Antena LIVE

Curs valutar

Video

Cristian Pîrvulescu: România este încă pe marginea prăpastiei, privim în adânc. Nu ştiu dacă vom reuşi să ne îndepărtăm de ea

Presa internaţională continuă să analizeze scena politică din România. Boardul editorial de la The Guardian atrage atenţia că democraţia a fost în pericol să deraieze, ceea ce a lăsat fără opţiuni bune autorităţile din România. Dar una peste alta, scrie redacţia Guardian care nu se reuneşte sub aceeaşi semnătură decât în mari momente de criză internaţională, Romania a procedat corect trasând o linie roşie pentru Rusia, chiar dacă decizia CCR de a anula alegerile poate să crească şi mai mult susţinerea suveraniştilor pentru următorului scrutin, iar noi am analizat întreaga situaţie cu analistul politic Cristian Pîrvulescu. 

De la 11.12.2024, 14:20
WhatsApp
Vezi și:

Şi jurnaliştii de la Haaretz au făcut o analiză, iar concluzia a fost amară pentru politicienii noştri, pentru că n-au dat vina doar pe TikTok. Călin Georgescu a putut creşte în sondaje din cauza revoltei românilor faţă de modul în care formaţiunile politice aflate la putere au gestionat ţara.

În orice caz, foarte mulţi oameni nu au înţeles nimic din ce s-a întâmplat în ultima vreme. Ca dovadă, peste un milion de persoane au vizualizat, în mai puţin de două ore, un videoclip al unui politician inventat de jurnaliştii de la Recorder în parteneriat cu un specialist IT. Intitulat Vasile Ion, acesta le-a promis celor care îl votează la prezidenţiale nu mai puţin de două kilograme de aur de persoană. 

Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii făcute de Cristian Pîrvulescu

- În acest moment nu prea există alternative. Pe de-o parte pentru că existase deja această decizie înaintea turului II, anulat de Curtea Constituţională. Pe de altă parte, pentru că situaţia este una în continuare foarte complicată. Deci, vor trebui să meargă pentru a da senzaţia că au înţeles ceva din ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni.

Pe acelaşi subiect

- Pe de altă parte, riscul, şi dumneavoastră l-aţi sesizat pentru că nu mi-aţi fi pus întrebarea, este că vom legitima extrema dreaptă fascistă. Iar dintr-o dată devine Opoziţia, nu va mai exista altceva ca Opoziţie. Mai mult decât atât, dacă va exista un singur candidat al partidelor aşa-numite pro-europene la preşedinţie, în mod automat în turul al II-lea, dacă va fi un tur al II-lea, va intra automat candidatul extremei drepte sau unul dintre candidaţii extremei drepte, după caz. Ei bine, asta legitimează şi mai mult acest curent.

- Sunt nişte riscuri cât se poate de mari, dar în condiţiile date, cel puţin pentru anul 2025 nu există alternative, vor trebui să înveţe să lucreze într-o coaliţie, cu partide care au greşit cu foarte mare greutate să găsească un numitor comun.

- Acum, pentru că a fost un cutremur grav în politica românească, l-au găsit. Poate învaţă ceva, deşi nu sunt deloc convins că politicienii aici sau aiurea învaţă foarte repede din astfel de cutremure, cum se liniştesc apele încearcă să revină la vechile obişnuinţe. O să vedem dacă reuşesc să treacă peste acest moment şi mai ales să găsească acel candidat comun care să reuşească să fie în mare măsură sprijinit de români.

- USR-ul are de învăţat în primul rând din această coaliţie, că oricând înveţi ceva. Este un câştig evident să lucreze într-o coaliţie, ceea ce nu prea a reuşit să facă. USR-ul până şi în campania pentru prezidenţiale de acum, de la turul al II-lea, a dovedit că are un instinct anti-sistem puternic şi că nu dovedeşte întotdeauna foarte multă maturitate. Mă refer la declaraţiile doamnei Lasconi după decizia Curţii Constituţionale, care au venit exact pe aceeaşi linie ca şi cele ale AUR sau ale lui Călin Georgescu.

- Acum, ce are de pierdut, este imaginea de partid anti-sistem şi de partid care doreşte să schimbe mult. Sigur că vor negocia şi vor negocia din greu, mai ales că nu este neapărată nevoie de ei, dar pentru o bună imagine internă şi internaţională vor trebui să fie acolo şi atunci vor încerca să obţină cât mai multe avantaje, dar pierderile, dacă mă întrebaţi, sunt mai mari decât câştigurile pentru partid. În schimb, pentru ţară, câştigul e foarte important şi anume, imaginea unei atitudini clare.

