Antena LIVE
Video

După ce "El Nino" a adus temperaturi record, acum intrăm în "La Nina". Climatolog, despre ce ne aşteaptă în următoarele luni şi cum a "dispărut" primăvara

A fost cea mai caldă lună martie din istorie şi e cea de-a 10-a lună consecutivă cu record, a anunţat serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene. Dar am mai înregistrat un fapt istoric. CEDO a condamnat Elveţia pentru că nu a luat suficiente măsuri pentru a atenua schimbările climatice. Iar noi am discutat despre toate acestea cu Alex Trandafir, climatolog.

De la 10.04.2024, 12:23

Procesul ce a vizat Elveţia a fost intentat de o asociaţie a femeilor în vârstă, de circa 70 de ani, preocupate de consecinţele încălzirii globale şi care acuză că valurile de caniculă generate de schimbările climatice le vulnerabilizează. 

"Nu suntem făcute să stăm în fotoliu şi să tricotăm, ci să ne apărăm drepturile", au declarat acestea.

Nici România nu se simte mai bine, dacă este să ne luăm după ministrul Mediului. Mircea Fechet estimează că, în două decenii, vom avea o climă asemănătoare Greciei, cu perioade lungi de caniculă şi nenumărare fenomene extreme. Mai grav, sudul României se va transforma într-o mică Sahara

Am discutat despre toate acestea cu Alex Trandafir, climatolog. Iată care au fost cele mai interesante declaraţii ale acestuia:

- Este foarte gravă situaţia, însă este foarte bine să înţelegem exact contextul care a fost în spatele a ceea ce se întâmplă acum şi anume faptul că pe lângă principalul mecanism care a dus la încălzirea aceasta, adică creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră din atmosferă, în ultimul an am avut şi un fenomen natural, fenomenul de El Nino, care nu a făcut decât să intensifice şi să accentueze această încălzire. 

- Putem să vedem recordurile astea de căldură şi prin prisma fenomenului El Nino. 

- Rămâne de văzut, pentru că în ultima lună am ieşit din faza pozitivă a fenomenului El Nino. Intrăm, încet, în La Nina, şi asta este exact opusul. De aici ne aşteptăm ca, în următoarele luni, temperaturile să-şi mai revină, între ghilimele. Adică este posibil să mai vedem recorduri, dar nu chiar atât de mari, pentru că au fost nişte recorduri alarmante, lună de lună. Şi nu doar recorduri la nivel de temperatura aerului, ci şi la nivel de temperatura oceanelor, la nivel de număr de fenomene meteo extreme şi aşa mai departe.

- Din punctul meu de vedere, a fost suficient El Nino pentru a avea creşterile alarmante de temperatură din ultimele luni. Totuşi, foarte mulţi oameni de ştiinţă din domeniul climatologiei încearcă acum să vadă dacă nu cumva cele două fenomene, creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră şi fenomenul El Nino, nu se influenţează şi una pe alta. Nu doar să influenţeze fenomenul El Nino fenomenul creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră ci şi invers, dacă nu cumva încălzirea globală poate să intensifice, la rândul său, fenomenul de El Nino şi să se producă o reacţie în lanţ care să ducă la o încălzire exponenţială.

- Dacă nu se produce o reechilibrare a temperaturilor este mai mult decât grav. Înseamnă că efectele gazelor cu efect de seră asupra temperaturii globale şi asupra dinamicii atmosferice globale sunt mult mai puternice decât am calculat noi până acum şi ar însemna că trebuie să ne luăm un nou punct de referinţă şi să vedem la ce ne-am putea aştepta. Să ne facem un upgrade al diverselor scenarii pentru viitor.

- Este fezabil să avem temperaturi uriaşe în august însă, din punctul meu de vedere, o chestie care se simte mult mai tare decât aceea ca temperaturile să crească în mod scalar ar fi faptul că nu mai avem primăvară. Deci asta ar trebui, în primul rând, să tragem ca o concluzie din ceea ce vedem acuma, faptul că trecerea de la iarnă la anotimpul cald, că nu mai avem un anotimp între, s-a făcut foarte brusc. Am trecut de la, nu ştiu, 5-10 grade la 26-27 de grade. Asta e prima concluzie, că nu mai avem primăvară, dar, sigur, ne putem aştepta ca în august să avem şi 40 şi ceva de grade. Momentan recordul în România este de 44 de grade. Eu sper să nu fie depăşit, dar rămâne de văzut.

- Ca o tendinţă generală, domnul ministru al Mediului a explicat destul de bine faptul că începem să împrumutăm climatul mediteranean. Însă, pe lângă acest împrumut al climatului mediteranean, trebuie să ţinem cont de faptul că una dintre cele mai importante schimbări este pierderea elementului temperat. Pentru că noi, până acum, am avut un tip de climat temperat continental. Noi, practic, prin schimbările climatice la nivelul României pierdem elementul de temperat. Asta înseamnă schimbări bruşte, diferenţe foarte mari între vară şi iarnă, şi, practic, pierderea anotimpurilor primăvară şi toamnă.

- În anumite zone, unde avem totuşi influenţe vestice, influenţe oceanice, cum ar fi vestul şi sud-vestul ţării acolo nu o să se simtă atât de tare schimbările climatice. Adică ele or să se simtă, dar or să se simtă cumva plăcut. În schimb, zonele mai estice, Moldova, Dobrogea, zone care sunt mai aproape de mare, de Marea Neagră, ar urma să devină mult mai aride. Sunt zone care or să sufere mai mult şi în care, din păcate, o să vedem un tip de climat mediteranean semi-arid, comparativ cu tipul de climat mediteranean din vest şi sud-vest care o să fie puţin mai blând.

Ți-a plăcut acest articol?

alex trandafir elvetia climatolog climat temperatura temperatura record canicula
Întrebarea zilei
Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au...
Useit
Publicat 17.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024