A început demolarea unui celebru bloc din Bucureşti, construit ilegal: "Bucăţică cu bucăţică"
Arhitectul condamnat la închisoare după ce a construit cu acte false un bloc într-o zonă protejată a Capitalei, a fost prins în Italia. Fugise din ţară în februarie, după ce a fost condamnat la doi ani si şapte luni de închisoare. Zilele trecute a fost capturat în Brescia, în nordul Italiei, şi va fi extrădat curând. Între timp, a început demolarea blocului construit ilegal.
De Andreea Milea la 10.08.2022, 20:26După decizia instanţei, dată în februarie, clădirea din Sectorul 1 al Capitalei este pusă la pământ bucată cu bucată.
Reporter-muncitori: O demolaţi cu totul?
- Da. Nu mai rămâne nimic.
- Cu ce o daţi jos?
- Coșmar Residence: Ce s-a întâmplat cu celebrul bloc din Brașov care trebuia demolat. Dezvoltatorul italian l-a...
- Coșmar Residence: Pățaniile românilor care s-au mutat în cel mai mare "dormitor" al Bucureștiului. Blocuri noi...
- Cartierul în care apartamentele costă 40.000 de euro, dar nu există școli. Părinții își irosesc viața pe...
- Cu un robot. Bucăţică cu bucăţică.
A început demolarea unui celebru bloc din Bucureşti, construit ilegal
Vecinii sunt exasperaţi de zgomot şi praf.
Vecini: Noi nu am fost de acord cu demolarea pentru că stresul e atât de mare si ne-au zăpăcit. Şantier în permanenţă aici.
Probleme au şi cei care locuiesc în clădirea monument istoric care e aproape lipită de construcţia ilegală. Ei sunt cei care au deschis procesul pe motiv că se construieşte mult prea aproape de blocul lor. Acum, construcţia veche de peste 100 de ani trepidează la fiecare lovitură a muncitorilor.
Reporter-Vecină: Simtiţi ceva trepidaţii de când au început lucrările?
- Cum să nu. Asta este. Ce să facem.
Unii vecini au sesizat Garda de Mediu din cauza zgomotului.
Locuitor: Una e să ai autorizaţie de demolare şi alta e să măsurăm nivelul de zgomot. Când le-au dat autorizaţie toată lumea a zis o să se audă ca un zumzăit. Nu a zis nimeni că o să dărâmăm tot cartierul.
Însă instanţa a decis că blocul a fost construit ilegal şi trebuie demolat. Investitorul a ales să facă asta pe banii lui. Pentru el, pierderile sunt de şase milioane de lei.
Andreea Milea, reporter Observator: Demolarea a început în luna iunie şi se va incheia pe 27 noiembrie, asta inseamna ca investitorul are la dispozitie 5 luni pentru a pune la pământ clădirea. În locul blocului de 4 etaje, cel mai probabil investitorul va ridica un alt bloc, tot de locuinţe.
Locuitor: Am înţeles că o sa fie demolat şi o să se construiască la loc. E un şantier, o să dureze. Când o sa se termine ăsta o să inceapă altul.
Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect şef al Capitalei: Eu cred că poate să nu o demoleze, să o demoleze partial. Faci un proiect de autorizare peste o ruină. Ca si cand ai avea o ruină şi poţi să construieşti peste ea.
Doar că investitorul, un om de afaceri grec, contrazice zvonul.
Kostas, investitor grec: Obligaţia mea conform deciziei Curţii este să demolez. După asta o să vând terenul, nu ştiu. A fost o mare problemă. Eu demolez fără motiv, dacă mă întrebi pe mine. Clădirea a fost construită corect.
Însă nu şi legal. Pe lângă decizia de demolare, instanţa l-a condamnat pe arhitectul care s-a ocupat de documentaţie la 2 ani si 7 luni de închisoare pentru că a falsificat patru documente, inclusiv acte de la Primăria Capitalei.
Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect şef al Capitalei: Pur şi simplu acolo a fost un fals. Am fost chemat la un moment dat la DNA, semnătura mea era falsificată. S-a făcut o expertiză grafologică. Era falsă dar totusi profesionistă, ca să spun aşa în ghilimele.
Kostas, investitor grec: Constructorul a găsit arhitectul. Nu îl cunoşteam pe arhitect. L-am văzut la proces.
La scurt timp după sentinţă, arhitectul a fugit din ţară însă a fost prins zilele trecute într-un oraş din nordul Italiei. Autorităţile de acolo urmează să îl extrădeze în România unde va sta după gratii aproape 3 ani.