- Însă, vă aduc aminte că în anul 2021, împreună cu mai mulţi colegi am semnat o scrisoare deschisă cerând partidelor din Parlamentul României să stabilească o linie roşie în relaţiile cu extrema dreaptă fascizantă. Nu mi-a răspuns nimeni atunci, nimeni oficial, neoficial au răspuns spunând că trebuie să aibă o marjă de negociere pentru că vor avea nevoie în anumite de sprijinul acestora.

- Şi am ajuns aici, am ajuns de la 10 la 35% de parlamentari de extremă dreapta, majoritatea fără niciun fel de cunoştiinţe despre politică şi care nu vor face decât să ocupe degeaba locurile în Parlament. Sunt unii care au deja experienţă, în general la AUR şi poate câţiva la S.O.S., dar acest partid, pentru că vorbeaţi de candidatul Vasile Ion, despre care nu a auzit nimeni şi dintr-o dată, 1 milion de români s-au bucurat să-l susţină. Şi nu era la preşedinţie candidat, era la funcţia de prim-ministru, la care nici măcar nu există alegeri în România. POT era cam la fel, era un partid inexistent, care a intrat în Parlament doar datorită TikTok.

- Sigur că există explicaţii pentru votul pentru extrema dreaptă, dar dacă nu înţelegem că algoritmul TikTok acţionează în favoarea radicalizării şi nu doar în România, ci la nivel european şi în întreaga lume, vom cădea rând pe rând în capcana aceasta. Pentru că ştiţi că oamenii devin furioşi pentru că îi face ceva să devină furioşi. În Romînia existau motive să fie nemulţumiţi, dar existau şi foarte multe motive să nu fie atât de nemulţumiţi. Ei bine, cercetările arată că algoritmul TikTok este un algoritm care încerce să amplifice de 1 la 100 ştirile rele, negative şi să creeze radicalizare. Aşa este şi numit, un canal de radicalizare şi asta s-a întâmplat în România.

- De asta nu cred că presa străină înţelege foarte bine ce s-a întâmplat, iar exemplul pe care l-aţi dat şi experimentul celor de la Recorder arată cât de uşor şi cât de simplu este într-un teren care este deja foarte bine pregătit să creezi tot felul de manipulări care să te ducă la situaţii imposibile. Pentru că România a fost pe marginea prăpastiei şi este în continuare, privim în adâncul prăpastiei, n-am căzut încă şi sperăm să reuşim să ne îndepărtăm puţin de ea, dar nu ştiu dacă reuşesc. Eu sper din tot sufletul ca acordul de coaliţie pe care l-au încheiat ieri seară să fie urmat întru totul şi să avem Guvern cât mai repede cu putinţă.

- Probabil pentru cei care sunt într-o situaţie mai defavorizată se vor găsi şi politici de compensare, dar cu siguranţă va fi un an greu, un an dificil, nu doar pentru noi, pentru Uniunea Europeană şi pentru lume.

- Sunt foarte multe procese imprevizibile care vor afecta aproape sigur mersul economiei, deci, bunăstarea, pentru că dacă economia nu merge, bunăstarea nu funcţionează nici ea. Deja anul 2024 nu a fost un an extraordinar din punct de vedere economic, creşterea economică a fost foarte mică în România, creşterile de salarii s-au bazat pe un deficit care devine din ce în ce mai complicat.

- Anul viitor va trebui să începem reducerea deficitului. Asta înseamnă că partidele care se află la guvernare vor avea foarte mari dificultăţi, dar situaţia politică complicată îi vor obliga să rămână împreună. Cred că pe tot parcursul anului sau în orice caz încă o perioadă după alegerile prezidenţiale.

- Dar la un moment dat mă aştept ca unul dintre aceste partide să treacă în Opoziţie, să treacă tactic în Opoziţie pentru a putea să îşi construiască acolo o redută pentru a se prezenta la următoarele alegeri parlamentare fără să fie foarte mult compromise.

- Dacă mă întrebaţi, ar fi PSD-ul, a mai făcut-o. Gândiţi-vă la formula din 2015, se retrage nici măcar total de la guvernare, în 2016, pentru a reveni în fanfară la alegerile din 2016. USR-ul va avea o asemenea tentaţie în egală măsură.  Între PSD şi USR era o prăpastie care nu poate să fie astupată peste noapte.

