Antena LIVE

Curs valutar

Video

Dragoş Stanca, despre decizia Meta de a renunţa la supervizorii independenţi care verifică informaţiile de pe Facebook şi Instagram

Cu noul mandat confirmat de Congres, Donald Trump a organizat o conferinţă-maraton la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, plină de afirmaţii dintre cele mai periculoase pentru securitatea mondială şi un indiciu despre cum va face politică externă din clipa în care va reveni la Casa Albă. Preşedintele ales al Statelor Unite cere ţărilor NATO să cheltuiască nu mai puţin de 5 la sută din PIB pentru apărare, ceea ce, pentru România, cel puţin este o catastrofă.

De la 08.01.2025, 14:28
WhatsApp
Vezi și:

Ţara noastră a alocat pe hârtie anul trecut 2.5 % din PIB pentru apărare, dar în realitate a cheltuit doar 1.6 la sută potrivit unui raport oficial NATO. De ce e însă noua bornă setată de Trump nu doar falimentară pentru o ţară cu un deficit şi aşa enorm ci şi o condamnare din punct de vedere al securităţii?

Dacă dăm crezare afirmaţiilor din trecut ale lui Trump şi le coroborăm cu cele mai recente, atunci Putin poate să facă "ce naiba doreşte cu ţările care nu-şi plătesc contribuţia la NATO. Trebuie să vă plătiţi facturile", clama Trump la un miting din februarie anul trecut. De asemenea, Trump nu a exclus să folosească armata pentru a obţine controlul asupra Canalului Panama şi a Groenlandei, pe motiv că are nevoie de ambele din motive ce ţin de propria securitate naţională.

Marţi, Mark Zuckerberg a anunţat o modificare neaşteptată cu privire la Facebook şi Instagram. Pe cele două reţele sociale nu vor mai exista supervizori independenţi care sa verifice informaţiile, şi deci să depisteze ştirile false sau care incită la ura şi discriminare. Nu vor mai fi moderate cu atât de mare atenţie subiectele legate de imigranţi sau identitate de gen, pe care Zuckerberg le consideră dintr-o dată marginale, după ce au alimentat cel puţin 2 cicluri electorale.  

Totul se va modera pe baza unui sistem numit Community notes, inspirat de pe X. Practic, o serie de notiţe realizate de utilizatori oarecare la postări controversate menite să atragă atenţia asupra fake news-ului şi să aducă mai mult context. De asemenea, filtrarea automată a conţinutului va fi redusă semnificativ. Noi am analizat întreaga situaţie alături de Dragoş Stanca, expert în comunicare online. 

Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii făcute de Dragoş Stanca

- Sunt spre 9-10 milioane de români, cel puţin conform statisticilor Meta. Sigur, este o discuţie extrem de complicată şi evident numai de asta nu aveam nevoie într-un mediu online deja dominat de dezinformare şi de manipulare algoritmică, să mai vedem că încă un nivel de securitate al acurateţii informaţiilor se ridică. Mark Zuckerberg, sigur că este într-o poziţie convenabilă pentru că scapă de nişte costuri şi scapă de nişte bătai de cap.

- Oamenii trebuie să înţeleagă că aceste maşinării de distribuiri de conţinut sunt de fapt nişte maşinării gândite pentru a închide tranzacţii de tip E-commerce, de a vinde produse. Problema pe care o avem este că acum informaţiile, nu neapărat adevărul, atenţie, ci informaţiile publicate în spaţiul digital sunt tratate ca nişte produse pe care aceste maşinării încearcă să ni le vândă.

- Exact cum am văzut şi în alegerile din România, ideile nu trebuie neapărat să fie fezabile sau nu trebuie neapărat să fie adevărate sau spre binele comunităţii ca să se bucure de succes în spaţiul digital. În zona social media tot ce contează este ca oamenii să stea acolo şi să consume cât mai mult conţinut penrru că este o maşinărie de făcut bani şi de influenţat cumva percepţii, dar folosind cumva unealta greşită în scopuri greşite. Oamenii cumva trebuie să înţeleagă că Social Media nu este o sursă de informare, este mai curând o sursă de informare algoritmică. 

- Pe de altă parte trebuie să înţelegem şi aceste companii care au un model de business care e problematic din start pentru ceea ce înseamnă informarea noastră sănătoasă. Gândiţi-vă că sunt aproximativ 40% dintre locuitorii acestei planete care au un cont activ într-una din aplicaţiile Meta. Când ai 40% din populaţie e ca şi cum ai încerca să controlezi că toţi oamenii de pe stradă care vorbesc într-un mall, sa zicem, spun adevărul şi nimeni nu minte.

- Este o muncă tehnică din punct de vedere practic, aproape imposibil de făcut. Evident, oamenii dintodeauna au folosit minciuna şi manipulara ca pe un instument. De la minciunile banale până la minciuni care au o altă miză, sunt minciuni care duc la câştigarea unor alegeri în unele situaţii.

- Suntem într-o paradigmă nouă în care trebuie să învăţăm să ne apărăm de aceste dezinformări şi să înţelegem că Social Media nu e Media. 

