Antena Meniu Search
x

Ucraina acuză Germania că a blocat NATO să livreze arme Kievului fix când ucrainenii se tem că vor fi invadați de ruși

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Germania că împiedică livrarea de arme defensive Kievului, în plină perioadă de tensiuni cu Moscova, suspectată că ar pregăti o invazie a Ucrainei.

de Redactia Observator

la 14.12.2021, 15:22

Ucraina acuză Germania că a blocat NATO să livreze arme Kievului fix când ucrainenii se tem că vor fi invadați de ruși
Ucraina acuză Germania că a blocat NATO să livreze arme Kievului fix când ucrainenii se tem că vor fi invadați de ruși - Profimedia

"Germania ne-a împiedicat recent să obţinem încărcături de arme anti-dronă şi sisteme împotriva trăgătorilor de elită în cadrul cooperării cu NATO şi care sunt arme exclusiv defensive", a declarat Zelenski într-un interviu pentru ziarul italian La Repubblica, pe care preşedinţia l-a publicat integral în ucraineană, relatează Agerpres, citând AFP. 

"Orice stat democratic care se protejează împotriva unei agresiuni trebuie să aibă dreptul de a achiziţiona acest gen de instrumente defensive. Însă în anumite capitale în continuare domină teama", a mai spus el.

Kievul a anunţat în noiembrie că doreşte să achiziţioneze arme defensive suplimentare de la occidentali din cauza "agresivităţii" Rusiei. Estul Ucrainei este din 2014 teatrul unui război cu separatiştii pro-ruşi despre care se consideră că sunt susţinuţi de Kremlin, în pofida faptului că acesta infirmă. Acest conflict, care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, a început după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea.

În aceste ultime săptămâni tensiunea a urcat şi mai mult, Occidentul acuzând Kremlinul că pregăteşte o invazie a Ucrainei şi înmulţind avertismentele faţă de Rusia.

Pe acelaşi subiect

Putin amenințat de Biden cu sancţiuni "cum nu s-au mai văzut"

În acest context, preşedintele american Joe Biden a discutat săptămâna trecută cu Vladimir Putin, ameninţându-l pe acesta cu sancţiuni "cum nu s-au mai văzut" în caz de atac asupra Ucrainei. Pentru moment, aceste eforturi nu au dat rezultate, a spus marţi Zelenski. "Suntem recunoscători pentru susţinere, dar aceste eforturi colective pentru moment nu sunt suficiente" pentru a schimba politica Moscovei, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean a mai afirmat că în pofida negocierilor între Moscova şi Washington, contingentele şi echipamentele militare ruse masate la frontiera cu Ucraina nu au fost reduse. Temându-se de o escaladare în teren, occidentalii au ezitat multă vreme să vândă arme Kievului. Ucrainenii au reuşit în cele din urmă să-şi procure anumite sisteme defensive, în principal dispozitive de rachete antitanc americane Javelin şi drone de luptă turce. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Ucraina acuză Germania că a blocat NATO să livreze arme Kievului fix când ucrainenii se tem că vor fi invadați de ruși