Soacra lui Cătălin Cherecheş rămâne în arest preventiv. Socrul, în arest la domiciliu. Ambii au fost trimişi în judecată de DNA pentru dare de mită
Curtea de Apel Târgu Mureş a desfiinţat parţial, miercuri, încheierea penală a Tribunalului Mureş şi a decis ca soacra lui Cătălin Cherecheş să rămână în arest preventiv, în timp ce soţul ei va sta în arest la domiciliu, la Reghin, în dosarul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că ar fi încercat să ofere o sumă de bani rudei unui judecător, astfel încât acesta să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar de corupţie care îl viza pe edil.
De Redactia Observator la 20.12.2023, 15:10UPDATE: „În temeiul art. 205 C. pr. pen. admite contestaţia Parchetului de pe lângă ÎCCJ – DNA – Serviciul Teritorial Tg. Mureş împotriva încheierii penale din data de 19.12.2023 din dosarul nr. 6574/102/2023/a1.1 al Tribunalului Mureş. Desfiinţează parţial încheierea atacată şi rejudecă în limitele de mai jos cauza: Menţine măsura arestării preventive faţă de inculpata G.C., respingând cererea inculpatei de înlocuire a acestei măsuri cu arestul la domiciliu. Înlătură dispoziţiile primei instanţe privitoare la înlocuirea arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu în ce o priveşte pe inculpata G.C.. Menţine, în rest, dispoziţiile din încheierea atacată, compatibile cu prezenta. În baza art. 275 alin. 3 C. pr. pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu în data de 20.12.2023”, se arată pe portalul Curţii de Apel Târgu Mureş.
Tribunalul Mureş a înlocuit, marţi, măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu pentru socrii primarului din Baia Mare.
Socrii lui Cherecheş, trimişi în judecată de DNA pentru dare de mită
DNA i-a trimis în judecată pe socrii lui Cătălin Cherecheș! Cei doi se află, în prezent, în arest preventiv. Așadar, în timp ce fostul edil se află în închisoare, în Germania, socrii lui au primit o nouă lovitură dură. Aceștia ar fi încercat să cumpere achitarea ginereului în dosarul de corupție. La acel moment soacra lui Cherecheş a fost prinsă în flagrant într-un centru comercial din Cluj Napoca în momentul în care ar fi încercat să dea 50.000 de euro mită mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel. În schimbul acestor bani, judecătoarea ar fi trebuit să-l scape pe Catalin Cherecheş.
- Cererea de strămutare a procesului lui Cherecheş, respinsă, fără cale de atac. Fostul primar din Baia Mare nu...
- Înalta Curte judecă azi cererea lui Cherecheș de strămutare a dosarului în care a fost condamnat pentru luare...
- Fuge cine vrea de Justiţie. Doi fraţi interlopi din Câmpulung au plecat din ţară pe "modelul Cherecheş"
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a doi inculpaţi (soţ şi soţie), pentru dare de mită şi complicitate la dare de mită, anunţă, marţi, DNA. Astfel, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupţie, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, şi s-ar fi oferit să achiziţioneze o afacere pe care aceasta din urmă o deţinea în judeţul Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 - 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite.
”Această «ofertă» iniţială ar fi fost valabilă doar în condiţiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunţe o sentinţă favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârşirea unor presupuse infracţiuni de corupţie”, arată procurorii DNA.
În 6 noiembrie, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiaşi martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, dar cel puţin egală cu suma menţionată, restul urmând a fi remişi după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.
Soacra lui Cherecheş, reţinută pentru 24 de ore
Potrivit sursei citate, în acest context, în 8 noiembrie, într-un restaurant din Cluj-Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis şi alte foloase necuvenite, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Soacra ar fi fost ajutată și de soțul ei, care a fost arestat preventiv pentru complicitate la dare de mită.
”În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soţul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soţiei sale transportul atât în vederea «rezolvării problemei» la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro”, mai afirmă procurorii DNA.
În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 50.000 de euro, ridicată cu ocazia procedurii flagrantului, în vederea confiscării speciale. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.
Soacra lui Cătălin Cherecheş, prinsă în flagrant delict de procurorii DNA, în timp ce i-ar fi dat mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj 50.000 de euro, pentru o sentinţă mai blândă în dosarul edilului, a fost reţinută pentru 24 de ore. Şi socrul lui Cherecheş a fost reţinut în acelaşi dosar, ulterior ei fiind arestaţi.
Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare
În 24 noiembrie, Cătălin Cherecheş a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, în dosarul în care este acuzat de luare de mită. Interdicţia referitoare la dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar a fost prelungită de la 4 la 5 ani.
În urma condamnării, prefectul judeţului Maramureş a constatat încetarea mandatului de primar al lui Cătălin Cherecheş.
Cherecheş a fugit din ţară, fiind depistat de poliţişti în Augsburg, Germania.