- Din nefericire, Trump şi tot publicul care îl susţine pe Donald Trump crede cu tărie că tot ce înseamnă media tradiţională este exclusiv formată din oameni care încearcă să manipuleze. Studiile spun asta, Reuters, News Institute a publicat recent un nou studiu  care confirmă chestia asta, şi anume, în jur de 25% dintre americanii care l-au votat pe Trump cred că presa spune adevărul. 

- Vorbim de sume impresionate, astronomice atunci cănd vorbim despre sumele înregistrate de aceste platforme. Profitul venit din Uniunea Europeană este undeva la 25%. Prin urmare, vorbim de sume importante. Dacă aceste platforme nu reuşesc să respecte reglementările europene sunt supuse unor amenzi usturătoare. Sigur, nu suficient de usturătoare, cât chiar să le afecteze la modul serios, dar e o neplăcere, e o bătaie de cap suplimentară.

- Ei bine, de ce să nu renuţăm la ea dacă se poate? Aceste Community Notes nu au fost inventate de Elon Musk  aşa cum există cumva credinţa, ci de către Jack Dorsey fostul CEO şi co-fondator al Twitter, a fost lansat în Statele Unite, în 2021. Ele funcţionează cumva ca Wikipedia într-un anumit fel. Anumiţi utilizatori ai Facebook vor avea dreptul, nu toţi, să spună că cineva a distribuit o dezinformare şi să vină cu informaţii suplimentare.

- Este un experiment interesant, dar care nu va rezolva pe termen mediu problema pentru că e ca şi cum ai spune că oricine poate să piloteze un avion sau că putem să apelăm la oamenii de pe stradă să devină medici.  Din fericire, pentru ceea ce înseamnă sănătatea noastră informaţională jurnalismul este acea meserie care se ocupă cu despărţirea adevărului de dezinformare. (...)

- Iar aceşti utilizatori mai de soi, care ar avea drepturi suplimentare faţă de ceilalţi utilizatori, se vor lupta cu aceleaşi probleme. Cum vor fi ei selectaţi, cine sunt ei, ce ne face să credem că ei nu vor fi la fel de subiectivi decât checkerii profesionişti, care de regulă erau jurnalişti, rămâne să vedem. Dar în mod evident nu trăim vremuri foarte încurajatoare pentru ce mai înseamnă adevărul şi informarea noastră corectă. Trebuie să învăţăm să ne protejăm  de dezinformare. (...)

- Eu sunt optimist că o să găsim soluţii, dar sunt aproape consolat cu gândul că va urma o perioadă puţin mai tulbure înainte de găsirea soluţiilor. De ce? Pentru că găsirea acestor soluţii necesită timp, efort şi platformele care deja au câştigat spaţiul informaţional global se mişcă mult mai rapid decât putem să venim noi cu soluţii faţă de Guverne, faţă de Uniunea Europeană şi faţă de lumea civilizată în general. Va fi un fel de luptă pentru adevăr şi va trebui să învăţăm să ne apărăm pe cont propriu.

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Marius Pancu

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci ...

facebook meta dragos stanca
Întrebarea zilei
Căutaţi un al doilea job?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Un nou drum expres în România. Va avea 24 de poduri, 31 de pasaje și va costa...
Fanatik.ro
Publicat 09.01.2025
Fenomenul ”food noise”: Cum scapi de gândurile obsesive legate de mâncare
spotmedia.ro
Publicat 09.01.2025
Anii chiar trec mai repede pe măsură ce îmbătrânim. Iată care este explicația
spotmedia.ro
Publicat 07.01.2025
Călin Georgescu PLEACĂ din țară! Este însoțit chiar de bodyguard-ul său!
Gandul
Publicat 09.01.2025
Amânarea alegerilor prezidențiale pentru mai-iunie, avantaj sau un risc pentru...
Adevărul
Publicat 09.01.2025
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze...
A1
Publicat 08.01.2025
Horoscopul zilei de 10 ianuarie 2025. Ce rezervă astrele pentru fiecare zodie
CaTine
Publicat 09.01.2025
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce...
spynews.ro
Publicat 09.01.2025
"Noi am făcut o analiză a votanților lui Călin Georgescu". Ce a remarcat Remus...
GSP
Publicat 09.01.2025
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile...
Click.ro
Publicat 09.01.2025
Cele mai bune gadgeturi de la CES 2025: tehnologia care modelează viitorul
Useit
Publicat 09.01.2025
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea."...
Redacţia.ro
Publicat 09.01.2025
Se oferă 7.000 de lei salariu și nimeni nu vrea să se angajeze. Din cauza...
libertatea.ro
Publicat 09.01.2025
Madonna a fost surprinsă în aeroportul din New York alături de iubitul ei,...
ZU
Publicat 09.01.2025
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Hello taste
Publicat 09.01.2025
Laringita acută la copii: cum să recunoști atacurile nocturne de sufocare
Deparinti
Publicat 09.01.2025
Un analist politic face previziuni sumbre: “Vor fi șase luni de...
ziare.com
Publicat 09.01.2025
Tuba Büyüküstün, Burak Özçivit și Afra Saraçoğlu vor participa la Joy...
Happy
Publicat 09.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
A fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în România. Boala...
Medicool
Publicat 09.01.2025