Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ştiau votanţii lui Călin Georgescu de extremismul său? Sociolog: De asta are succes TikTok-ul. Nimeni nu mai stă 1-2 ore să înţeleagă

După eşecul din alegeri, Marcel Ciolacu şi-a dat demisia şi, potrivit apropiaţilor săi, va rămâne doar deputat de Buzău, în plus nici nu va candida la următorul congres pentru vreo funcţie în PSD. Însă va rămâne premier până pe 8 decembrie şi preşedinte interimar al PSD până la 1 decembrie.

De la 26.11.2024, 14:33
WhatsApp
Vezi și:

Surse de la cel mai înalt nivel din PSD susţin că, în spatele câştigătorului-surpriză din primul tur, s-ar afla oamenii care, înainte de 1989, făceau parte din serviciile militare, dar au fost sesizate şi influenţe externe. Coaliţia de guvernare PNL -  PSD a avut însă controlul tuturor autorităţilor care ar fi trebuit să identifice dinainte aceste probleme şi să le rezolve.

În timp ce Marcel Ciolacu a fost rugat să asigure interimatul până la alegerile parlamentare, pentru nu a destabiliza şi mai mult electoratul, Nicolae Ciucă a fost mai pripit. Interimatul la liberali e asigurat acum de politicianul pentru care s-au bătut PSD, PNL şi USR, adică Ilie Bolojan.

Acesta va deveni preşedinte interimar al PNL şi va avea propria sa echipă, din care va face parte, printre alţii, şi fostul premier Emil Boc. Singura certitudine este că PNL o va susţine pe Elena Lasconi. Afirmaţia a fost făcută chiar de Ilie Bolojan. Iar ca să înţelegem mai bine fenomenul Călin Georgescu, am stat de vorbă cu sociologul şi antropologul Bogdan Iancu. 

Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii făcute de sociologul Bogdan Iancu 

Pe acelaşi subiect

Marius Pancu: De ce l-au votat românii pe Călin Georgescu?

- Călin Georgescu nu este o apariţie din neant, a mai trecut ca un  fel de mic satelit prin peisajul politic. Nu este pentru prima dată când apare pe firmament. Ceea ce însă a schimbat datele, a fost pe de o parte această criză de imagine prin care mainstream-ul politic trecea, să avem o rotativă care a trecut fără nici un fel de dezbatere prin peisajul alegerilor pentru prezidenţiale. Asta a fost una din probleme.

- O altă problemă a fost că în general oamenii s-au ca, săturat de felul în care s-a făcut politică în ultimele decenii. Mai ales că alegerile au fost deturnate de foarte multe ori prin formulări de alianţe, care erau complet împotriva votului lor.  

- Şi între timp a apărut şi în siajul AUR, care între timp a fost absorvit în peisajul în mainstream, au intrat în europarlamentare şi au trebuit să facă nişte alianţe acolo, printre care şi cea cu Giorgia Meloni, care susţinea războiul din Ucraina şi asta a făcut ca AUR să dezerteze din imaginarul care îl propulsase. Şi pe locul acesta liber plus faptul că Dianei Şoşoacă nu i s-a permis să continue cursa. Pe tot cocktailul acesta a apărut Călin Georgescu.

Marius Pancu: Ştiau votantaţii lui Călin Georgescu de extremismul candidatului?

- Să zicem că nici nu ştiau şi ceva şi mai trist, pentru foarte mulţi, istoria aia nici nu există. E un personaj care se întreabă dacă istoriile alea pe care le recită acolo. (...) Poate pentru aceste persoane nu e nici măcar important că evenimentele ălea nu au avut vreodată loc.  

- Însă ceea ce se întâmplă, e clar că România este o periferie în care fenomenul ăsta al extremismului a apărut foarte târziu. Noi ne-am şi mirat că şi-a făcut loc atât de târziu. Dar într-un fel sau altul, era de aşteptat că se va întâmpla, nu avea cum să nu se întâmpla asta. Explicaţiile sunt multe şi sunt de cercetat.

- Cu siguranţă, putem să lansăm nişte ipoteze care vin, pe de o parte, dintr-o zonă care ar trebui să ne preocupe, cum ar fi calitatea şcolii, calitatea actului de educaţie. Am avut 30 de ani de reforme continue care au demantelat aproape complet sistemul de învăţământ din România, l-au golit de sens şi în felul acesta au produs un spaţiu care a început să absoarbă tot felul de materiale.

- De asta are succes TikTok-ul, pentru că furnizează nişte materiale foarte uşor de aglutinat. Nimeni nu mai stă o oră, două să înţeleagă ce se întâmplă.

