosmin Popa, doctor în istorie, despre implicaţiile unui război între Rusia şi Ucraina pentru România. Ce ar însemna o posibilă prăbuşire a frontului

Într-o radiografie a tensiunilor provocate de conflictul Rusia - Ucraina în Europa, Cosmin Popa, cercetător la Institutul de Istorie ”Nicolae Iorga” şi specialist în probleme ruse și sovietice vorbeşte despre scenariile posibile pentru Europa, dar şi despre poziţia României în cazul unei eventuale confruntări militare. O posibilă prăbuşire a frontului "ar însemna instalarea unei stări de tensiune aproape permanentă".

De la 14.12.2021, 23:57
WhatsApp
Vezi și:

Dr. Cosmin Popa, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Istorie "Nicolae Iorga", a discutat, marţi seară, cu Marius Pancu, despre tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, precum şi despre ce ar însemna pentru România un război în Europa de Est. 

Interviu cu Dr. Cosmin Popa, de la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga"

Marius Pancu: Retorica belicoasă a lui Vladimir Putin nu e nouă, o foloseşte deja de decenii şi sunteţi în măsură să evaluaţi pe o axă a atitudinilor şi provocărilor de agresiune, să catalogaţi şi episodul pe care îl traversăm acum. Care e gradul său de periculozitate?

Dr. Cosmin Popa: E o întrebare foarte bună şi nu am să vă ascund: pe undeva, e destul de greu să răspund. Suntem într-un moment periculos. Şi cred că cel mai periculos este că retorica războinică în Rusia a devenit o realitate curentă. De fapt, dacă stăm să ne uităm, să citim declaraţiile responsabililor ruşi, fie că vorbim despre Lavrov, fie că vorbim de unul dintre adjuncţii săi sau Putin (...) vom vedea că este foarte prezent acest mesaj belicos. Acolo se invocă posibilitatea lansării de rachete, de arme nucleare, de ofensive, de invazii în mod curent. Sigur, asta face parte dintr-un soi de tradiţie a retoricii politice ruse şi sovietice. Însă ea nu a fost niciodată în anii din urmă atât de prezentă în realitatea rusească. De aceea cred că, dacă aş face un clasament al lucrurilor pe care le-aş imputa Rusiei, Kremlinului, primul ar fi că a transformat posibilitatea războiului într-o realitate cotidiană aproape plictisitoare. Ceea ce este o chestiune foarte periculoasă. Rusia, în momentul de faţă, dă senzaţia că se pregăteşte pentru o invazie militară, dar în realitate ea speră şi se pregăteşte foarte serios pentru nişte negocieri politice foarte importante pe care doreşte să le aibă cu SUA. Răspunsurile vor veni foarte repede, în forma unor propuneri pe care Rusia le va face în mod oficial - poate prin intermediul ONU -, nişte propuneri pe care le va lansa NATO şi SUA, dar şi altor ţări europene importante, legate de viitoarea configuraţie politică a Europei.

Pe acelaşi subiect

Marius Pancu: Iar dacă statele occidentale nu vor adera la aceste propuneri ale Rusiei, până unde îşi permite Kremlinul să meargă cu acţiunile propriu-zise militare? 

Dr. Cosmin Popa: Tocmai asta vrea să sublinieze Rusia. (...) Pentru a arăta că este un partener de discuţii contondent, o putere care trebuie luată în serios. Iar în cazul în care cineva se gândeşte să nu o ia în serios, se poate confrunta oricând cu un incident militar cu urmări imprevizibile. Cred că aceasta este miza Rusiei. Acum, în termeni populari, bate şaua să priceapă iapa. Presează Ucraina foarte mult, duce la extrem capacitatea Occidentului de a arăta angajament pentru integritatea teritorială a Ucrainei, de a arăta sprijin. Şi, într-o bună măsură, duce şi un joc politic global, având în paralel conversaţii prin intermediul Internetului cu preşedintele Chinei. Dincolo de toată presiunea politică, în scenă acum este un adevărat balet diplomatic, care se desfăşoară în bună măsură la suprafaţă, fără ca esenţa să ne fie cunoscută, dar care mizează foarte mult pe impactul emoţional.

Marius Pancu: De ce acum? Care e breşa, care e vulnerabilitatea pe care Kremlinul a simţit că poate să o exploateze în relaţia cu puterile occidentale, astfel încât să-şi demonstreze o astfel de poziţie de forţă?

Dr. Cosmin Popa: Kremlinul cred că nu are explicaţii de natură externă în ceea ce face acum. Eu aş miza mai mult pe explicaţiile de natură internă. Este un regim care a prins extrem de bine jocul. Putin ştie foarte clar că vârful popularităţii sale, vârful consolidării puterii sale a fost în 2014, atunci când Crimeea a fost ocupată şi anexată de Rusia. Este un regim care în momentul de faţă îşi caută noi formule de replicare. 

Marius Pancu: Are Vladimir Putin susţinerea pentru a duce un război pe scară largă şi directă în Ucraina?

Dr. Cosmin Popa: Rusia nu ştie să fie o mare putere fără să fie o ţară autoritară. Atâta vreme cât controlezi societatea printr-un set de legi care nu permit exprimarea liberă a opiniilor contrare celor ale puterii, aparenţa unui astfel de sprijin se poate obţine foarte uşor. Dacă ne îndreptăm către straturile dinamice ale societăţii ruse, cred că un război şi un nou val de sancţiuni este poate unul dintre ltimele lucruri pe care le vor aceşti oameni. Dar există straturi în societatea rusă care susţin această manieră a lui Putin de a se comporta ca mare putere. 

Marius Pancu: Ce ar însemna un conflict pentru România?

Dr. Cosmin Popa: Ar însemna, în primul rând, o situaţie extrem de tensionată, ar însemna o dispariţie a unui stat care într-o oarecare măsură intermedia această apropiere de Rusia şi ar însemna instalarea unei stări de tensiune aproape permanentă. O sporire clară a capacităţilor militare NATO în Marea Neagră, în România şi, mai presus de toate, ar însemna apariţia unei psihologii specifice regiunilor aflate în proximitatea frontului. Acest lucru ar putea avea impact asupra românilor, dar mai ales asupra percepţiei României ca fiind o zonă în proximitatea războiului. Asta înseamnă un soi de nesiguranţă, aşteptări diverse, un tip de mobilizare. Cred că priorităţile noastre naţionale sunt cu totul altele. 

Cosmin Popa este absolvent al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti, specializarea istorie contemporană universală (1997) şi Doctor în Istorie al Universităţii din Bucureşti (2007), cu teza intitulată "Politica externă sovietică în Europa Orientală 1945-1953". Printre domeniile sale de interes se numără istoria Uniunii Sovietice, istoria comunismului european, comunismul românesc privit din perspectivă comparată, istoria Federaţiei Ruse, Războiul Rece sau problemele energetice contemporane. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia ucraina razboi nato uniunea europeana cosmin popa
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025