EXCLUSIV. Jurnalista din R. Moldova care s-a infiltrat în reţeaua lui Ilan Şor dezvăluie cum fraudează Moscova alegerile de la Chişinău
Cinci persoane au fost reţinute pentru tentative de incendiere a sediului Comisiei Electorale din Republica Moldova şi a unor maşini de poliţie. Cei trei bărbaţi şi două femei, originari din localitatea moldovenească Slobozia, dar şi din Tiraspol, au declarat că au fost angajaţi de un rus, căruia urma să-i trimită fotografii care să confirme că şi-au îndeplinit misiunea. Evenimentul a avut loc cu doar trei zile înainte celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, pe fondul implicării masive a Rusiei în manipularea voturilor, iar noi am analizat întreaga situaţie cu Măriuţa Nistor, jurnalistă la Ziarul de Gardă.
De Marius Pancu la 01.11.2024, 13:51- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- MAE confirmă moartea unui român în inundaţiile devastatoare din Spania. Se afla pe lista persoanelor dispărute
În acest context, 11 lideri teritoriali ai Blocului Victorie, al oligarhului fugar Ilon Şor, au fost încătuşaţi în urma a zeci de percheziţii făcute în diverse regiuni ale Republicii Moldova. Anchetatorii au ridicat probe care îi incriminează pentru mituirea alegătorilor, astfel încât rezultatul alegerilor să fie favorabil Kremlinului. Vorbim aici despre telefoane mobile, tablete, stick-uri de memorie, materiale electorale, liste de persoane, bani şi bonuri care confirmă anumite transferuri bancare.
Tentativele de influenţare au ajuns şi în România. Mai mulţi manelişti au postat videoclipuri pe TiktTok îndemnându-şi urmăritorii, de la înălţimea expertizei lor geopolitice şi înţelegerii realităţilor din Republica Moldova, să-l voteze pe candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo. După ce comentariile critice au explodat, au şters înregistrările. Jador a transmis însă pe aceeaşi reţea socialală că i s-a oferit o sumă mare de bani să-l promoveze pe favoritul Kremlinului, dar a refuzat, pentru că nu-i pasă cine e la conducere. A deconspirat însă astfel întreaga reţea.
Între timp, zeci de moldoveni au fost amendaţi cu o sumă totală de peste 2 milioane de lei moldoveneşti, 100 mii euro, pentru că şi-au vândut votul Kremlinului. Iar o noua investigaţie a Ziarului de Gardă din Republica Moldova arată cum o reţea bine coordonată de cetăţeni plătiţi prin conducta fugarului Ilan Şor se coordonează pentru a vota masiv şi în turul doi, de duminica aceasta, împotriva Maiei Sandu.
Noi am analizat întreaga situaţie cu jurnalista Ziarului de Gardă Măriuţa Nistor, autoarea investigaţiei sub acoperire despre reţeaua de fraudare a alegerilor. Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii:
- Expertă în Orientul Mijlociu: Netanyahu vrea să arate că Iranul trebuie anihilat în niciun alt fel decât prin...
- Expert, despre cel mai rău scenariu pentru România după ce extremiştii au câştigat alegerile din Austria
- De ce ameninţă iar Putin cu arma nucleară. Expert, despre marea teamă pe care o are Kremlinul
- Eu şi colega mea, Natalia Zaharescu, am început toată această aventură de infiltrare în reţeaua lui Ilan Șor la începutul lunii iunie, atunci când Ilan Șor îşi consolida această reţea cu care urma să fraudeze alegerile. Cum îşi consolida? Era simplu. El organiza tot felul de manifestaţii, proteste, în susţinerea acoliţilor săi, care sunt cercetaţi de asemenea, pentru finanţare ilegală a Partidului Şor, care a fost declarat între timp neconstituţional.
- Am mers acolo, cu greu, dar am reuşit să mă infiltrez în unul dintre grupuri pentru că aceasta reţea este organizată în organizaţii primare, teritoriale şi ulterior sediul central, care este coordonat direct de la Moscova şi astfel am fost nevoită să racolez oameni pentru că acesta era rolul activiştilor, rol pe care l-am avut şi eu, să racolez oameni, simpatizanţi îi numeau ei, care au rolul de a vota candidatul care a fost anunţat prin intermediul canalelor de Telegram, acolo unde se comunică în reţea, de către Şor.
- Am primit şi bani pentru asta, am primit câte 15.000 de ruble ruseţi, asta înseamnă aproximativ 150 de euro. Am primit în ruble pentru că am primit pe un cont bancar deschis pe un nume fals, m-am infiltrat cu o identitate falsă şi am primit aceşti bani pe un cont de la o bancă rusească, supusă sancţiunilor, pentru luna august şi pentru luna septembrie. Activiştii erau plătiţi lunar ca să îndeplinească anumite sarcini. Practic, erau salariaţi la Şor, primeau bani pentru a protesta, primeau bani pentru a împărţi pliante cu dezinformare şi pentru a racola oameni.
- Eu am mers la manifestaţii, am împărţit pliante cu dezinformare şi nu am mai apucat să aduc oameni pentru că nu acesta îmi era scopul, să lărgesc reţeaua, dar îi ajutam pe oamenii din reţea să se înregistreze, eram şi eu pe acolo. Cam pentru asta am primit banii, dar simpatizanţii, oamenii racolaţi care aveau scopul doar să voteze, primeau lunar căte 2.000 de lei moldoveneşti, echivalentul la 100 de euro doar pentru a-i ţine în reţea şi atunci când au nevoie de ei ca să voteze, doar să îi poată suna şi să le dicteze pentru cine să voteze şi să spună NU la referendum.
- Înainte de alegeri eu am fost invitată la o întălnire electorală cu una dintre candidaţii lui Şor, este vorba despre Victoria Furtună. Colega mea, Natalia Zaharescu, care astăzi a publicat a doua parte a investigaţiei, a mai fost invitată la un alt eveniment electoral în susţinerea lui Vasile Tarle pentru care a primit 400 de lei moldoveneşti, ceea ce înseamnă circa 20 de euro şi ea a fost telefonată cu o zi înainte de alegeri pe Telegram şi i s-a comunicat că trebuie să voteze cu Victoria Furtună.
- Toată comunicarea are loc pe Telegram pentru că nu pote să fie interceptat, respectiv mesajele şi apelurile sunt exclusiv pe Telegram. Prin cartelă se vorbeşte foarte, foarte puţin şi se mută discuţia pe Telegram pentru că "ne ascultă".
- În mare parte, oamenii care sunt racolaţi în această reţea sunt oameni care sunt ademeniţi cu bani şi ulterior sunt păstraţi, rămân acolo pentru că lor li se tot propagă ideile venite de la Moscova şi în fiecare zi primesc mesaje propagandistice. Acei oameni, chiar dacă la început poate nu cred, ulterior ajung să creadă în propaganda pe care o promovează cei de la Mosova prin intermediul acestei reţele şi aceşti oameni sunt foarte uşor de manipulat, mai ales şi dacă ai o remunerare pentru ei. Respectiv nu, ei nu cer dovadă.