Câte companii din România au venituri sub 1 milion de euro
Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, a vorbit astăzi în cadrul rubricii IQ Financiar despre afaceri şi impactul economic al companiilor din România.
De Iancu Guda la 04.11.2024, 08:38Companiile plătesc taxele din care statul are bani să facă investiţii. Companiile plătesc salariile din care oamenii au bani pentru consum şi pot economisi. Companiile plătesc dividende şi stimlează antreprenorii să investească în ele, ca să aibă un progres şi să se dezvolte mai departe. Companiile fac investiţii, astfel avem produse noi, progres tehnologic şi alte inovaţii.
Cercul vicios care plafonează dezvoltarea României
Din păcate, mediul de afaceri din România se află într-un cerc vicios, din cauza căruia se dezvoltă destul de lent. Avem, pe de o parte, verticala clasei politice care, în ultimele trei decenii, nu a avut o strategie coerentă pentru dezvoltarea mediului de afaceri.
Pe de altă parte, antreprenorii nu au un plan de afaceri să se dezvolte în business pe termen lung. Sunt tot felul de probleme, care sunt consecinţele acestui context din ţara noastră.
- SONDAJ: Ați renunța la economisirea pentru o locuință sau o mașină ca să vă bucurați de vacanțe și hobby-uri?
- Ce sunt nevoile de lichiditate. Câţi bani trebuie să pună în depozite o familie pentru a acoperi situaţiile de...
- Obligaţiuni versus acţiuni. În ce să investim în funcţie de nevoile financiare
- Bursă vs. criptomonede. Ce investiţie este mai sigură
- Cum să facem investiții inteligente fără risc major. De ce nu este bine să riscăm totul pentru un randament mare
România, recorduri negative în Europa
În România, avem doar 1.000 de companii cu venituri de peste 50 de milioane de euro. Apoi, avem doar 23 de firme la o mie de locuitori. Suntem în continuare, după decenii, o ţară de salariaţi.
94% din companiile din România au venituri sub un milion de euro, 84% dintre afaceri au maxim 3 angajaţi, 4 din 10 firme înregistrează pierderi. Drept urmare, avem 40 la 1000 de companii, firme care intră în insolvenţă, cea mai mare rată din Uniunea Europeană.