Antena Meniu Search
x

Elevii care dau Bacalaureatul Internaţional vor avea voie să folosească ChatGPT pentru eseuri, cu o singură condiţie

Elevii au voie folosească conținutul creat de ChatGPT în eseurile lor, potrivit programului de Bacalaureat Internațional (BI), relatează The Guardian. Singura condiţie pentru ca cei care urmează acest program educaţional să folosească textele generate de chatbot este să îl citeze. 

de Redactia Observator

la 28.02.2023, 10:28

Elevii care dau Bacalaureatul Internaţional vor avea voie să folosească ChatGPT pentru eseuri, cu o singură condiţie
Elevii care dau Bacalaureatul Internaţional vor avea voie să folosească ChatGPT pentru eseuri, cu o singură condiţie - Profimedia Images

BI, care oferă o calificare alternativă la A-levels și Highers, a declarat că studenții ar putea folosi chatbot-ul, dar trebuie să fie clar când citează răspunsurile acestuia.

ChatGPT a devenit o senzație de la lansarea sa, în noiembrie 2022, având capacitatea de a produce răspunsuri plauzibile la solicitările text, inclusiv la solicitările de a scrie eseuri.

În timp ce perspectiva înșelăciunii bazate pe ChatGPT a alarmat profesorii și profesia academică, Matt Glanville, șeful pentru principii și practici de evaluare al BI, a spus că chatbot-ul ar trebui să fie acceptat ca "o oportunitate extraordinară".

Cu toate acestea, răspunsurile trebuie tratate ca orice altă sursă în eseuri, a declarat Glanville pentru Times. "Linia clară dintre utilizarea ChatGPT și redactarea lucrărilor originale este exact aceeași cu utilizarea ideilor preluate de la alte persoane sau de pe internet. Ca și în cazul oricărui citat sau material preluat dintr-o altă sursă, acesta trebuie să fie creditat în corpul textului și referit corespunzător în bibliografie", a spus el.

Pe acelaşi subiect

Mii de copii susţin în fiecare an programul de Bacalaureat Internaţional

Mii de copii din Marea Britanie susţin în fiecare an programul de Bacalaureat Internaţional, în peste 120 de şcoli. Totodată, acest tip de program educaţional se regăseşte în şcoli internaţionale din întreaga lume, inclusiv în România. Este un program care durează doi ani, în care elevii parcurg şase discipline şi la finalul căruia se susţine un examen.

Glanville a spus că redactarea eseurilor va ocupa un loc mai puțin important în procesul de calificare în viitor, din cauza ascensiunii tehnologiei chatbot. "Scrierea eseurilor este, totuși, profund contestată odată cu ascensiunea noilor tehnologii și nu există nicio îndoială că va avea mult mai puțină importanță în viitor".

El a adăugat: "Când AI poate scrie un eseu prin simpla apăsare a unui buton, noi vom avea nevoie ca elevii noștri să stăpânească diferite abilități, cum ar fi să înțeleagă dacă eseul este bun sau dacă a ratat contextul, a folosit date părtinitoare sau dacă este lipsit de creativitate. Acestea vor fi abilități mult mai importante decât scrierea unui eseu, așa că sarcinile de evaluare pe care le stabilim vor trebui să reflecte acest lucru". 

ChatGPT a fost dezvoltat de OpenAI, companie susținută de Microsoft

ChatGPT a fost dezvoltat de OpenAI, o companie cu sediul în San Francisco, susținută de Microsoft. Microsoft a integrat tehnologia OpenAI în motorul său de căutare Bing, iar Google a anunțat de asemenea crearea propriului său chatbot, Bard, pe care nu l-a lansat încă public.

Luni, Snapchat a anunțat că va implementa un chatbot bazat pe aceeași tehnologie ca ChatGPT. Aplicația de mesagerie a spus că chatbot-ul său, numit My AI, va fi lansat pentru abonații serviciului său premium, Snapchat+. Reflectând unele dintre problemele întâlnite de utilizatorii ChatGPT și Bing, Snapchat a spus că chatbot-ul "experimental" va produce erori. "În timp ce My AI este conceput pentru a evita informații părtinitoare, incorecte, dăunătoare sau înșelătoare, pot apărea greșeli"

Snapchat a adăugat că serviciul ar putea fi utilizat într-o serie de scopuri, similar cu modul în care au fost folosite ChatGPT și Bing, inclusiv recomandarea de idei de cadouri și planificarea vacanțelor de drumeții.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Elevii care dau Bacalaureatul Internaţional vor avea voie să folosească ChatGPT pentru eseuri, cu o singură condiţie