Antena Meniu Search
x

Video Cartierul în care apartamentele costă 40.000 de euro, dar nu există școli. Părinții își irosesc viața pe drumuri, zi de zi

Cu gândul la o familie și o viață liniștită, mii de tineri au cumpărat apartamente în cartierele rezidențiale din afara Capitalei, fără a se gândi că va veni vremea copiilor, iar școlile bune sunt la kilometri distanță. Așa că acum nu au altă opțiune decât să piardă ore întregi pe drumuri. Este și cazul celor care stau în Chiajna. Ce au economisit pe locuință cheltuie acum pe benzină, pentru că, în cele mai multe cazuri, locurile de muncă și școlile la care își dau copiii sunt tot în București. Un material din seria Coșmar Residence.

de Redactia Observator

la 15.06.2022, 17:44

Vezi și

Locuieşti în Coşmar Residence, dar vrei ca ai tăi copii să meargă la o şcoală bună? Dai şpagă să te ia cineva în spaţiu, îţi faci viză de flotant şi o reînnoieşti la trecerea dintr-un an şcolar în altul sau atunci când şi al doilea copil face 6 ani. Te feliciţi că ai prins loc într-o şcoală de top, treci peste faptul că la fel au gândit şi alţii şi că din cauza asta sunt 35 de copii în clasă. Te preocupă mai mult că, vreme de 12 ani, vei fi nevoit să pleci cu noaptea în cap de acasă, ca să nu întârzie cei mici la ore.

Viza de flotant este sfântă când ai domiciliul în noile cartiere din jurul Capitalei. Fără ea, copilul tău nu poate învăţa la o şcoală din Bucureşti. Ansamblurile rezidenţiale au crescut precum ciupercile după ploaie în ultimii 20 de ani, dar la copii nu s-a gândit nimeni. 

Reporter: Şcoli, grădiniţe, locuri de muncă, spitale, parcuri, asfalt, utilităţi, ce vă lipsește aici?

Daniel Noici, preşedintele unei asociaţii de locatari: Toate din cele enumerate, toate lipsesc.

Pe acelaşi subiect

Singurele şcoli din Chiajna sunt cele vechi, făcute înainte de 1989

Daniel Noici, preşedintele unei asociaţii de locatari: Noi suntem în localitatea Dudu, din comuna Chiajna. Aceasta localitate are şcoală dar nu are capacitatea să preia toți elevii sau şcolarii de aici.

Aşa că părinţii sunt nevoiţi să-şi înscrie copiii la şcolile şi grădiniţele din Bucureşti. Întrebat cum a făcut să îşi înscrie copilul la grădiniţă în Sectorul 6, un rezident răspunde: "Metoda clasică, cea cu viza de flotant. Se caută pe internet un om care are disponibilitate, se achită o taxă. Se merge, se pune viza de flotant și acolo fiecare își face nevoia ca să-și ducă copilul."

Cele mai multe vize de flotant din Capitală au fost eliberate în Sectorul 6

Sectorul 6 este fruntaş la flotanţi. Aproape 8.000 de oameni au vize. Majoritatea, din noile ansambluri rezidenţiale din Chiajna"Aici avem, conform estimărilor, în jur de 60.000 de oameni", spune Daniel Noici. 

Primăria Chiajna promitea, în primăvară, o şcoală nouă, gata înainte de vacanţa mare. "E vorba de un complex școlar care cuprinde învățământ preşcolar, preuniversitar. Această școală va acoperi tot necesarul de elevi din cartierul nou", explică Florin Petrescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Şcoala încă nu e gata. "Anul acesta va fi gata. Noi sperăm maxim, maxim trei luni de zile", a declarat Gheorghe Huja, viceprimarul comunei Chiajna. 

Aproape 40.000 de oameni stau în Bucureşti cu viză de flotant. De voie şi, mai ales, de nevoie, pentru că în noile cartiere nu există decât blocuri. Nici măcar în cele cu pretenţii, din nordul Capitalei. "Şcoli sunt doar dincolo de Băneasa, deci undeva la vreo 5-10 km. Locurile de muncă variază între 12 si 25 km, spitale nici nu se pune problema că în 2020 s-a renunțat la spitalul de pe șoseaua Bucureşti-Târgoviște", susţine Mihai Damian, reprezentantul unei asociații de proprietari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Exclusiv Observator » Cartierul în care apartamentele costă 40.000 de euro, dar nu există școli. Părinții își irosesc viața pe drumuri, zi de zi