Antena Meniu Search
x

Precedent istoric: Elveţia condamnată la CEDO pentru că nu a luptat să oprească schimbările climatice: "Tot mai multe ţări vor fi date în judecată"

Decizie istorică privind schimbările climatice. CEDO a condamnat marţi Elveţia pentru încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului într-un proces intentat de 2.000 de femei. Este doar începutul litigiilor climatice, a reacţionat activista de mediu Greta Thunberg.

de Redactia Observator

la 09.04.2024, 16:49

Precedent istoric: Elveţia condamnată la CEDO pentru că nu a luptat cu schimbările climatice: "Tot mai multe ţări vor fi date în judecată"
Precedent istoric: Elveţia condamnată la CEDO pentru că nu a luptat cu schimbările climatice: "Tot mai multe ţări vor fi date în judecată" - Profimedia

CEDO a condamnat marţi Elveţia pentru încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Procesul a fost deschis de peste 2.000 de femei elvețiene, dintre care majoritatea au peste 70 de ani, care au atacat lipsa de acţiune a ţării în faţa schimbărilor climatice. Este pentru prima dată când Curtea, care asigură aplicarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, condamnă un stat pentru lipsa de iniţiative în combaterea schimbărilor climatice.

Instanța le-a dat dreptate şi a decis că guvernul elvețian a încălcat anumite drepturi ale omului prin "lacune critice" în legislația ţării privind reducere emisiilor poluante, precum și prin eșecul în îndeplinirea obiectivelor climatice.

Femeile au susținut că valurile de canicullă provocate de schimbările climatice le-au afectat sănătatea și calitatea vieții și le-au expus riscului de deces. Este prima dată când instanța s-a pronunțat cu privire la litigiile climatice. Nu există drept de apel iar  hotărârea este obligatorie din punct de vedere juridic.

Pe de altă parte, tot marţi, CEDO a respins alte două cazuri similare, primul prezentat de şase tineri portughezi împotriva a 32 de guverne europene şi celălalt adus în instanţă de un fost primar francez contra guvernului de la Paris. Cazurile au fost considerate "inadmisibile". 

Pe acelaşi subiect

Cazul din Franţa a fost respins deoarece reclamantul s-a mutat de atunci din țară, nu mai avea legături cu regiunea respectivă și, prin urmare, nu a mai fost considerat "victimă" la proces. Iar instanța nu le-a dat dreptate tinerilor portughezi pe motiv că reclamanții nu au epuizat mai întâi toate căile legale din Portugalia. De asemenea, a hotărât că nu există motive pentru a extinde cererea către țări din afara Portugaliei.

Greta Thunberg: Decizia CEDO este doar începutul litigiilor climatice

Decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) este doar începutul litigiilor climatice, a salutat actvista suedeză pentru climă Greta Thunberg. "În întreaga lume, tot mai mulţi oameni îşi dau guvernele în judecată pentru a le trage la răspundere pentru acţiunile lor. În niciun caz nu trebuie să dăm înapoi, trebuie să luptăm şi mai mult, pentru că acesta este doar începutul", a îndemnat tânăra la Strasbourg.

"Vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie, mişcarea pentru justiţie climatică a folosit diferite metode timp de decenii, repetând acelaşi mesaj iar şi iar şi, după cum putem vedea, emisiile continuă să crească, ne îndreptăm în continuare în direcţia greşită. Nu vom renunţa", a continuat ea.

Experții spun că decizia CEDO ar putea susține şi alte cauze climatice și ar putea deschide porțile pentru numeroase procese similare în viitor, scrie CNN.

Precedent istoric care se poate aplica tuturor țărilor europene

"Deciziile împotriva Elveției creează un precedent istoric care se aplică tuturor țărilor europene", a declarat Gerry Liston, avocat la Global Legal Action Network, care a susținut cazul Portugaliei. "Înseamnă că toate țările europene trebuie să își revizuiască de urgență obiectivele, astfel încât acestea să fie bazate pe știință și aliniate Acordului de la Paris. Aceasta este o victorie masivă pentru toate generațiile". 

Hotărârea ar putea forța Elveția să reducă mai repede consumul de combustibili fosili, principalul motor al schimbărilor climatice cauzate de om, susţine CNN. 

"Acest rezultat de la una dintre cele mai înalte instanțe din lume trimite un mesaj clar: guvernele trebuie să ia măsuri reale în privința emisiilor poluante pentru a proteja drepturile omului", a explicat şi Vesselina Newman, de la organizația ClientEarth.

Ministerul Justiției din Elveția, care reprezintă țara la CEDO, a declarat că "a luat notă" de hotărâre. "Hotărârea va fi analizată de autoritățile în cauză și vor fi examinate măsurile pe care Elveția trebuie să le ia pentru viitor", a transmis acesta într-o declarație pentru CNN.

Litigiile climatice vor deveni din ce în ce mai populare 

În timp ce criza climatică se înrăutățește, procesele vor deveni un instrument din ce în ce mai popular pentru a forța guvernele și companiile să-și intensifice acțiunile în domeniul climei, mai ales că obiectivele climatice asumate nu sunt respectate şi îndeplinite, comentează CNN. 

Atât Curtea Internațională de Justiție, cât și Curtea Interamericană a Drepturilor Omului au cauze pe rol care se referă la impactul schimbărilor climatice asupra drepturilor omului.

Potrivit celor mai recente date, în luna martie s-a înregistrat un record global de temperatură iar în ultimele 12 luni, temperaturile medii înregistrate pe Pământ au fost cu 1,58 grade Celsius peste pragul perioadei preindustriale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Precedent istoric: Elveţia condamnată la CEDO pentru că nu a luptat să oprească schimbările climatice: "Tot mai multe ţări vor fi date în judecată"