Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Analistul Cristian Pîrvulescu: Partidele pro-europene din noua guvernare au înţeles ce au vrut şi ce au putut să înţeleagă

Dramele politice nu iau pauză de Crăciun. Formaţiunile de extremă dreapta S.O.S. România şi Partidul Oamenilor Tineri au sesizat Curtea Constituţională pentru vacantarea funcţiei de preşedinte al României. Extremiştii vor ca, până la alegerile prezidenţiale, ţara să fie condusă de Ilie Bolojan, noul preşedinte al Senatului.

de Marius Pancu

la 25.12.2024 , 15:30

La rândul său, Victor Ponta, încă membru PSD, l-a atacat pe Facebook pe Klaus Iohannis şi i-a transmis ca stă ilegitim si ilegal la Cotroceni. Vă reamintesc, partidul din care face parte sprijină însă rămânerea lui Klaus Iohannis la cârma ţării până la noi alegeri, considerând că însăşi Constituţia prevede acest lucru. Victor Ponta face nota discordantă cu partidul şi se raliază cu Opoziţia în această viziune, dar rămâne nesancţionat de conducerea PSD. Ce-i drept, nu a scris niciun cuvânt despre Crin Antonescu, candidatul comun al coaliţiei pro-europene şi fostul său partener de USL.

Palatul Cotroceni a fost şi vandalizat în cursul zilei. Un individ a reuşit să scape de ceea ce ar trebui să fie ochii vigilenţi ai SPP-ului şi a scris pe zidurile care-l adăpostesc pe Klaus Iohannis. Pleacă Traatorule. A vrut să scrie trădătorule, sigur, dar ştiti vorba, pumnii mei minte nu are aşa că limba româna i-a jucat feste. Bărbatul a fost identificat şi amendat între timp cu 5000 de lei.

Haideţi sa ne uităm şi la Crin Antonescu, prezidenţiabil 2.0., pentru că reintrarea în politică a unui personaj vechi dă şi prilejul de a căuta adânc în viziunile şi declaraţiile acestuia. Acum are un discurs accentuat pro-european, dar pe vremea USL declara că românii nu vor să fie slugile instituţiilor europene. Sună cunoscut? De pe o altă parte a esicherului politic, aceeaşi retorică.

Vezi și

La un deceniu distanţă, Crin Antonescu afirmă că George Becali şi Călin Georgescu duc România în peşteră, pentru că ambii contestă apartenenţa noastră la Uniunea Europeană şi sunt ultra-naţionalişti.

Pe acelaşi subiect

Să discutăm şi despre unii dintre membrii Parlamentului, pentru că şi aici avem personaje care ne fac să ne ridicăm sprâncenele de mirare. Să-l analizăm, spre exemplu, pe Mihai Neamţu de la AUR, care este noul preşedinte al Comisiei de Cultură. A trecut prin mai multe partide, inclusiv prin PNL şi PMP-ul lui Traian Băsescu. Prin ce se remarcă... este conspiraţionist, face propagandă legionară şi este de un misoginism extrem. De pildă, o declaraţie care a făcut cariera este: "o femeie adevărată caută un tată, un bărbat care să o stăpânească, să o fecundeze cu prezenţa lui, cu logosul lui."

A mai spus şi că dacă femeile primesc indemnizaţie de creştere a copilului, deci sunt asigurate social, bărbaţii vor fi mai tentaţi să le părăsească mai uşor când sunt însărcinate şi nu mai prezintă atracţie sexuală.

Un alt prsonaj interesant este Cătălin Oţel. A exercitat temporar funcţia de secretar general adjunct al Ministerului Justiţiei, deşi nu este magistrat. Cu toate acestea este singurul care concurează pentru postul de magistrat de legătură în Chişinău. Ce îl recomandă pentru această funcţie, totuşi? Este considerat un om de bază al Alinei Gorghiu, care l-a inclus în delegaţia care a făcut celebra vizită în Brazilia, al cărei rezultat concret nu a apărut nici până în ziua de azi. Alina Gorghiu nu mai este ministra Justiţiei, a fost înlocuită de un alt om de casă, de această dată al Olguţei Vasilescu. Radu Marinescu a fost cel care i-a apărat pe primăriţa Craiovei şi pe soţul său în toate procesele de corupţie care le-au fost intentate.

Între timp, Financial Times a mers pe firul investigaţiilor din România şi a descoperit ce n-au descoperit serviciile noastre: că o firmă de publicitate care a lucrat pentru Campania lui Călin Georgsescu, AdNow, e coordonată de ruşi din Novosibirsk care au lucrat pentru campaniile lui Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev din 2014 respectiv 2018 şi e legată de asemenea de o campanie de dezinformare pe tema vaccinurilor în pandemie, în Franţa şi Germania.

Mai mult, surse HotNews spun că CSAT ştia că firma acuzată de instrumentarea campaniei Echilibru şi Verticaltitate, deturnată sau folosită în sprijinul lui Călin Georgescu deşi fusese iniţial contractată de liberali, era Kensington dar au preferat să nu arunce anatema asupra liberalilor şi au anonimizat-o în comunicatul final. Iar noi am analizat întreaga situaţie alături de Cristian Pîrvulescu, analist politic.

Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii făcute de analistul politic Cristian Pîrvulescu

- În primul rând trebuiesc aduse probe, evident. Sunt convins că cei de la Financial Times au probe, dar în egală măsură Serviciile Române de Informaţii trebuie să prezinte aceste probe Parchetului pentru a merge mai departe cu investigaţiile.

