Expert în securitate externă, despre urmările Pentagon Leaks: Moscova ar putea elimina spionii care au penetrat guvernul rus
În toamna anului trecut, o aeronavă RAF de supraveghere a fost aproape să fie doborâtă, deasupra Mării Negre, de către un avion militar rusesc, conform documentelor scurse de la Pentagon în mediul online, iar Marius Ghincea, expert în securitate externă, a analizat, exclusiv pentru Observator, întreaga situaţie.
De Redactia Observator la 11.04.2023, 13:43- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Informaţii militare secrete, extrem de importante, s-au scurs în mediul online.
Conform unui document militar secret, scurs în mediul online şi dezvăluit de jurnaliştii de la Washington Post, în septembrie anul trecut, deasupra Mării Negre, respectiv în zona Peninsulei Crimeea, ruşii au fost la un pas să doboare o aeronavă britanică.
Aeronava britanică ar fi executat un zbor de supraveghere în zonă, iar două avioane ruseşti s-ar fi apropiat foarte mult de ea. Ba chiar există informaţii conform cărora unul dintre avioanele ruseşti a lansat o rachetă care ar fi fost aproape să elimine aeronava RAF.
Incidentul face parte dintr-o lungă serie de momente care au arătat cât de fragil este echilibrul dintre părţile implicate în mod direct sau indirect în conflictul armat care are drept punct central Ucraina.
Marius Ghincea, expert în securitate externă şi cercetător la Institutul Universitar European, a analizat, exclusiv pentru Observator, incidentul scos la iveală de documentul militar secret scurs în mediul online.
Marius Ghincea, despre implicaţiile acestui incident
- Guvernul Federal American a confirmat că documentele secrete sunt, cel puţin în parte, autentice, iar Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a iniţiat o investigaţie pentru a determina modul în care documentele au ajuns publice. Aceste lucruri ne dau indicii suficiente să credem că ar putea să fie o scurgere de informaţii credibilă. Nu ştim dacă este intenţionată, nu ştim cine a realizat-o, dacă a fost o scurgere de informaţii realizată de Federaţia Rusă sau poate, intenţionat, de autorităţile americane, însă par să fie informaţii care sunt cel puţin în parte autentice.
- Federaţia Rusă ar putea valorifica orice scurgere de informaţii, venită de la Washington, din punct de vedere strategic şi tactic pe câmpul de luptă. Ar putea să-i ofere o perspectivă de ansamblu a poziţionărilor şi situaţiei de pe front dintr-o perspectivă americană şi astfel să înţeleagă modul în care americanii şi occidentalii văd conflictul din Ucraina, iar asta le-ar putea oferi planificatorilor de la Moscova informaţii şi resurse pentru a dezvolta contra măsuri şi pentru a-şi schimba strategia într-o direcţie care să amelioreze şi să îmbunătăţească situaţia trupelor de pe front în favoarea Federaţiei Ruse.
- Sunt câteva semne de întrebare legate de motivele pentru care dacă Federaţia Rusă a obţinut aceste informaţii, de ce le-ar publica? Nu ştim de ce ar avea Federaţia Rusă un interes direct să publice informaţii care i-ar putea aduce beneficii strategice.
- Calitatea şi conţinutul acestor informaţii nu reprezintă ceva spectaculos. Dacă ne uităm la care sunt analizele din respectivele documente, nu sunt foarte diferite de analizele deja publice legate, spre exemplu, de natura relaţiilor Ungariei cu Statele Unite ale Americii sau cu Federaţia Rusă. Mare parte a acestor informaţii făcute publice nu sunt spectaculoase. Faptul că sunt din surse clasificate este spectaculos, dar conţinutul în sine nu este spectaculos. Poate cel mai spectaculos aspect este legat de rolul Mossad-ului în organizarea protestelor din Israel.
- Dacă ofiţerii de informaţii ruşi reuşesc să identifice, prin intermediul acestor documente şi prin intermediul acestor informaţii colectate de americani, care ar putea să fie indivizii sau care ar putea să fie structurile din cadrul guvernului rus care au fost penetrate de agenţiile de informaţii americane, ar putea să elimine surse de informaţii pe care Statele Unite le-ar putea utiliza în viitor pentru a colecta noi date de intelligence cu privire la strategiile, comportamentul, deciziile politice luate la Moscova.
- Ar putea fi şi o scurgere deliberată de informaţii pentru a pune în eroare Rusia. Ar putea exista motive tactice şi strategice pentru ca Statele Unite să facă asta, în special având în vedere că în săptămânile ce urmează Ucraina se pregăteşte de o contraofensivă pentru a recupera teritoriile pierdute din estul şi sudul Ucrainei, iar o astfel de acţiune, de dezinformare, ar fi foarte utilă partenerilor occidentali, cât şi Ucrainei, pentru a forţa sau pentru a convinge Rusia să se uite într-o altă parte în timp ce Ucraina practic se pregăteşte pentru a lansa o contraofensivă într-o locaţie sau într-o direcţie la care Moscova nu se aşteaptă.