- Pe de altă parte, trebuie să luăm în calcul că există o parte de public care vin din zone extrem de exploatate, cel puţin cei din diaspora, pe plantaţiile din Europa şi care împrăştie şi care se împuternicesc prin intermediul acestor discursuri, care se plasează într-o zonă de revoltă. Şi ajung prin a susţine un personaj care nu cred ca propune decât întoarcerea la latifundiile tradiţionale, care au dus România în secolului al IX-lea la rata analfabetismului cea mai mare în Europa.

- Fenomenul în sine conţine nişte contradicţii pe care trebuie să le înţelegem. Nu e un fenomen uşor de înţeles, cred că riscăm şi cu foarte multa atenţie pe care i-o acordăm. 

Marius Pancu: Va înţelege lumea cine este cu adevărat acest personaj în următoarele 2 săptămâni?

- Eu cred că bascularea din mediul care l-a consacrat, în mediul tradiţional, cum este televiziunea, care va începe să pună focusul pe el în alte feluri. Senzaţia mea este că îl va neutraliza. Eu cred ca odată ce intră pe TV cu aceste rostogoliri de carton, de discursuri care nu spun absolut nimic.

- Cred că problema pe care o va avea, dacă vine în platourile de televiziune, una din principalele lui probleme va fi că de dat asta nu e neapărat să întâlnească moderatori care să îi fie adversari, cât moderatori care îl va întreba concret ce vrea să facă. L-am văzut chiar la dumneavoastră, în nişte materiale mai vechi, de acum doi ani, în care pur şi simplu era pus să răspundă la trei întrebări precise şi răspundea într-o rostogolire de metafore pe care ai senzaţia că le auzi de un vecin de la nuntă care vrea sa te plictisească.

Marius Pancu: Cum se vor redistribui voturile în turul al doilea?

- Va trebui să vedem în ce măsură, echipa din spatele USR-ului va fi capabilă să gestioneze una din cele mai grele situaţii pe care le va avea vreodată partidul. În primul rând pentru că a creat această problemă tot indexând cu ciuma roşie şi ciuma galbenă în stânga şi în dreapta. Acum va trebui să apeleze la aceste cohorte şi să le convingă sa se alinieze împotriva acestui candidat. Această tranziţie şi tranzacţie nu e aşa de uşor de făcut pe cât cred.

- În primul rând, cred că dacă îşi doresc foarte mult a acest public să ajungă în spatele Elenei Lasconi, atunci vor trebui să renunţe la meciul ăsta. Mai ales că aceste partide, PNL şi PSD trec prin nişte dificultăţi. Deci, nu mai este nevoie să bage băţul prin gard în direcţia aia.

- Călin Georgescu, în mod evident va lua AUR şi de la SOS şi foarte probabil dintr-o parte destul de conservatoar din ambele partide PSD şi PNL. Sunt absolut convins că există acolo. De altfel, văd cu ingrijorare unele discursuri care încep să se alinieze cu Georgescu şi e de fapt şi una din marile problemele partidului, pentru că dacă se va duce în direcţia asta PSD-ul, nu va face decât să concureze pe o linie pe care există deja oameni şi o vedem. Cred că aici se vor duce voturile. 

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Marius Pancu

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci ...

marius pancu interviuri marius pancu sociolog alegeri alegeri prezidentiale
Întrebarea zilei
Pentru alegerile parlamentare, vă organizați programul astfel încât să vă asigurați că mergeți la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Prețul uriaș cu care a fost scos la vânzare un apartament de 51 mp din Cluj:...
Fanatik.ro
Publicat 26.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Câte grame de CARNE trebuie să mâncăm pe săptămână. Care este cantitatea...
Gandul
Publicat 26.11.2024
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl...
Adevărul
Publicat 26.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 27 noiembrie 2024. Capricornii muncesc din greu pentru ceea ce...
CaTine
Publicat 26.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Reacția Danei Budeanu, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi...
Redacţia.ro
Publicat 26.11.2024
Călin Georgescu, mesaj pentru Elena Lasconi. I-a pus o întrebare: „De ce...
libertatea.ro
Publicat 26.11.2024
Robbie Williams a dezvăluit că moartea Reginei Elisabeta a II-a l-a făcut să...
ZU
Publicat 26.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Câte fructe și legume trebuie să mănânce copiii pe zi în funcție de...
Deparinti
Publicat 26.11.2024
Un colonel american anunță realitatea dramatică determinată de Putin: Ucraina...
ziare.com
Publicat 26.11.2024
Mesajul emoționant pe care Pelin Akil l-a lăsat în mediul online după plecarea...
Happy
Publicat 26.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de...
Medicool
Publicat 26.11.2024