Cum pot economisi bani în fiecare lună românii care câştigă salariul mediu net
Urmează o nouă rubrică IQ Financiar, emisiunea la care învăţăm împreună cum să fim deştepţi cu banii. Astăzi, Iancu Guda ne vorbeşte despre reperele financiare importante în viaţă.
De Iancu Guda la 26.11.2024, 08:51În funcţie de vârstă, venit şi avuţie, ar trebui să respecţi anumite praguri, ca să îţi fie bine în familie. Astfel, avuţia pe care o acumulezi, deci tot ceea ce ai minus datorii, trebuie să fie egală cu venitul anual x vârstă / 10. Aşa ştii că eşti pe drumul cel bun.
Repere financiare importante în viaţă
Din 10 lei pe care îi câştigi 2 lei pune deoparte, economiseşte, iar acei bani nu-i pune la saltea şi nici în depozite care nu produc dobândă. O să râdeţi, dar în România 60% din banii care sunt în depozite sunt în conturi curente fără dobână şi 40% din banii din circulaţie stau la saltea. De aceea, este foarte important să îi pui să lucreze pentru tine, să investeşti.
Lumea spune că este greu să economiseşti 20%, dar dacă eşti conştient pe cei dai banii, reduci risipa şi creşti economiile, practic vei reuşi, pas cu pas, procent cu procent.
Să luăm drept exemplu pe cineva care, de la vârsta de 23 de ani până la 40, deci în 17 ani, respectă aceste repere.
În 2007, salariul mediu net în România a fost de 1000 de lei. Deci dacă cineva câştiga aceşti bani şi economistea 200 de lei pe lună, pe an înseamnă 2400 şi investea acei bani la un randament de 10% pe an ar fi avut în prezent 11.028 lei.