- Vedeţi dumneavoastră, spuneaţi mai devreme că foarte multă lume cere de la Victor Ponta, la AUR, S.O.S. şi POT retragerea domnului preşedinte Iohannis. Asta este în interesul Rusiei, al celor care vor să destabilizeze România.

- Vor spune unii, bun, dar de ce nu preşedintele Senatului care tocmai a fost ales senator şi în poziţia de preşedinte, ne referim la domnul Bolojan. Pentru că domnul Bolojan este pentru prima dată când ocupă o funcţie atât de importantă.

- Eu cred că este absolut normal să respectăm Constituţia. Şi mi se pare interesant, extrema dreaptă acţionează la fel în România şi în Franţa. Ştiţi că în aceeaşi zi au apărut două guverne în Europa, unul francez şi unul în România, în condiţii de criză în ambele cazuri. Extrema dreaptă franceză vrea să îl demită pe preşedintele francez, Emmanuel Macron, dacă se poate până în februarie, când ar urma o sentinţă care ar putea să o scoată din politică pentru o vreme pe adevărata coordonatoarea a Reuniunii Naţionale.

- În România vedem exact acelaşi lucru. Pentru că de fapt, în acest moment, preşedintele Iohannis rămâne unul din puţinele motive de stabilitate, nu pentru foarte multă vreme pentru că noul Guvern va trebui să dea cât de curând acea hotărâre de Guvern care să stabliească data alegerilor. Dar mi se pare interesant, ce se urmăreşte este destabilizarea prin atacul direct la şeful statului în ambele ţări. 

- Dumneavoastră aţi făcut deja o comparaţie între firma care a lucrat pentru Georgescu în România, dar şi în Franţa pentru o campanie antivaccinistă şi anti-restricţii şi deja mi se pare interesant acest lucru pentru că atacul este generalizat, el urmăreşte de fapt ca valorile europene să fie puse sub semnul întrebării şi trebuie să recunoaştem că în România, din nefericire, au reuşit destul de bine. 

- Partidele pro-europene din noua guvernare au înţeles ce au vrut şi ce au putut să înţeleagă. 

Să ştiţi că eu cred că gradul de înţelegere al celor care aparţin partidelor sistem este limitat. Nu neapărat pentru că nu sunt persoane inteligente ci pentru că mediul în care sunt obişnuiţi să trăiască este unul care e rarefiat şi atunci semnalele pe care le-au primit sunt interpretate în sensul teoriei conspiraţiei aşa cum se întâmplă şi la alte case.

- Altfel spus, e simplu să dăm vina pe TikTok. Cu siguranţă TikTok a avut un rol foarte important, dar este clar că şi partidele au avut-o. Pe de altă parte, domnul Ciolacu a spus că a înţeles semnalul pe care l-au dat românii. Nu mi se pare că l-au înţeleles deloc pentru că atunci când promovezi un Ministru al Justiţiei care a apărat persoane care au fost în conflict cu Guvernul deja ai multe semne de întrebare.

- Şi semnele acestea de întrebare sunt semne pe care Comisia le va dezvolta şi probabil au impresia, îşi creează care o să fie repede neconfirmată că la Bruxelles se va închide ochii la situaţia din justiţie pentru simplul fapt că este un moment politic dificil şi extrema dreaptă atacă tot.

- Ei bine, nu se va întâmpla aşa şi ar trebui să privească cu mai mare atenţie la Viktor Orban, cel cu care domnul Ciolacu se întâlneşte totuşi foarte des. Dar Viktor Orban nu l-a trecut printre prietenii domniei sale pe domnul CIolacu, i-a trecut pe alţii care au atitudini mult mai dictatoriale. 

- Pe 20 ianuarie la Casa Albă se va instaura Donald Trump, care şi el spune că războiul a durat mult prea mult şi e cazul să fie pace. Aşa că, după întâlnirea cu Viktor Orban, domnul Ciolacu a schimbat tonul.

- Vedeţi, aici este una dintre problemele sincerităţii româneşti în ceea ce priveşte valorile europene. Pentru că pace evident că ne dorim cu toţii, dar nu o pace care să favorizez Rusia, al cărui interes nu este doar de a distruge Ucraina, ci de a distruge Uniunea Europeană, iar România este direct vizată. Iar partidele de extremă dreapta prin valorile pe care le promovează, care sunt aceleaşi cu ale lui Vladimir Putin, nu fac decât să încerce să îndepărteze România de un drum pe care se află de mai bine de 200 de ani pentru că trebuie să le aducem aminte românilor.

- Tradiţia românească este liberală. De la Tudor Vladimirescu încoace, România a construit un drum european şi liberal pentru că aşa este. Nu un drum al Partidului Liberal, ci al valorilor liberale care se bazează pe dreptul cetăţenilor şi pe drepturile omului.

- Ei bine, domnul Ciolacu a schimbat puţin macazul. Dar pe mine m-ar interesa mai mult care este poziţia domnului Antonescu pentru că ştiţi că domnul Ciolacu are tendinţa să îl pună într-o relaţie cordială cu electoratul de extremă dreapta. Dar domnul Antonescu care candidează la preşedenţia României ar trebui să ne explice foarte clar care sunt poziţiile sale în politica externă şi în special în problema Ucrainei pentru că preşedintele are domenii rezervate, iar domeniul Apărării, ca şi domeniul Relaţiilor Internaţionale fac parte dintre acestea. 

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Marius Pancu Like

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aveţi un plan financiar ca să faceţi faţă scumpirilor anunţate pentru 2025?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Analistul Cristian Pîrvulescu: Partidele pro-europene din noua guvernare au înţeles ce au vrut şi ce au putut să înţeleagă