Antena LIVE
Video

Ministrul Digitalizării, despre viitorul TikTok şi ChatGPT în România, după ce NATO, Comisia Europeană şi Italia au interzis aplicaţiile

Autorităţile din Italia au decis interzicerea ChatGPT în întreaga ţară, pe motiv de încălcare a confidenţialităţii, iar Sebastian Burduja, ministrul român al Digitalizării, a oferit un punct de vedere în legătură cu decizia luată de autorităţile italiene.

De la 04.04.2023, 14:16

Autorităţile italiene au decis interzicerea ChatGPT în Italia, în baza unui raport întocmit de Autoritatea pentru Protecţia Datelor. Decizia este ultima dintr-un lung şir de decizii luate la nivel global pentru încetinirea avântului luat de aplicaţia care se bazează pe inteligenţă artificială.

Istoricul israelian Yuval Harari şi inventatorul Elon Musk sunt două nume grele care au solicitat chiar o întrerupere a dezvoltării aplicaţiei pe motiv că aceasta prezintă riscuri la adresa umanităţii.

Sebastian Burduja, ministrul român al Digitalizării, a vorbit şi el, în exclusivitate pentru Observator, despre aplicaţia ChatGPT şi ce înseamnă, concret, dezvoltarea acesteia. De asemenea, a fost abordat şi subiectul TikTok, aplicaţie interzisă pe telefoanele angajaţilor de către instituţii precum NATO sau Comisia Europeană.

Vă prezentăm câteva dintre cele mai importante declaraţii oferite de Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării:

Pe acelaşi subiect

- La noi monitorizează cineva inteligenţa artificială şi ChatGPT? Depinde din ce punct de vedere privim lucrurile. Sigur că fiecare instituţie are un mandat propriu. În ceea ce priveşte Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, noi suntem autoritate de stat în domeniul securităţii cibernetice. Deci pe astfel de chestiuni le avem în vedere şi o să ne pronunţăm în urma unei analize de specialitate, împreună cu Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, împreună cu unitatea Serviciului Român de Informaţii şi, în fine, celelalte instituţii din acest arc.

- Dacă discutăm de protecţia datelor personale, ceea ce Italia a invocat, există în România o autoritate care se ocupă cu aşa ceva, cu protecţia datelor, şi cred că poate această autoritate să efectueze o asemenea analiză. Noi, la minister, nu avem un atare mandat instituţional sau pârghiile pentru a decide dacă ChatGPT încalcă legislaţia privind datele personale. Din perspectiva securităţii cibernetice, noi am anunţat şi astăzi că în cadrul acestui Consiliu Operativ de Securitate Cibernetică, COSC, o să punem pe agendă, împreună cu celelalte instituţii din zona securităţii naţionale, atât discuţia legată de TikTok, cât şi discuţia legată de ChatGPT, să vedem dacă se impune vreo măsură.

- Din perspectiva mea, ChatGPT foloseşte surse deschise, date deschise. Nu văd care este problema din perspectiva securităţii cibernetice. Doar pe asta m-aş pronunţa. Cât priveşte protecţia datelor personale, acolo sunt alte instituţii care trebuie să facă această analiză şi să ia eventualele măsuri. Dacă discutăm despre TikTok, sigur este cu totul altceva. E o aplicaţie, e o reţea socială, şi acolo trebuie văzut ce date colectează, dacă datele acestea sunt strict necesare funcţionării aplicaţiei, dacă sunt şi alte date pe care le preia din dispozitivele pe care este instalată, dacă transmite în vreun loc aceste date. Deci sunt câteva observaţii pe care analizele de specialitate le au în vedere.

- Ne dorim să asigurăm un grad cât mai mare de securitate cibernetică pentru cetăţenii României. România are acum o lege a securităţii cibernetice. A fost un jalon extrem de dificil pe care ministerul nostru, împreună cu celelalte instituţii, a reuşit să-l atingă la timp. Se întâmpla asta la finalul anului trecut şi, între timp, a trecut şi de testul Curţii Constituţionale. A fost promulgată şi de preşedintele Iohannis. Vă amintesc că au fost 10 ani în care legea asta a fost blocată. Noi practic am rescris-o.

- În spaţiul cibernetic, acolo se duce noul război. Avem campanii de propagandă, de dezinformare, acolo sunt noile arme pe care actori statali sau nestatali le folosesc în aceste conflicte.

- Având în vedere că sunt date deschise, ChatGPT ar trebui să corecteze, dacă există încercări de manipulare, de dezinformare. Există, însă, nişte riscuri şi ştim, deja, din articolele de specialitate sau poate chiar din folosirea acestei aplicaţii că şi atunci când greşeşte, dă răspunsuri care par a fi extrem de sigure. ChatGPT este extrem de sigur pe sine, chiar şi atunci când greşeşte. Sunt riscurile unei noi tehnologii.

- Este o dezbatere intensă la nivelul UNESCO, deci organism al ONU, din care România face parte, apropo de etica inteligenţei artificiale. E o discuţie în derulare, la nivel internaţional. Totuşi, cazul Italiei este singular de interzicere a folosirii ChatGPT.

- Deci într-un cuvânt, într-un răspuns scurt, România nu are de gând să interzică ChatGPT, nu? Din perspectiva mea şi ca liberal vă spun când aud despre a interzice un lucru sunt destul de sceptic. Cred că trebuie să lăsăm oamenilor libertatea de a alege, să înţeleagă riscurile folosirii unor asemenea aplicaţii, la nivel individual, să înţeleagă faptul că răspunsurile pe care le pot primi nu înseamnă că sunt neapărat cele corecte, dar trebuie să dăm frâu liber românilor să aibă acces la tehnologie. Asta este perspectiva mea. 

Ți-a plăcut acest articol?

sebastian burduja ministrul dezvoltarii chatgpt
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Da

Nu

Nu ştiu cum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Ce trebuie să știe toți românii care returnează ambalaje SGR. Este obligația...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate...
CaTine
Publicat 18.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu...
Useit
Publicat 18.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024