- Deci, vor rămâne în continuare foarte multe dificultăţi, iar ideea unui prim-ministru PSD nu este foarte bine primită de restul. Şi în font, dacă nimic nu se schimbă, după formarea noii majorităţi parlamentare preşedintele Iohannis o să nominalizeze pe cineva şi nu neapărat pe cel pe care îl vor propune, chiar dacă merg toţi împreună. Nici nu ştiu dacă vor merge toţi împreună la Cotroceni. S-ar putea să vedem propunerea unui tehnocrat şi s-ar putea ca PSD să nu fie foarte fericit cu această soluţie.

- Am văzut că la un alt post de televiziune, în această după-amiază, Kelemen Hunor a venit cu portetrul unui academic, genul rectorului Universităţii Babeş-Bolyai, Daniel David sau persoane care sunt relativ asemănătoare acestuia. Cu siguranţă, domnia sa spune nu unui politician, ci neapărat o persoană care să aibă o imagine mai bună. Aici este un avantaj că nu va avea o imagine negativă care să fie speculată de adversari în campanie şi un dezavantaj, nu va cunoaşte viaţa politică şi nu va putea să o controleze.

- Preşedintele României şi aşa este slab şi ştim cu toţii de ce este slab, pentru că poate să fie suspendat oricând, pentru că 30% din voturile la Referendum se pot obţine foarte uşor. Deci, dacă nu are nici măcar sprijin politic va fi un notar la Cotroceni, care s-ar putea să vorbească spre deosebire de preşedintele Iohannis, dar nu va avea deloc marja de manevră. Preşedintele Iohannis a avut o marjă de manevră mult mai mare pentru că a avut un partid în spate.

- Poate să fie o rezolvare de moment a unei probleme dificile, dar nu poate să fie o soluţie pe termen lung pentru o Românie puternică. Avem nevoie de politicieni cu experienţă care să ocupe atât funcţii ministeriale, cât şi funcţia supremă în stat, de preşedinte. Şi trebuie să se găsească în interiorul clasei politice oameni care să corespundă unui asemenea portret.

- Pe de altă parte, dacă îi lăsăm pe cei de la extrema dreaptă să intre în turul II, e o greşeală. Eu cred că ar trebui să existe mai mulţi cadidaţi şi nu doar 1, al celor patru partide care sunt în negocieri pentru formarea Guvernului. 

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Marius Pancu

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci ...

cristian pirvulescu vot presedintie alegeri prezidentiale
Întrebarea zilei
Vă simţiţi mai calmi şi mai buni de Crăciun?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Acesta va fi cel mai lung și mai adânc tunel din lume. Se întinde pe 27 de...
Fanatik.ro
Publicat 23.12.2024
Fără lamentații, despre candidatura lui Crin Antonescu. Pariul foarte riscant
spotmedia.ro
Publicat 24.12.2024
Cât de multe proteine ne trebuie de fapt
spotmedia.ro
Publicat 21.12.2024
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine,...
Gandul
Publicat 22.12.2024
Șocat de ce spun rușii despre români. Surprizele unui vlogger în Moscova:...
Adevărul
Publicat 24.12.2024
Mireasa sezon 10. Mesajul Ramonei pe Instagram, după ce s-a căsătorit cu...
A1
Publicat 23.12.2024
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2024. Peștii se gândesc la familia lor. Află...
CaTine
Publicat 24.12.2024
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului...
spynews.ro
Publicat 23.12.2024
Gigi Becali, declarații jignitoare la adresa lui Crin Antonescu: "E băiat bun,...
GSP
Publicat 23.12.2024
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de...
Click.ro
Publicat 23.12.2024
Cele mai puternice explozii solare din 2024. Fenomenele care au uimit și experții
Useit
Publicat 24.12.2024
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și...
Redacţia.ro
Publicat 24.12.2024
Cristian Tudor Popescu, mesaj ironic după ultimele decizii politice: „Un pustiu...
libertatea.ro
Publicat 23.12.2024
Hailey Bieber și-a etalat inelul masiv cu pietre prețioase. Bijuteria are o...
ZU
Publicat 24.12.2024
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
Hello taste
Publicat 24.12.2024
Cum să gestionezi vizitele și reuniunile de familie fără stres
Deparinti
Publicat 24.12.2024
Când s-a născut cu adevărat Iisus Hristos? Savanții dezvăluie data, care...
ziare.com
Publicat 24.12.2024
Cansu Dere reapare în mediul online mai spectaculoasă ca oricând. A pășit pe...
Happy
Publicat 24.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Sfaturi pentru a evita kilogramele în plus de sărbători. Cum îți poți...
Medicool
Publicat 24.12.2024